Zimski športi

Kontrolor Fisa Filip Gartner prižgal zeleno luč za izvedbo 52. Zlate lisice

Maribor, 21. 01. 2016 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Snežni kontrolor Mednarodne smučarske zveze Filip Gartner je danes opravil ogled proge in za izvedbo 52. Zlate lisice uradno prižgal zeleno luč. Tekmovanje na Mariborskem Pohorju bo po predvidenem urniku na sporedu v soboto, 30. januarja, in v nedeljo, 31. januarja.

Na Zlati lisici se vsako leto zbere veliko število navijačev.
Na Zlati lisici se vsako leto zbere veliko število navijačev. FOTO: Damjan Žibert
Prirediteljem letošnje 52. Zlate lisice pod Pohorjem je v minulih tednih precej preglavic povzročalo pretoplo vreme, a je zadnja ohladitev prinesla dovolj nizke temperature, da so lahko pripravili ustrezno snežno odejo, ki bo gostila najboljše smučarke svetovnega pokala prihodnji konec tedna. Dolgoletni snežni kontrolor Fis Filip Gartner je tako danes organizatorjem lahko prižgal zeleno luč za izvedbo tekmovanja.

Čeprav je v prihodnjih dneh pričakovati nekoliko višje temperature čez dan, saj se hladna fronta premika proti vzhodu, naj bi temperature vsaj čez noč ostajale pod ničlo, kar bo snegu omogočilo obstanek, prav tako ga bo mogoče še vedno umetno pridobivati s pomočjo topov. Po tradiciji je današnjo snežno kontrolo v imenu Fisa opravil stari znanec mariborskega smučišča Gartner, ki je bil s stanjem proge zelo zadovoljen. "Proga je odlična, organizatorjem lahko samo čestitam. Če vprašate mene, lahko tekmovanje pričnemo že danes. Po vsej smučini je dovolj snega, tako da lahko dam zeleno luč," je dejal Gartner.

"Od starta do cilja je na progi dovolj snega, ne bom rekel, da ga je preveč, a je še v rezervi, za morebitne vremenske neumnosti. To pomeni, da je sneg tudi že preprariran in se ga lahko obdela, da bo tekma na visokem standardu. Preko polovico snežne podlage je star sneg, zmrznjen, tako da je kot beton, zadnji teden se bo zgornji del še predelal in bo proga res v odličnem stanju. Nikjer ne bo preozko, ogrevalna proga na Habakuku je zasežena in pripravljena. Fisu bom poročal, da je vse pripravljeno," je povedal Gartner.

Takole je po mariborski strmini lani vijugala Mikaela Shiffrin. Te letos na Pohorju zaradi poškodbe ne bo.
Takole je po mariborski strmini lani vijugala Mikaela Shiffrin. Te letos na Pohorju zaradi poškodbe ne bo. FOTO: Damjan Žibert

Mariborčani so imeli v zadnjih sezonah zaradi pomanjkanja nadmorske višine in milejšega podnebja precej težav z organizacijo tekem, v zadnjih letih so morali tekmo kar štirikrat preseliti drugam oziroma odpovedati, predlani je jubilejno 50. tekmo gostila Kranjska Gora, lani so tekmovanje na Pohorju uspeli izvesti, čeprav so prvi dan temperature presegale 10 stopinj Celzija, drugi dan pa je progo močil dež.

Generalni sekretar organizacijskega odbora Srečko Vilar je povedal, da proračun tekmovanja ostaja enak kot prejšnja leta, torej tudi letos nekaj čez milijon evrov. Znova bo letos zanimiv tudi spremljevalni program, na trgu Leona Štuklja, kjer bo potekal tudi žreb startnih številk v petek in soboto zvečer. Zaradi nedavnega uspeha Ane Drev si organizatorji obetajo lep obisk gledalcev, vstopnice pa je že možno kupiti na številnih prodajnih mestih, preko Eventima in Pošte Slovenije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ecnarf
21. 01. 2016 14.39
-2
nć ne bo pride odjuga, organizirajte v kopru