Zimski športi

Kowalczykova še tretjič zmagala, do točk Fabjanova in Višnarjeva

Oberstdorf, 31. 12. 2011 17.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.J./STAž
Komentarji
0

Poljska smučarska tekačica Justyna Kowalczyk je zmagovalka klasičnega sprinta v Oberstdorfu, ki je bil del Tour de Skija. Poljakinja je v finalu zanesljivo premagala vse tekmice, najtesneje sta ji sledili Norvežanki Marit Bjoergen in Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Vesna Fabjan je bila 11., Katja Višnar pa 15.

"Mislim, da smo bili celo malce presenečeni v klasiki, saj je Vesna dosegla najboljši rezultat v tem slogu, pri Katji pa se pozna še bolezen z Rogle, tako da se bo verjetno umaknila s Tour de Skija in bo šla na priprave za januarski del tekmovanj v sprintu, tako da bo spet na visoki ravni. Petnajsto mesto je zelo solidno, če pa bi bila Katja prava, bi lahko naredila še precej več. Razmere pa so bile tudi zelo težke za klasiko. Ni bilo težav s smučmi in mažami, ampak deževne razmere so same po sebi težke, tako da ni enostavno tekmovati," je po tekmi povedal vodja tekaške reprezentance Marko Gracer. V kvalifikacijah je bila Vesna Fabjan sedma, Katja Višnar pa 13., v izločilnih bojih z ramo ob rami s tekmicami pa sta imeli Slovenki na težki, 1200 metrov dolgi progi z dvema zahtevnima vzponoma še težje delo. Fabjanova je nastopila v drugi četrtfinalni skupini in se s taktično dobrim nastopom s tretjim mestom kot srečna poraženka še uvrstila v polfinale. Višnarjeva je bila v peti skupini prav tako tretja, vendar za malenkost prepočasna, da bi si priborila še en nastop. V polfinalu Fabjanova ni bila več tako eksplozivna in pri vrhu kot v četrtfinalu.

Vesna Fabjan
Vesna Fabjan FOTO: Reuters

Padla je na šesto mesto, s katerega ni več mogla napredovati. Prepočasni za izločilne boje sta bili Barbara Jezeršek na 46. in Alenka Čebašek na 51. mestu. Razplet pri vrhu pa je bil spet v domeni Justyne Kowalczyk, ki nadaljuje zmagoviti niz na novoletni tekaški turneji. Poljakinja je na tretji tekmi šestega toura še tretjič zmagala in se utrdila v vodstvu v skupni razvrstitvi. Drugo mesto je v finalu zasedla Marit Bjoergen, tretje pa njena rojakinja Uhrenholdt Jacobsen. Takšen je bil vrstni red na vrhu že v kvalifikacijah. V skupni razvrstitvi turneje ima Kowalczykova 22,2 sekunde prednosti pred Bjoergnovo in 1:01 minute pred drugo Norvežanko Therese Johaug. V moški konkurenci so prednjačili ruski smučarski tekači. Rusi so namreč zasedli prva štiri mesta. Zmagal je Nikita Krjukov pred Aleksejem Petuhovom, Nikolajem Morilovom in Dimitrijem Japarovom. Slovencev ni bilo na startu. V skupnem seštevku toura vodi Norvežan Petter Northug, ki ima 4,8 sekunde naskoka pred Švicarjem Dariem Cologno, tretji pa je Japarov (+14,1).

Izidi:
ženske (klasični sprint):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 2:45,3
2. Marit Bjoergen (Nor) + 3,2
3. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor) 6,3
4. Natalia Matvejeva (Rus) 8,0
5. Ida Ingemarsdotter (Šve) 13,1
6. Aurore Jean (Fra) 13,8
7. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)
8. Charlotte Kalla (Šve)
9. Kikkan Randall (ZDA)
10. Anastazija Dozenko (Rus)
...
11. Vesna Fabjan (Slo)
15. Katja Višnar (Slo)
46. Barbara Jezeršek (Slo)
51. Alenka Čebašek (Slo)

- moški (klasični sprint):
1. Nikita Krjukov (Rus) 2:28,6
2. Aleksej Petuhov (Rus) + 0,7
3. Nikolaj Morilov (Rus) 1,2
4. Dimitrij Japarov (Rus) 1,7
5. Dario Cologna (Švi) 3,7
6. Petter Northug (Nor) 4,8
7. Maksim Vilegžanin (Rus)
8. Maurice Manificat (Fra)
9. Marcus Hellner (Šve)
10. Teodor Peterson (Šve)

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.