Zimski športi

Košir: Veliko prog je bilo bistveno bolj nevarnih …

Maribor, 15. 01. 2011 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jure Košir, predsednik zbora za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije, je prepričan, da bi lahko prireditelji izpeljali veleslalomsko preizkušnjo, težnje mnogih trenerjev pa so bile bržkone drugačne.

Nekdanji slovenski alpski smučar Jure Košir na Smučarski zvezi Slovenije danes nastopa v vlogi predsednika zbora za alpsko smučanje. Kot aktivni tekmovalec se je ničkolikokrat spopadal z zelo načetimi progami, kljub vsemu pa je prepričan, da bi lahko današnja veleslalomska tekma trajala dlje.

Jure Košir
Jure Košir FOTO: Damjan Žibert
Kaj je bilo za prireditelje bolj smiselno – spustiti po progi 25 tekmovalk ali enostavno sprejeti odločitev, da tekma v danih vremenskih pogojih ni izvedljiva?
"Mislim, da je daleč od tega, da bi zaradi proge lahko prišlo do poškodbe katere izmed tekmovalk. Mislim, da smo videli že veliko tekem, ki so bile bistveno bolj nevarne kot ta. Bržkone so tu prisotne tudi težnje posameznih trenerjev na Skaardala, saj vse tekmovalke niso odpeljale, kot bi si želele. Žal mi je, saj mislim, da bi tekma lahko šla naprej. Ne bi bilo enostavno, ampak prepričan sem, da bi tekmo lahko izpeljali. Ta hip nima smisla obtoževat ljudi, kdo je kriv, da je bila tekma prekinjena. Morda želijo smučišče ohraniti v dobrem stanju tudi zaradi slaloma."

Zahteva slalomska proga več dela kot veleslalomska? Lahko pričakujemo, da bo tekma zelo dolgo visela v zraku?
"Pri slalomu so hitrosti nižje, tako da se lahko luknje naredijo, pri čemer je možnost poškodb veliko manjša. Predvsem me skrbi, kaj lahko delavci na progi še postorijo, saj so vse možnosti že izkoristili. Rešitev je predvsem v jasni noči in temperaturi okrog ničle."

Mariborsko Pohorje, Zlata lisica - 1
Mariborsko Pohorje, Zlata lisica - 1 FOTO: Damjan Žibert

Mnogi, ki se ukvarjajo s pripravo proge, so prepričani, da bi bilo vsako dodajanje kemikalije snegu lahko že usodno za progo. Ali še obstaja snov, ki lahko reši aktualno stanje strmine?
"Dodajanje kemikalije lahko prinese stanje mrtvega snega, kot pravijo. To je najslabše. Idealno bi bilo, da bi bilo jasno, da bi progo zgladili in upali na temperaturo okrog ledišča."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NSDAP-SS
16. 01. 2011 17.03
To je čisto sprenevedanje, kot da Košir ne bi vedu, da je potrebno odpeljat še drugi tek. Takrat bi pa po vodi vozil! lol...
hotchilipoper
16. 01. 2011 10.38
kopalka
16. 01. 2011 08.10
tekma bi lahko bila,so že tekmovalke po vodi vozile in je bilo regularno
happymeal
15. 01. 2011 19.22
Moje mnenje: pri 10 tekmovalki so bile že narejene smučine v sončnem delu seveda, tko da ne predstavljam si tekmovalko s številko 50 kako bi prišla do cilja. V pravilih pa piše da morajo imeti vse tekmovalke enakovredne razmere tko da tekma sploh ne bi bila fer. Lahko pa bi naredili podobno kot pri smučarski skokih, Vsaka tekmovalka od 30-72, eno sekuno odbitka.
Tonček Balonček
15. 01. 2011 19.05
Šlo je za zaroto, treba bo vložiti tožbo!i
przelmuding
15. 01. 2011 18.21
Ma to so bedarije me zanima kakšna bi bila proga pri 50 ti tekmovalki.
HIPOKRATKA
15. 01. 2011 17.46
Se strinjam s Koširjem.
unja1.m
15. 01. 2011 17.00
a maš dobro službo ?? mam. po pa tih bot