Zimski športi

'Levjesrčna Majdičeva zasluži medaljo za hrabrost'

Ljubljana, 18. 02. 2010 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Junaški dosežek slovenske šampionke Petre Majdič odmeva tudi v tujih medijih. Vsi po vrsti ji pripenjajo medaljo za hrabrost in se strinjajo: zmagovalka je ostala v njeni senci.

Majdičevi so morali pomagati na zmagovalne stopničke.
Majdičevi so morali pomagati na zmagovalne stopničke. FOTO: Reuters

"Dosegla sem le bronasto medaljo, a zame je zlata z diamanti!“ Te besede Petre Majdič danes povzemajo mediji z vsega sveta, ki junaškemu dosežku slovenske šampionke namenjajo veliko pozornost.

 

"Levjesrčna Majdičeva si zasluži medaljo za hrabrost,“ so novico naslovili pri tiskovni agenciji Reuters. "Petra Majdič je na olimpijskem šprintu osvojila bron in zaslužila posebno medaljo za izjemno hrabrost. Skozi tri preizkušnje je premagovala bolečine, da bi se povzpela na zmagovalni oder,“ so zapisali v članku, v katerem so podrobno opisali agonijo, ki jo je Majdičeva doživljala po hudem padcu na ogrevanju. S herojskim dosežkom je zasenčila dobitnico zlate medalje, Norvežanko Marit Björgen, so še dodali.

 

Ne le Björgenova, tudi zmagovalci v moški kategoriji, ki so se skupaj z ženskami predstavili na novinarski konferenci po tekmi, so ostali v senci slovenske športnice leta, pa piše komentator Wall Street Journala. "Novinarji so ignorirali dobitnike zlatih in srebrnih kolajn in vprašanja namenjali le Petri Majdič, ki je trzala od bolečin,“ je zapisal.

 

Petra Majdič-3
Petra Majdič-3 FOTO: STA

Veliko prostora so izjemnemu dosežku namenili tudi pri Cristian Science Monitorju. Izpostavili so dejstvo, da so člani drugih reprezentanc ob progi v en glas spodbujali pogumno tekačico na smučeh. "Zgodovina bo zabeležila bronasto medaljo za Majdičevo, a za športnike in trenerje iz drugih držav, ki so pozabili na nacionalne razlike in jo spodbujali ter slavili njeno zmagoslavje, je več kot to,“ so zapisali. Dodali so izjavo Björgenove, da je Petrin bron pravzaprav zlato, in besede njenega trenerja Ivana Hudača: "To, kar se je zgodilo danes, je čudež!

 

Majdičeva že tri leta ni šla na počitnice, da bi bila na olimpijskih igrah stoodstotno pripravljena. Njena ekipa jo je želela poslati v ambulanto, a se je uprla, saj se je zavedala, da je to njena zadnja olimpijada. Z vsakim krogom je bila močnejša, čeprav se je v cilju vsakič sproti zgrudila od bolečin. V finalu pa smo spet videli staro Petro Majdič, je v članku zapisal avtor, ki je kar nekaj pozornosti namenil tudi navdušenju v Sloveniji. Zaključil je z besedami Hudača: “Ta dosežek nam daje upanje. Pokazal nam je, česa je sposobna človeška volja.

 

"To je Majdičeva: Padla in osvojila bron.“ Članek s takim naslovom so objavili pri Seattle Timesu, velikega dosežka pa niso spregledali niti pri Washington Postu. Da bi Majdičeva zaslužila medaljo za pogum, pa so prepričani pri italijanski La gazzetta dello sport, enemu redkih časnikov, kjer so s prstom pokazali tudi na organizatorje olimpijskih iger. "Velika organizacijska napaka je smučarko, ki bi se sicer borila za zlato, drago stala,“ so zapisali.

 

Za slovensko junakinjo so olimpijske igre že končane, to sezono sploh ne bo več nastopala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ma-al
19. 02. 2010 14.54
Zdravje so moje sanje.
ma-al
19. 02. 2010 14.50
Zdravje je zlato, zdravje je ponos, zdravje je sreča in bogastvo in čisto nič drugega. Menjati to za karkoli drugega, pa neumnost.
sottozero
19. 02. 2010 12.57
Iz rok Tureka bi vzel samo njegovo nepreklicno odpoved na delovno mesto dežurnega brihtneža v R Sloveniji !
gjuro3
19. 02. 2010 12.14
Še niste nehali s tem babjim laklom???
bleem
19. 02. 2010 11.32
@MaliBrother tale tonček je po moje v srednjih 30ih. Neporočen,brez otrok, nezaposlen ali pa zaposlen kot kakšen tajnik z majhno plačo. Nezadovoljen z vsem kar nas obdaja ... sej pa vidiš da v vsak komenta vmeša politiko, po moje so njegovi predniki bili udeleženi prisegi na stadionu v Ljubljani.
cricka
19. 02. 2010 10.24
žalostno, da bo edino kolajno za slovenijo na teh olimpijskih igrah osvojila punca s štirimi zlomljenimi rebri
monobloc
19. 02. 2010 10.16
Majdičeva in Kovalčikova pač nimajo pojma,kaj pomeni spust. Kar pa se tiče varnosti v tem primeru.Vas vprašam ,ali ste že kdaj gledali kakšno kolesarsko dirko.?
MaliBrother
19. 02. 2010 09.40
Sam ste bedni, da vmešavate politiko v šport... :S
MaliBrother
19. 02. 2010 09.39
Tonček, te lahko samo prašam, kolko si ti star? Čist iz firbca? :)
tovarišinajuriš
19. 02. 2010 08.48
...kriv je tovariš Kučan...
Tonček Balonček
19. 02. 2010 08.46
To žrtvovanje za slavo in uspeh ter povzdigovanje takšnih dejanj je popolnoma smešno in abotno! Ali s eers ne moremo uveljavljati na kakšnem drugem, intiligentnejšem področju. Vse skupaj em spominja na čase hladne vojne, ko so šporniki ter športnice iz DDR, Romunije, ZSSR itd. serijsko premagovali zahodne, vse skupaj je bila ena sama komedija.
Tonček Balonček
19. 02. 2010 08.44
Zato ker nastopa za Los Angeles Kings in zabija gole zanje, ne za Slovenijo. To je pač tako, kot če kakšna nasa miss v Milanu služi italjanskim starčkom, kaj imamo od tega?
Cofar
19. 02. 2010 08.39
Pa še tole - Sej konec koncev Ni samo Majdičeva uspešna športnica! Imamo celo kopico zelo uspešnih športnikov! Zakaj Pahor nikoli ne omeni recimo Anžeta Kopitarja???
Cofar
19. 02. 2010 08.35
nevica prav imaš! vendar pozabljaš, da ne živimo več v Jugi ampak v sodobnem svetu, ki v SLO postaja čedalje bolj Ameriki, kjer pa se gre na vse ali nič! Tukaj je šlo zgolj za uspeh, tudi če je cena tega morda vse najhujše! Žalostno ob enem pa pogumno!
kofetka
19. 02. 2010 07.40
ne morem verjeti, da se najde kdo, ki ima "jajca" napisati kaj negativnega, vsaka vam čast Slovenčki, Petri pa vse dobro in čestitke za trmo in kolajno seveda
nevica
19. 02. 2010 04.58
Neodogovorno od naše ekipe, da so ji dovolili nastop. S to poškodbo se lahko umre. Privoščim ji medaljo, res je bila pogumna. A izzivanje smrti ni šport. Športniki so športniki, ne gladiatorji.
FolkloraS
18. 02. 2010 23.23
Kapo dol. Petra ti si cesarica. Tako se bori za slovenske barve. Le kdaj bodo to doumeli naši zafurani politiki, ki se borijo samo za lastne žepe.
dellboy
18. 02. 2010 23.11
...3 x iti na progo s pneumotoraxom , 4 zlomljena rebra,...drenaža,....in osvojiti še bronasto medaljo ???.....IZVENZEMELJSKO !!! ...če ne bi bila poškodovana bi tekmice zmlela in totalno deklasirala !!!....Takemu človeku le kapa dol - kajti to so resnični zmagovalci !!! ...zdaj pa še na letalo ne sme zaradi poškodb,....
KopulacijskiO
18. 02. 2010 23.08
Pustite Facebook pri miru in pojdite raje s tekaškimi dilcami na Pokljuko ali v Tamar! Živite RESNIČNO življenje!
basefly
18. 02. 2010 23.06
24ur kje imate kaj posnetkov ne samo slik!!