Zimski športi

FOTO: Majdič: To so moje zadnje OI

Whistler, 24. 02. 2010 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska tekaška šampionka Petra Majdič je šest dni po hudi nesreči v olimpijski vasi v Whistlerju nasmejana stopila pred gručo novinarjev z vsega sveta in več kot uro in pol potrpežljivo odgovarjala na vprašanja.

"Dobro sem, dobro, hvala. Samo ne smem se preveč smejati,” je pred uradnim začetkom novinarske konference, ki je privabila številne novinarje z vsega sveta, v smehu razlagala Petra Majdič, ki je pred dvema dnevoma le zapustila bolnišnico v Vancouvru in se na lastno željo vrnila v olimpijsko vas v Whistlerju. Sprva je čestitala drugim slovenskim športnikom in športnicam za vse uspehe, ki so jih dosegli na igrah, in priznala, da jih je spremljala tudi iz bolnišnične sobe: “Žal mi je, če sem sama zdaj deležna velike pozornosti, ko bi ta morala biti usmerjena vanje.”

“Počutim se kar dobro, vendar je moje razpoloženje ta čas precej odvisno od protibolečinskih tablet. Sicer sem veliko prejokala in še zdaj dostikrat jokam, a zdaj se tudi že smejim. Spomini na nesrečo so morda še preveč živi,” je dejala slovenska šampionka, ki je šest dni po nesreči, iz katere je izšla kot olimpijska junakinja, še enkrat podoživela padec v štiri metre globok jarek.

“Spominjam se, ko sem tu na zadnjem srečanju z novinarji dejala, da imam na velikih tekmovanjih po navadi vedno smolo, pa mi nihče ni verjel. Če pogledam nazaj, smo vsi v ekipi imeli čuden občutek, da bo nekaj narobe. Pred tekmo sem bila popolnoma sproščena in le čakala sem, kaj se bo tokrat zgodilo. Po tej grozni nesreči sem prejela številna pisma in sporočila od tujih trenerjev in tekmic, ki so mi priznali, da so me videli nekaj dni prej na treningih in se med seboj strinjali, da me tokrat nobena ne bo mogla premagati. Tudi sama sem se počutila izjemno močno,” je dejala Majdičeva.

Pred tekmo ni bila nič živčna, povsem mirno je čakala na start, kar zanjo ni običajno. Od nesreče se najbolj spominja tega, ko je padala v jarek, in takrat je tudi pomislila, da je v nevarnosti tudi njeno življenje: “Takrat, ko sem letela v jarek in ko sem še v zraku zagledala črne skale, nisem verjela, da bom sploh preživela. Nisem se mogla obrniti, niti izogniti skalam, na katerih sem pristala po štirimetrskem padcu. Če bi pristala le 15 centimetrov drugje, bi mi verjetno zlomilo hrbtenico in bi bila verjetno najmanj paralizirana, kaj šele, če bi ob skale priletela z glavo. A na tekmi me ni bilo več strah, saj sem vedela, da bom verjetno prej izgubila zavest, preden bi bilo kaj hujšega.”

Ko je udarila ob skale, je začutila izjemno bolečino in po lastnih besedah začela kričati kot žival. Prišli so prostovoljci in ji pomagali splezati iz jarka ter ji veleli, naj počaka na reševalce. “Takrat sem se uprla in začela kričati, da hočem na start. Rekla sem si: ‘Ne smeš obupati še pred startom.’ Želela sem si vsaj poskusiti, saj ni v moji krvi, da bi kar odnehala. Poleg tega nisem želela razočarati svojega trenerja Ivana Hudača, saj je imel tudi on sanje o kolajni, celotne ekipe serviserjev, dolgoletnega trenerja Roberta Slabanje, ki je verjel vame, še preden sem sama, in vseh ljudi doma. Počutila sem se, da mi nikoli ne bi odpustili, če ne bi vsaj poskusila,” je svojo močno željo po nastopu in olimpijski kolajni pojasnila Majdičeva, ki so jo v tem njenem boju spodbujali prav vsi ob progi, tudi tuji trenerji in tekmovalke.

Petra Majdič: "Nisem verjela, da bom preživela"
Petra Majdič: "Nisem verjela, da bom preživela" FOTO: Reuters

Po četrtfinalu je sicer že razmišljala o tem, da bi odnehala, saj je imela dovolj bolečine in je bila že povsem izčrpana, a skupaj z ekipo okoli nje je vztrajala do konca. Tudi pregled z ultrazvokom takrat še ni razkril, da ima zlomljenih kar pet reber, saj ji v nasprotnem primeru gotovo ne bi dovolili na start. “Proti koncu polfinala in tudi v finalu sem ves čas čutila, kako mi v hrbtenici pri vsakem koraku nekaj preskakuje. Takrat sem vedela, da to ne more biti zgolj udarec,” je pojasnila Majdičeva, ki pa kljub temu ni pomislila, da bi odnehala.

“Treba je vedeti, da so to moje zadnje olimpijske igre. Vedela sem da je ta udarec tako hud, da me ne bodo mogli sestaviti za naslednje tekme, kljub temu da sem upala. Želja je bila enostavno tako zelo močna,” je dejala Majdičeva in pojasnila, da njen motiv ni bila le medalja: “Slovenci smo v smučarskem teku prišli tako daleč zato, ker smo prijatelji. Jaz nisem tekla le zase, nisem tekla zato, ker bi se meni svetila medalja pred očmi. Jaz sem dolgovala tudi vsej ekipi, ki dela z mano. Moj motiv ni bil medalja. Moj motiv je bil, da dam od sebe na tej tekmi maksimum in se ne predam tudi v imenu ekipe, v imenu neke skupne zavesti.”

“Na koncu nam je uspelo,” je ganjeno razlagala Majdičeva, ki je po 22 letih garanja in dokazovanja, da lahko tudi v Sloveniji vzgojimo vrhunsko smučarsko tekačico, dosegla življenjski cilj in prišla do tako želene olimpijske kolajne, ki je zanjo kot zlata, posuta z diamanti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (267)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakac8
27. 02. 2010 02.19
cecyka25.02.2010, 11:37 3 jakac8 ti pa se obremenjujes z vsemi komentarji kar se mi tudi ne zdi zdravo..ne zavedas se da nekateri nalašč pišejo take komentarje, da jih taki kot si ti potem tako resno obravnavajo..hahaha majdičevi pa želim čimhitrejše okrevanje...go petra go petra.... ------------------------------ Kdo je pa rekel, da se obremenjujem?...pač pišem rad...Če mi pa gre le kakšen komentar na živce pa tud nič tragičnega ...pač, ne prenesem pametnjakovičev in provokatorjev.
bema1201
25. 02. 2010 12.02
Petra in vsa Slovenija se lahko "zahvali" tehničnemu delegatu Ponikvarju, za hudo poškodbo, ki jo je staknila naša šampionka. Takega funkcijonarja, ki ignorira opozorila tekmovalk, da je treba progo zavarovat, bi bilo treba takoj odstranit z vseh funkcij v športu, kjer bi zaradi svoje vehementnosti in domišljavosti.lahko še škodoval športnikom.Slovenec je uničil vrhunski športnici Slovenki nadaljne tekmovanje na olimpijadi in svetovnem pokalu. Prav lahko pa bi naša Petra postala invalid ali se ubila. To je velika sramota za slovenske športne funcijonarje in takega človeka naj takoj odstranijo iz svojih vrst.
cecyka
25. 02. 2010 11.37
jakac8 ti pa se obremenjujes z vsemi komentarji kar se mi tudi ne zdi zdravo..ne zavedas se da nekateri nalašč pišejo take komentarje, da jih taki kot si ti potem tako resno obravnavajo..hahaha majdičevi pa želim čimhitrejše okrevanje...go petra go petra....
gapeeeeeeee
25. 02. 2010 11.36
Misterbin dej pejt raj delat kej, da boš lahk otresal pol kok tvoj keš zapravlajo, glede na to , da cele dneve trosiš neke nebuloze na portalu, bolj težk, da prispevaš kaj v državno blagajno!Sej ni čudn, da je 24ur najbolj obiskan portal, če mate pa eni take, da se še normalen človk ne more vzdržat komentarja...mogoč je to celo tvoj namen, saj zdrav človek ne bi pisal takih nebuloz....misterbin poglej mal vase, če ti nisi sposoben ničesar to še ne pomeni, da Petra ni!!!!Utihn že enkrat !!!
motofrik
25. 02. 2010 11.16
Ja, res je. Tja so šli na naše stroške, misterbin. In tudi nekaj pokazali. Sploh več, kaj je tretje mesto na olimpijadi? Ne da je tretja najboljša v Sloveniji, ne v Evropi -na svetu!! Pa še nekaj: malo si primerjaj stroške njenega teka na smučeh in alpskih smučark. Tina je izvzeta, ona je klasa zase. Koliko se jih je vsa leta šlepalo in v bistvu hodilo na izlete, kot pa resno trenirat in tekmovat.
hotchilipoper
25. 02. 2010 09.02
Ulikses
25. 02. 2010 08.46
škoda zanjo, zaslužila bi si zlato...ima res smolo.
ishtmail
25. 02. 2010 05.59
To Petra! Še vedno mi grejo solze na oči, ko se spomnim tistega finala. Sam te mere pa novinarjem ne grejo. Kar smešno je, kako je bil jarek najprej globok meter in pol (kar se je na posnetku lepo videlo, da je presneto globji), potem so popravili na tri metre, zdaj pa napihujejo že na štiri... Še par novic o Petri na 24ur, pa se bo izkazalo, da je naša Petra padla v sto metrski kanjon.
bibbika
25. 02. 2010 00.43
jakac8 - s tabo pa pa čist strinjam.
jakac8
24. 02. 2010 22.38
Mene je sram...pa ne zaradi Petre, ampak zaradi takih izmečkov, ki pljuva po vsem, kar je pozitivno..... Hvala bogu, ste v manjšini in zato se lahko samo pokakate... Vsi, ki vemo, kako morajo biti pripravljene proge in taka tekmovanja, vemo, da proga ni bila ustrezno zavarovana, vsi ki pa trdite, da je bila, si pa najprej poglejte predpise, pol pa kvakajte... Še moja stara mama ve po zdravi kmečki logiki, da ni bilo prav zaščiteno, a vi napiflanci itak nimate svojega razuma in rabite par let drgnit eno knjigo, da kaj skopirate.... Velika večina nas je ponosna na Petro...pa tudi, če nebi prinesla medalje domov bi bili zelo ponosni, ker že uvrstitev na OI je spoštovanja vreden dosežek.
tinkamalinka
24. 02. 2010 22.37
pa ne morm verjet, da ste tok nesramni...kaj je z vami ljudje?? Pluvate in bruhate..... misterbin?!?..a je v glavi kaj narobe?????
Tadej Mulec 1
24. 02. 2010 22.36
misterbin ko boš ti 1% tega dosego v življenju ko je majdičev boš lahko ponosn pa se tu nekaj meno zdaj pa bodi tiho pa ne bit pametn
pohorc2012
24. 02. 2010 22.35
LOL če to sploh ni bil intervju za našo televizijo ampak eno tujo dejte se naučit mal pošlušat pa pol komentirat ne pa kr neki srat po ljudeh
jakac8
24. 02. 2010 22.26
misterbin24.02.2010, 20:54 -26 Kako Majdičevo ni sramota ,da govori o polomljenih rebrih , ko pa hodi že tako zdrava.Torej grabi ni bila tako zelo globoka,kot so opisovali. Lahko jo je sram ,da v intervjuju ni govorila Slovenski jezik ampak neko popačeno angleščino. SRAMOTA --------------------- Pa kaj te briga njen jezik..Če bi govorila našega, bi rekel, da ne zna angleško, če govori angleškega ti spet ni prav... Ja boga tvoja žena, če jo sploh imaš..ker ga res nastrada ob takemu godrnjaču ki mu nikol ni nič prav....in ki sam si še riti ne zna obrisat, kaj šele, da bi kaj delal.:-)))...večni zabušant.
_Alonso_
24. 02. 2010 22.26
Bravo Petra!! ponosni smo nate!
jakac8
24. 02. 2010 22.16
misterbin24.02.2010, 20:54 -20 Kako Majdičevo ni sramota ,da govori o polomljenih rebrih , ko pa hodi že tako zdrava.Torej grabi ni bila tako zelo globoka,kot so opisovali. Lahko jo je sram ,da v intervjuju ni govorila Slovenski jezik ampak neko popačeno angleščino. SRAMOTA -------- Ti pa si mi en smotanec zarukani ej. Kaj misliš, da so pol njen padec zrežirali holivudski režiserji??? ...imaš kaj pameti al nič... Kaj si mogoče kak zdravnik, da veš, koliko se da po taki poškodbi... Veš, kako delujejo zdravila proti bolečinam... Sigurno se ni izmislila, ker bi to zdravniki takoj pogruntali in vem, da obstajajo izvidi, ki .....Če bi jo to pregledali naši zdravniki, bi mogoče malo še lahko dišalo na to, da so samo napihnili...Ampak, da bi pa lahko vse zdravnike tam v Kanadi nasrala in bi jo kar tako na lepe oči notri držali pa nikakor ne more biti res...Če bi pa ležala kje v hotelu, bi se pa tudi kaj hitro razvedelo, saj verjemite, še komu je ta medalja trn v peti, ne samo vam in bi jo z veseljem zasrali... Ona sigurno ne živi tam od tvojega denarja, ker ti si itak socialni problem in dobivaš od naše države denar pa še odškodnino za izbrisane boš dobil v kratkem, kakor slišim:-))... Če bi hodil v službo in kaj delal, bi bil malo bolj razgledan kot si, tako si pa lahko samo en navaden nevoščljivec in lažnivec:-))
bron
24. 02. 2010 21.55
NAPISAL SEM DA BI MORALA BITI TAM OGRAJA IN PIKA IN KAJ JE NAROBE NEVEM KAKO SE BOSTA SPOPRIJELA ČE TI POŠLJEM TA DVA.
binmister
24. 02. 2010 21.35
madona v centimetrih se gre ( če bi pristala le 15 centimetrov drugje ) Daj ne nakladaj in se spokaj domov,ker tam živite od našga dnarja
STYLE100
24. 02. 2010 21.07
misterbin- hvala za žaljivke...
smeh1
24. 02. 2010 21.02
bravo petra za kolajno za ponos slovenije. To pa vojska dela da uspe