Zimski športi

VIDEO in FOTO: Junaki letošnje zime obnoreli množico v središču Ljubljane

Ljubljana, 19. 03. 2013 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
I.K.D./M.J./STA
Komentarji
339

Smučarska zveza Slovenije je na ljubljanskem Kongresnem trgu pripravila sprejem za Tino Maze, Roka Marguča, Petra Prevca in Jakova Faka in ostale, ki so na svetovnih prvenstvih v sezoni 2012/13 osvojili medalje. Športno-zabavni program je v središče prestolnice pritegnil večtisočglavo množico.

Izmed četverice slovenskih smučarskih junakov je manjkal le Rok Marguč, ki je prek telefona pozval, da naj zanj in za njegove reprezentančne kolege navijajo tudi v sredo, ko bo v španski Sierri Nevadi tekma svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu. Primož Ulaga, predsednik SZS in nekdanji izvrstni skakalec, ter nekdanji skakalni as Primož Peterka, ki je pred Tino Maze edini osvojil veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu (1996/97 in 1997/98), pa sta nabito polni Kongresni trg ter prek televizijskih zaslonov tudi Slovenijo povabila na zaključek svetovnega pokala v smučarskih skokih konec tedna v Planici. Osrednja zvezdnica je bila Mazejeva, ki je porabila kar nekaj časa, da je ob pomoči varnostnikov od avtomobila prišla do odra, kjer so se ob dobitnikih odličij z letošnjih SP zbrali tudi njihovi reprezentančni kolegi. Ti so ji pomagali, ko je z videoposnetkom v ozadju zapela svojo glasbeno uspešnico My Way is My Decision (Moja pot je moja odločitev), ki jo je posnela pred sezono, ko je med napornim vadbenim programom tlakovala svojo pot na športni Olimp. Veliki kristalni globus v njenih rokah je izjemno navdušenje izzval tudi med ljubitelji športa med sprejemom v slovenski prestolnici.

Peter Prevc, Tina Maze in Jakov Fak
Peter Prevc, Tina Maze in Jakov Fak FOTO: Miro Majcen

Tina Maze je v nedeljo, 17. marca, z zmago v veleslalomu na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju kronala izjemno sezono. Njej v čast so nato v ciljni areni med razglasitvami najboljših v pol ure trikrat zaigrali slovensko himno Zdravljico, najprej za zmago na veleslalomu na finalu svetovnega pokala, nato za mali veleslalomski globus, ob 13.30 pa, ko je visoko dvignila v zrak veliki kristalni globus, še za skupno zmago v pokalu. Zbrala je rekordnih in neverjetnih 2414 točk v svetovnem pokalu, kar je 414 točk več od prejšnjega rekorda Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000, letos drugouvrščeno Nemko Mario Höfl - Riesch pa je ugnala s kar 1313 točkami prednosti, kar je prav tako rekordno. Dosegla je 11 zmag in z rekordnimi 24 stopničkami v sezoni prav tako za dve uvrstitvi med prve tri prehitela Maierja. Veliki kristalni globus, prvi v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, mala globusa za prvi mesti v veleslalomskem in superveleslalomskem seštevku, primat v superkombinaciji ter drugi mesti v smukaškem in slalomskem seštevku, zlata in dve srebrni kolajni na svetovnem prvenstvu v Schladmingu ter kopica rekordov. S tem se je Tina Maze vpisala ne le v zgodovino slovenskega športa, ampak tudi v anale na svetovni ravni.

Sprejem na Kongresnem trgu
Sprejem na Kongresnem trgu FOTO: Bralec Vlado

Množica ljudi se je v ponedeljek zvečer kljub dežju in snegu zbrala v središču Črne na Koroškem in navdušeno sprejela najboljšo smučarko minule sezone ter njeno ekipo Team To aMaze, danes pa je Mazejevo v Vili Podrožnik na kosilu gostil še predsednik slovenske vlade Janez Janša. S sprejemom na Kongresnem trgu v slovenski prestolnici se počasi končujejo sprejemi za Mazejevo, ki se bo po krajšem premoru začela pripravljati na naslednjo, olimpijsko sezono.

Skakalec Prevc je na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Predazzu 28. februarja po bronu na srednji napravi osvojil svojo drugo kolajno na tem prvenstvu. Povzpel se je še stopničko višje in osvojil naslov svetovnega podprvaka. A po slovesnosti z rožami ga je čakal šok, saj je komisija pri kontroli dresov dolgo premlevala, ali naj ga diskvalificira. Prevc je namreč prehitro slekel dres, tako da je celotna slovenska delegacija dolgo trepetala, ali bo kolajna njegova ali ne. Po dolgem čakanju je tekmovalna komisija slovenskemu asu pogledala skozi prste, tako da jo je odnesel le z zelo resnim opozorilom. Deskar Marguč je 27. januarja na svetovnem prvenstvu v kanadskem Stonehamu v paralelnem slalomu osvojil zlato kolajno, s tem pa je postal najboljši slovenski deskar vseh časov na velikih tekmovanjih. To je bila namreč že njegova tretja medalja na SP. Marguč je branil bronasto medaljo s prejšnjega prvenstva v La Molini, kjer je osvojil tudi srebro v veleslalomu. Lanska in tudi začetek letošnje sezone nista kazali, da bi lahko na najpomembnejši tekmi zime posegel v boj za najvišja mesta. Lani ni bil boljši kot peti, na prvih treh tekmah letošnje sezone pa ga ni bilo med prvo deseterico. A nekoliko slabši rezultati ga niso vrgli s tira. Po slavju na SP je za dodatek 10. marca v švicarski Arosi dobil tekmo svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu, kar je bila njegova prva zmaga v svetovnem pokalu.

Tina Maze
Tina Maze FOTO: Miro Majcen

Biatlonec Jakov Fak je 9. februarja na SP v Novem Mestu na Češkem osvojil bronasto medaljo. Za Faka je bila to že četrta medalja na svetovnih prvenstvih, ob olimpijskem bronu v Vancouvru, ki ga je prav tako osvojil v sprintu, a takrat še v dresu hrvaške reprezentance. Odločitev pred 22.000 gledalci je padla na zadnjem streljanju, po katerem sta od Faka hitreje v cilj prišla le 27-letni Norvežan Emil Hegle Svendsen in branilec naslova Francoz Martino Fourcad.

Uspešni tudi športniki v mlajših kategorijah

V letošnji sezoni športniki niso bili uspešni le na članskih svetovnih prvenstvih, temveč tudi na mladinskih. Tako so bili pozornosti in zahvale deležni vsi dobitniki medalj na mladinskih svetovnih prvenstvih. Katja Požun, Ema Klinec, Špela Rogelj in Urša Bogataj so postale ekipne mladinske prvakinje, Požunova je osvojila še bronasto posamično medaljo. Med skakalci je mladinski svetovni prvak postal Jaka Hvala, enakega leska medalje pa se je razveselil tudi z ekipo, v kateri so bili še Anže Semenič, Ernest Prislič in Cene Prevc. V deskanju je Tim-Kevin Ravnjak v snežnem kanalu slavil srebrno medaljo, v alpskem smučanju pa je Žan Kranjec na veleslalomu potrdil izreden talent in prišel do bronaste medalje. Na odru so se jim pridružili tudi vsi drugi športniki v alpskem smučanju, smučarskih skokih, nordijski kombinaciji, biatlonu, telemark smučanju ter prostem slogu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (339)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kvaternik
20. 03. 2013 19.40
-8
Tukaj v ubogi deželi šentflorjanski se praznjuje, kot da to cel svet praznjuje. Pa ni res. Kot že rečeno. Svet ima 5 celin. Štiri od teh ZDA, Afrika, Avstralija, Južna Amerika, ne vejo, ne poznaqjo smučanja. Ostaja samo Evropa. Evropa, tudi ne priznava smučanja. Njim šteje tudi samo nogomet: Inter Milaqn, Austrija; Basel švica, PSG, Marseile, Manchester, Liverpool, Barcelona, Real Madrid. In vi o nekem globusu, Tine Maze. Dajmo dajmo. Gorenski Francelni, pa mislijo, da svet ve za njih.
sto na sto
20. 03. 2013 23.39
+6
"Tukaj v ubogi deželi šentflorjanski se praznjuje, kot da to cel svet praznjuje. Pa ni res." Tega noben ni rekel, niti mislil - razen tebe, Uspehov NAŠIH športnikov se lahko veselimo le mi. V nogometu ne pomenimo nič in obratno meni nogomet ne pomeni nič. Mimogrede, nabijanje žoge ni edini šport na svetu
Jaka Planinc
20. 03. 2013 18.58
+4
Tina je vsestranska ŠAMPIONKA. DOBFRO DA IMA VELIKO KONDICIJE DA ZDRŽI VSE TE NAPORE ČEPRAV SO SEDAJ V GLAVNEM SAMO SLAVJE,SPREJEMI,POGOSTITVE,POHVALE. LEPO JE DA SO JO SPREJELI VSI IN DALI JI NOVE ENERGIJE ,TUDI MORALNO PODPORO. TINA JE CARICA,PRVA LIGA.
slovenec#
20. 03. 2013 17.28
-4
A Tina hodi v cerkev ???
Loving
20. 03. 2013 16.12
+11
pa ka mate tuk proti tini.. ce je clovek najbolsi je enostavno najbolsi!!
pinguuu
20. 03. 2013 14.31
-8
BRAVO PREVC, Marguč in FAK!!! Vsaka vam čast, ste ponos Slovenije in z zglednim obnašanjem v svetu kažete lepo sliko našega bontona!!
slovenec#
20. 03. 2013 17.32
+6
Cela množica je prišla zarad Tine 95% zarad unih pa sam 5% ampak si tud uni zaslužjo pohvale:)
mommatke
20. 03. 2013 10.36
+10
Bolj čeških uniform, k jih ma policija, pa še ne......še iste iz leta 1991!
?ole Skopušnik
20. 03. 2013 09.09
-7
Vsaka država ima "svetovno" znanega pisatelja, pesnika, glasbenika, politika, slikarja, športnika, itd,. Na takšen način se "futra" narodna zavest posameznika ali skupine.
?akimalo
20. 03. 2013 10.52
+12
še sreča, da imamo vsaj ta "futer", ker drugega ni..se imamo vsaj česa veselit. ampak, če te ti uspehi niso niti malo razveselili, pol pa res ne vem, kaj te lahko. BRAVO TINA!
Poisonivy
20. 03. 2013 08.57
+33
Kaj imam od tega, če Tina zmaguje? Ob izbruhih navdušenja, na trgih in družabnih omrežij, sem v zadnjih dneh slišala tudi veliko komentarjev v stilu: Kaj pa imam jaz od tega, če Tina zmaguje? Kaj meni pomaga njenih 2000 in ne vem koliko še točk. Položnice moram še vedno plačevati, služb še vedno ni dovolj, še celo otrokom ne bo nič laže na maturi zaradi tega. Sporočilo uspeha je močno Že res, da se športni uspehi morda ne poznajo neposredno v vaši denarnici, posredno zagotovo se. In to ni vse: Sporočilo uspeha je tako močno, da bi lahko imelo zelo močan neposredni vpliv na vas. Če ga želite slišati. Do uspeha ni bližnjic Nihče od omenjene četverice do uspeha ni prišel naključno in ne po bližnjici. Tina je morala na novo sestaviti ekipo in najti novo pot, Jakov zamenjati državo, Rok se praktično skozi vso kariero prebija le ob pomoči očeta, Peter se je vrnil po poškodbi. Če hočete biti uspešni, bodite Če torej hočete biti uspešni, bodite. Če morate za to zamenjati šefa, sodelavce , dajte. Če se morate za uspeh preseliti v drugo državo, se dajte. Če se lahko pri poti na vrh zanesete le na enega človeka, tudi prav. Če vam ne uspe v prvo, poskusite znova. Če imate poškodovano ramo, ne dovolite, da vam zlomijo krila. Fantastični štirje ne poznajo izgovorov Izgovori in relativiziranje, da je vse težko, nemogoče, brez veze, v klubu fantastičnih štirih niso dovoljeni. Ob veselju zaradi rezultatov, bi se morali bolj navdušiti tudi nad potjo, ki je Roka Marguča, Petra Prevca, Jakova Faka in Tino Maze pripeljala do vrha. Trdo delo, predanost, odličnost. Ko se bo več ljudi na tak način lotilo uresničevanja svojih ciljev, bo lažje razumeti, da Kongresni trg ni le prostor za zahteve naj vsi odstopijo, ampak tudi prostor za želje, naj vsi pridejo do cilja. Čim večkrat in čim hitreje. Anja Hlača Ferjančič, Val 202
rajc70
20. 03. 2013 09.05
+5
biser2011
20. 03. 2013 09.07
-6
Kdo financira Val 202 ????????????? S čim ustvarja dobiček za državo ???????
hotchilipoper
20. 03. 2013 09.07
+8
Za začetek pojdi kaj delat,da vidiš kako se denar z rokami zasluži,ne pa s čvekanjem po portalih
biser2011
20. 03. 2013 16.28
+4
@hendl upokojenci smo za našo državo dosti delali že v 19.stoletju in prepuščamo delovna mesta mladim...........moje ima naslednika! "Kaj imam od tega, če Tina zmaguje"............nas navdihuje s potitivno energijo
Tonček Balonček
20. 03. 2013 08.51
-16
Tina smuča zase, en za Slovenijo, ne bodite smešni. Sploh je totalna bedarija povezovati športne zmage z državljanstvom, politiko itd, pa kao naj bomo mi ponosni na tuje delo?Saj nismo zmagali mi, ampak ona. NAnjo so lahko ponosni starši in člani njene ekipe, kis o tudi pripomogli k uspehu, ne pa državljani Slovenije ali pripadniki naroda! AKo naj bomo ponosni an nekaj, kar ni naše? A anj me bo sram, če je kak športnik zanič in ne zmaguje?
biser2011
20. 03. 2013 08.58
+19
TINA JE NAŠA !!!! TO VEMO SLOVENCI!!! če ti nisi ali nočeš biti se ne mešaj.............požri svoj drek, ki ga serješ po forumu
?akimalo
20. 03. 2013 10.57
+7
TONČEK, NA KAJ SI PA TI PONOSEN? JAZ SEM PONOSEN, DA SEM SLOVENEC, NE GLEDE NA POLITIKO IN VSE, KAR SE DOGAJA. NA TRIGLAV LETOS NESEM NAŠO ZASTAVO, KER SEM PONOSEN, DA SEM SLOVENEC. BRAVO, NAŠA TINA! SMO PONOSNI, KO ZAVIHRA Z NAŠO ZASTAVO IN ZAIGRA NAŠA HIMNA!
sto na sto
20. 03. 2013 11.01
+9
Tonček, ti očitno zaničuješ vse kar je domačega in poveličuješ vse kar je tujega; drekaš in pljuvaš po čisto vsem kar je Slovenskega - verjetno iz zavisti. Temu se reče hlapčevska mentaliteta; Zaradi takšnih kot si ti smo majhni - ker ne znamo stopit sjupaj, se veseliti uspehov naših sonarodnjakov. .
pridnaov?ka
20. 03. 2013 14.47
+0
BreskovKompot
20. 03. 2013 08.50
+10
Vse pohvale Tini! Včeraj res veličasten prihod, samo za Tino se je naredil prostor, za Fakova in Prevca so moral varnostniki na silo rinit, za TINO MAZE pa je folk sam stopil narazen, da pride kraljica letošnje zime!!! Pa bravo Massi za mali globusek za SZS, res se je v celotni sezoni team to aMaze dokazala kot ekipa ki edina podira rekorde!!! takih reči v Sloveniji še dolgo ne bo! Pa upam, da bo druga sezona taisto super uspešna!
vamos99
20. 03. 2013 08.25
+36
Tina je carica in najboljša smučarka na svetu o tem ni debate. ne marate massija? zakaj? meni je junak- ker je Tini pomagal do rezultatov, ki jih ne bo nihče presegel in ker govori slovensko- kljub temu da je italjan, večina ljudi, ki imajo matično državo malo bolj južno od slovenije, pa že 20 let živijo tukaj pa ne "znajo" (nočejo) besede slovensko. Zato TINA MAZE in massi...poklknite pred njima!
Chad Reed
20. 03. 2013 08.42
-5
pokleknem niti pred oltarjem kaj [ele pred njima!
Maček2
20. 03. 2013 08.50
+8
da?a
20. 03. 2013 08.04
+11
Kaj če bi se gospodarstveniki in vsi kaj naučili pri naših športnikih, ki nizajo uspehe? Tudi to, da je treba znati presenetiti in pokazati, da se nesoglasja dajo zgladiti. Prav slednje je bilo največji uspeh, ki nedvomno vodi k novim uspehom.
gardist
20. 03. 2013 07.58
-9
Pa se za JJ je....
Melonija
20. 03. 2013 08.02
-6
gardist
20. 03. 2013 08.06
-6
Jaz sm na periferiji pa so sami partizani okrog mene. Me je kdaj prav strah da ne padem v kaksno zasedo...
BreskovKompot
20. 03. 2013 08.47
+6
ne pretiravaj, če bi bil trenutno na čelu vlade Pahor, bi jo tudi on taisto sprejel, kot se šika za tako šampionko!!
Tonček Balonček
20. 03. 2013 08.48
-4
ANjbolj so nad SDS in SLS navdušeni v Amriboru, skoraj 11 odstotkov galsov st dobila njihova kandidata, gha, ah! PA od kod vam ta podatek, da so po hribih in dolinah domorodci Janševi volilci, to je smešno! Končno je kmečkega perbivalstva pri ans cca 10 odstotkov, poleg tega pa ne vem, akkšno zvezo naj bi imel AJnša z njimi, saj ni kmečkega porekla, je bivši komunist in obramboslovec, ne veruje v Kristusa kot božjega sina, ki s eje učlovečil in nima osnovnih pogojev, d abi bil všeč katolikom. Poleg etga sta s emu el zadnaj dva otroka rodila v zakonu. KAo naj bi katolik volil tega antikrista?
sto na sto
20. 03. 2013 13.34
+2
Sprejem vrhunskih športnikov pri predsedniku vlade - kdorkoli že je - je tradicija in del protokola.
Robert Schimitz
20. 03. 2013 07.58
-20
Lindsey je letošnja zmagovalka z globusom vrednim kašno miljardo $
hotchilipoper
20. 03. 2013 09.10
+3
sto na sto
20. 03. 2013 13.38
+2
Ja kako si pa do te cifre prišel, \"genijalec\"??? A je pomišljaj v tvojem imenu je nasto b-ja,*? :D
LOS - T
20. 03. 2013 07.42
+7
Kratek povzetek njene sezone: ni dobila tri globuse, ampak je nesrečno izgubila dva...tako dobra je!!
Opazujemvas
20. 03. 2013 07.27
-20
Dobro, pa saj niste resni. Glede Tine je tako, resnicno je potrebno priznati, da je naredila veliko in vsaka ji cast tu ji noben ne oporeka. Imam pa obcutek, da ji je malo stopilo v glavo in to je njen problem. Svet se se danes vrti okoli Tine Maze, jutri pa bo novi dan.
LOS - T
20. 03. 2013 07.41
+14
imaš občutek tudi da se ti malo vrti, ko razmišljaš?
lordslayer
20. 03. 2013 07.53
+16
edino pravilno, naj uživa v sadovih naporne sezone .. kar se mene tiče je smučarska diva in naj se tako tudi nosi
rajc70
20. 03. 2013 09.08
+6
Najboljš, da sem njej Fauš, ker sam nisem uspešen....... Čudno razmišljanje, c,c,c,c
reks123
20. 03. 2013 07.14
+15
Porkamizerja, saj je bilo več ljudi kot na slo vstaji :)
bonovox32
20. 03. 2013 07.31
+2
BreskovKompot
20. 03. 2013 08.51
+7
edino pravilno, velik poklon Tini Maze, Jakovu Faku in Prevcu!!! ostali so bli več al manj turisti na odru:D
shortyblaz
20. 03. 2013 06.23
+2
poglejte ta video.. top !!
designbiro
20. 03. 2013 06.04
+28
Na slovenski glasbeni sceni je na stotine pevcev, ki mislijo, da imajo posluh in glas, ampak to je njihova odločitev in predvsem posameznikova, če jih hoče poslušati.Tina je posnela to pesem, ker je bil splet okoliščin takšen. Nikakor se pa nima za pevko. Ona ve da je njena pot med količki. Zato ne bodite pametni nesrečniki !
BrainDance
20. 03. 2013 07.03
+6
Glede na to, kakšna je trenutna poslušanost "kvalitetne glasbe" bi ji je tukaj uspelo :D
designbiro
20. 03. 2013 06.00
+29
Vsi skodljivci : a sploh veste koliko odrekanja, stisk, financnih tezav, časa, življenja, izguba prijateljev, pridobitev sovražnikov in mnogo vam nepoznanega je doživela Tina ? Sanja se vam ne ! Pametni ste vsi, ki ste v svojem življenju razočarani. Ker dober človek je tisti, ki ve kako je treba živeti do soljudi in jih spoštovati. To je za vas xy.
BreskovKompot
20. 03. 2013 08.51
+2
točno tko, zato pa si zasluži še večje spoštovanje!!!