Zimski športi

Košir: To ni moj zadnji veliki kristalni globus

Ljubljana, 16. 03. 2015 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Končala se je sezona svetovnega pokala deskarjev na snegu v paralelnih disciplinah. V vseh pogledih je bila v znamenju Žana Koširja. Tržičan se je v devetih tekmah kar sedemkrat uvrstil na zmagovalni oder, zabeležil tri zmage. Posledica tega je, da je osvojil vse tri možne globuse.

Žan Košir je svoj bliskovit napredek, ki ga je kazal v zadnjih sezonah, v katerih je bil vselej v vrhu skupnega seštevka svetovnega pokala, na olimpijskih igrah pa osvojil dve kolajni, samo še stopnjeval. Že na začetku sezone v Carezzi je napovedal, da je odlično pripravljen, saj je zasedel drugo mesto. Ko je to ponovil v Montafonu, se ga je začel prijemati vzdevek večno drugi, a je dvomljivce hitro utišal z zmago v Bad Gasteinu. "Nikoli nisem obupal. Vedel sem, da bo prišel moj čas, prepričan sem bil, da bom začel tudi zmagovati," je takrat dejal perfekcionist na deski, ki v marsikaterem pogledu spominja na alpsko smučarko Tino Maze. Svetovno prvenstvo v Lachtalu se mu nato ni stoodstotno posrečilo, a je na paralelnem veleslalomu vseeno osvojil srebrno kolajno, v paralelnem slalomu pa je bil peti. Kot je sam dejal, za svetovno prvenstvo ni bil mentalno dovolj pripravljen, a je tudi v svojem najslabšem obdobju sezone osvojil srebrno kolajno.

Žan Košir
Žan Košir FOTO: Damjan Žibert

Svoj pohod je nato s tretjim mestom nadaljeval prav na Rogli, posladek pa je prišel v korejski Asahikawi, kjer je z dvema zmagama že dve tekmi pred koncem osvojil skupni seštevek svetovnega pokala in tudi veleslalomski globus. Prepričan, da bi bil tudi na zadnjih dveh tekmah, posebej tisti v Winterbergu, boljši, če bi to potreboval. "Vidim, da pod pritiskom bolje delujem in če bi v Winterbergu za slalomski globus potreboval zmago, bi tudi zmagal. Zanimivo, da sem dosegel ravno peto mesto, kar je bilo ravno dovolj," meni Tržičan, ki se s temi besedami ozira na nekoliko slabši tekmi v Moskvi ter Winterbergu, v slednjem pa je s petim mestom vendarle izpolnil cilj, zagotovil si je še slalomski globus. "Imam olimpijski kolajni, toda precej bolj sem ponosen na veliki kristalni globus, saj ga je veliko težje osvojiti. Enostavno si nisem mislil, da mi bo uspelo najti ključ, da bom vso sezono konstanten. To mi je s sistematičnim delom uspelo, ne bojim se, da bo to moj zadnji globus, mislim, da bom naslednja leta konstantno v boju za njega. Pa čeprav vem, da bo začetek nove sezone spet težak, saj bom spet negotov, spet me bo skrbelo, kako sem pripravljen. Poleti delam veliko, telo je izmučeno, glava pa je občutljiva. Višek sezone je po novem letu, takrat pa stvari vendarle pridejo na svoje mesto," je dejal Košir, ki je po 17 letih postal prvi deskar po Francozu Mathieuju Bozzettoju, ki je v eni sezoni osvojil vse tri globuse.

Drugi Slovenci so bili kljub posameznim prebliskom globoko v Koširjevi senci. Rok Marguč je bil sicer konstanten, a v svetovnem pokalu so manjkale stopničke, ki pa jih je osvojil na najpomembnejši tekmi sezone, svetovnem prvenstvu. Z bronasto kolajno v Lachtalu lahko sezono oceni kot uspešno. Rok Flander je z enim četrtim mestom dokazal, da še ni za odpis in je že sporočil, da bo kariero nadaljeval, določen napredek je storil nekdanji mladinski svetovni prvak Jure Hafner, ki pa mora vožnje s treningov večkrat prenesti na tekmo. Preboj na svetovni vrh zaenkrat še ni uspel še enemu mladinskemu svetovnemu prvaku Timu Mastnaku, Jernej Demšar pa je imel že precej boljše sezone.

Žan Košir
Žan Košir FOTO: Damjan Žibert

Ne smemo pozabiti tudi na deskarje akrobate, ki so storili še en korak naprej. Mladi Tim Kevin Ravnjak zaradi poškodbe ni veliko nastopal, toda na svetovnem prvenstvu je v snežnem žlebu osvojil bronasto kolajno in s tem napovedal, da bo v prihodnosti krojil svetovni vrh. Korak naprej je storila tudi Urška Pribošič, ki pa bo morala za še boljše rezultate popraviti psihološko pripravljenost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pridnaov?ka
16. 03. 2015 15.25
-5
...ja,pa je....
MesOjediPinGvin
16. 03. 2015 15.52
+2
Frutiq
16. 03. 2015 12.38
+8
BRavo , bravo, bravo! Če bi bila to Tina Maze, bi jo vsi kovali v zvezde, pa športnica leta, pa slovenka leta, pa kaj vem kaj še vse bi bila, tako pa,... Žalostno.
drJaser
16. 03. 2015 10.03
+7