Zimski športi

Košir po povratku na stopničke priznal: Nisem se šparal, nikoli se ne, vseeno pa me je vse tukaj zelo presenetilo

Rogla, 28. 01. 2017 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T.Š./STA/Ž.L.
Komentarji
3

Žan Košir se je uspešno vrnil v tekmovalni pogon, saj je na deskarski tekmi svetovnega pokala v paralelnem veleslalomu na Rogli zasedel tretje mesto. Zmagal je Švicar Nevin Galmarini. Na Rogli se je od tekmovališč poslovil Rok Flander.

Žan Košir
Žan Košir FOTO: Miro Majcen

Na tekmi deskarskega paralelnega veleslaloma za točke svetovnega pokala je na Rogli zmagal Švicar Nevin Galmarini. Drugi je bil Bolgar Radoslav Jankov, tretji pa je bil povratnik na tekme svetovnega pokala Žan Košir, ki je v malem finalu porazil Avstrijca Andreasa Prommeggerja. V polfinalu ga je poznejši zmagovalec Švicar Nevin Galmarini - v finalu je bil boljši od Bolgara Radoslava Jankova, premagal le za osem stotink sekunde, da pa je vendarle še bolj razveselil navijače in stopil na stopničke, je Košir poskrbel za zmago v malem finalu proti avstrijski legendi Andreasu Prommeggerju. Pred tem je izločil še dva Avstrijca Alexandra Payerja in Benjamina Karla, ki se je v četrtfinale uvrstil po napaki Roka Marguča, drugega slovenskega predstavnika v izločilnih bojih, v njunem medsebojnem dvoboju.

"Presenetil sem sebe in druge. Ne morem reči, da sem do uspeha prišel na svežino, ampak z odločnostjo in občutkom. Na tej progi to odloča, tu ni potrebna ne vem kakšna moč. Med vožnjami nisem čutil bolečine, na njih nisem mislil. Bomo videli, kako bo, ko se telo shladi. Vseeno pa moram reči, da mi je uspelo nekaj velikega. S takim telesom, zdravniki nekatere moje dele telesa primerjajo s 60-letnikom, sem razveselil te fantastične navijače. Nisem se šparal, nikoli se ne, vseeno pa me je vse tukaj zelo presenetilo. Upam, da mi ne bo treba poslušati, da je deskanje v dveh sezonah, ko me ni bilo, toliko napredovalo, da ne morem več na vrh. Še zdaleč pa moje vožnje niso bile brez napak, prav nasprotno, a očitno sem bil hiter," je dejal Košir, ki se je na Rogli četrtič uvrstil na stopničke, manjka mu le še zmaga. Kot že nekajkrat tudi tokrat ni bil daleč od nje, a ljubitelji deskanja bi bili s tem najbrž z zmago manj zadovoljni, kot so bili s tretjem mestom.

"Med tekmo sem razmišljal, kaj bom naredil, če zmagam. Najbrž bi kar končal kariero. Zdaj pa ne vem, kako naprej. Bomo videli, kako bo telo odreagiralo. Ali bom letos še nastopal, se bom odločil, ko bo adrenalin malo popustil. Moram paziti na zdravje, zato mi ni žal, da sem imel tako dolg odmor. Tako, kot mi ni žal, da sem danes nastopil. Lahko pa rečem, da so moj glavni cilj še vedno olimpijske igre," Košir še ne ve kako in kaj naprej.

Žan se je uspešno vrnil na tekme svetovnega pokala in na domači Rogli osvojil tretje mesto.
Žan se je uspešno vrnil na tekme svetovnega pokala in na domači Rogli osvojil tretje mesto. FOTO: Damjan Žibert

Košir je med vožnjami povsem odmislil, kaj se dogaja okoli njega, to pa ni uspelo Marguču, devetemu v kvalifikacijah in desetemu na koncu. "Očitno mi domača tekma res ne ustreza, očitno podležem pritisku. Preveč se ukvarjam s stvarmi okoli mene. Ves dan me ljudje ustavljajo, se hočejo z mano slikati, pogovarjati, vsem ustrežem. A to mi jemlje zbranost, kar se je danes videlo," je dejal Marguč, ki je dosegel lep rezultat, svoj drugi najboljši letos, a ni skrivnost, da na domačem hribu že dolgo časa želi narediti še korak naprej in se zavihteti na stopničke. "Upam, da bodo v naslednjih letih vendarle še prišle. Nekaj stvari bom moral spremeniti. Je pa vseeno povsem jasno, da mi ta tekma vseeno ne pomeni toliko kot svetovna prvenstva. Zato ne bi nobene kolajne zamenjal za zmago tu, še Marguč že obrača proti letošnjem svetovnem prvenstvu: Upam, da se bo tako kot lani moja krivulja rezultatov obrnila navzgor. Na treningih sem boljši kot na tekmah, zato bo moja prva naloga, da trening vožnje prenesem na tekmo. Ali pa se na tekmi še izboljšam, kot je to danes uspelo Žanu. Na treningih ni bil tako dober, danes pa je vse presenetil, za kar si zasluži čestitke." Čestitke si zasluži tudi nekdanji svetovni prvak Rok Flander, ki se je na Rogli poslovil od tekmovanj. In to več kot odlično. V zadnjih dveh letih praktično ni treniral, na koncu pa je zasedel 17. mesto, do izločilnih bojev mu je zmanjkala desetinka. "Malce grenkega priokusa je, lepo bi se bilo posloviti s finalom. A slabe volje zaradi tega ni, saj tekme nisem pričakoval ničesar. Bolj kot rezultat me je zanimalo zakulisje. Ne morem sicer reči, da sem prišel popolnoma nepripravljen, saj ogromno deskam na vodi, pa tudi štirje dnevi treningov na deski smo mi pomagali, da sem dobil potrebne občutke. Bil sem blizu finala, toda mogoče moja uvrstitev vanj niti ne bi bila poštena," so bile zadnje besede Flandra kot aktivnega tekmovalca.

Če so trije Slovenci lahko zadovoljni z domačo tekmo, pa to ne velja za druge. Jure Hafner še naprej ne more narediti korak naprej, tokrat mu za to ni zmanjkalo veliko, saj je zasedel 19. mesto. Slabše pa je šlo Timu Mastnaku in Črtu Ikovicu, ki dobro znanega tekmovališča nista izkoristila. Prvi se je moral zadovoljiti z 38., kar je njegova najslabša uvrstitev na Rogli v zadnjih letih, dobitnik brona z lanskega svetovnega mladinskega prvenstva prav na Rogli pa s 45. mestom. Od dveh slovenskih deklet je bila tokrat boljša Iva Polanec, zasedla je 22. mesto, osem mest slabša je bila Gloria Kotnik. Še tretjič v Slovenije je zmagala odlična Čehinja, tudi alpska smučarka, Ester Ledecka. Z drugim mestom je svoj največji uspeh v karieri dosegla Nemka Carolin Langenhorst, tretje mesto je zasedla Avstrijka Ina Meschik.

Izidi:
moški:

1. Nevin Galmarini (Švi)
2. Radoslav Jankov (Bol)
3. Žan Košir (Slo)
4. Andreas Prommegger (Avt)
5. Sang-Ho Lee (Kor)
6. Syvain Dofour (Fra)
7. Benjamin Karl (Avt)
8. Dario Caviezel (Švi)
9. Mirko Felicetti (Ita)
10. Rok Marguč (Slo)
...
17. Rok Flander (Slo)
19. Jure Hafner (Slo)

ženske:
1. Ester Ledecka (Češ)
2. Carolina Langenhorst (Nem)
3. Ina Meschik (Avt)
4. Claudia Riegler (Avt)
5. Alena Zavaržina (Rus)
6. Selina Jörg (Nem)
...
22. Iva Polanec (Slo)
30. Gloria Kotnik (Slo)

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vrtojb
28. 01. 2017 20.03
+3
bogdajmir
28. 01. 2017 15.38
+11
Ilka 3., Košir 3., samo še v rokometu premagamo južne sosede in smo 3. !!!
jezek007
28. 01. 2017 15.24
+8
Bravo Žan! Če se ne motim, je na novo medaljo dolgo čakal