Zimski športi

Zmagi v Oberhofu Kowalczykovi in Teichmannu

Oberhof, 30. 12. 2011 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po četrtkovih prologih se je tekaška turneja Tour de ski danes v nemškem Oberhofu nadaljevala s klasičnima preizkušnjama. Pri moških je domače navijače z zmago razveselil Axel Teichmann, pri ženskah pa je slavila Justyna Kowalczyk.

Po četrtkovih prologih se je tekaška turneja Tour de ski danes v nemškem Oberhofu nadaljevala s klasičnima preizkušnjama. Pri moških je domače navijače z zmago razveselil Axel Teichmann, pri ženskah pa je Poljakinja Justyna Kowalczyk zmagala še drugič in prevzela skupno vodstvo. Od Slovenk je bila najboljša Barbara Jezeršek na 41. mestu.

Barbara Jezeršek
Barbara Jezeršek FOTO: SZS

Kowalczykova je tako dobila tudi drugo preizkušnjo tekaške turneje v nemškem Oberhofu. V teku na deset kilometrov klasično s startom po četrtkovih zaostankih je za 0,2 sekunde premagala Norvežanko Therese Johaug in za 7,1 sekunde njeno rojakinjo Marit Bjoergen. Poljska zvezdnica je po četrtkovi zmagi startala prva, pet sekund pred Bjoergnovo. Vodilno dvojico je kmalu ujela Finka Aino Kaisa Saarinen, iz ozadja pa je pritekla še Johaugova. Slednji sta prehajali v vodstvo, vendar jima je Kowalczykova vedno sledila. Tudi ko je Johaugova v tretjem, zadnjem krogu močno pospešila, ji je Kowalczykova sledila.

Johaugova je poskušala vse, da bi si pritekla manjšo prednost za ciljni sprint, kjer je Poljakinja močnejša. Takšen scenarij se je tudi uresničil, saj je na koncu Kowalczykova zmagala za pičli dve desetinki. Bjoergnova je zaostala in se vodilni dvojici približala šele pred ciljem, vendar je bil njen zaostanek že prevelik, da bi se lahko vmešala v boj za zmago. "Razmere so bile zelo težke. Največja težava je bila izbrati pravo mažo, zato sem še toliko bolj vesela, da mi je uspelo," je po zmagi dejala 28-letna Poljakinja.

Na startu so bile štiri Slovenke, Jezerškova je bila najboljša med njimi, zasedla je 41. mesto (+ 2:42,2), Vesna Fabjan je bila 46. (+ 2:59,7), Alenka Čebašek 66. (+ 4:08,2) in Katja Višnar 71. (+ 6:12,1). "Pomembno je bilo izbrati prave smuči za mešani sneg. Treba se je bilo odločiti, ali teči z mažo ali brez nje. Rezultati so realna slika pripravljenosti naših deklet. Ni bilo pričakovati veliko več. Morda bi se Barbara in Vesna lahko uvrstili za kakšno mesto višje. Tekma je bila zelo čudna zaradi posebnih razmer," je po tekmi povedal vodja slovenskih tekaških ekip Marko Gracer. Čez noč je namreč na prizorišču zapadlo približno 15 cm snega.

Moško preizkušnjo na 15 kilometrov je deloma odločil padec skupine tekačev v zadnjem zavoju pred ciljem, po katerem si je Axel Teichmann priboril odločilno prednost. Na cilju je imel nemški tekač tako skromno, a vendarle odločilno prednost 2,3 sekunde pred Norvežanom Pettrom Northugom in še šest desetink več pred Švicarjem Dariom Cologno. Skupno je na turneji zdaj v vodstvu prav Teichmann, 7,3 sekunde pa zaostaja Northug. "Vse sem vložil v zadnjih 300 metrov, vedel sem, da bo nevaren le Northug in ko sem se sto metrov pred ciljem ozrl, sem vedel, da je zmaga moja," se je prvega uspeha po skoraj treh letih veselil nemški tekač.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.