Zimski športi

KOMENTAR: Bodo smukaški spektakli poslej grozljivke?

Ljubljana, 30. 12. 2015 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zmaga na smukaški preizkušnji svetovnega pokala ima med alpinci še naprej največjo veljavo. V prihodnje bodo vrednosti skalpov le še bolj narasle, saj to niso več tekme, ampak boj za preživetje, od trenutka, ko se smučar s starta torpedira v cilj.

Za najbolj brutalna smuka svetovnega pokala alpskih smučarjev sta veljala Wengen in Kitzbühel. Tekmi na slovitem Lauberhornu oz. Streifu sta vedno znova nagnali strah v kosti tudi asom formata Aksel Lund Svindal, Hannes Reichelt, Matthias Mayer ... A očitno je nekomu avstrijsko – švicarske prevlade, ko gre za najbolj strahospoštovanja vredno progo, dovolj. Zdi se, da so to Italijani. V Santa Caterini so namreč pripravili progo, na kateri je tudi vodilni tekmovalec smukaškega seštevka svetovnega pokala, deloval kot obetaven začetnik.

Adrien Theaux je 'ukrotil' Deborah Compagnoni.
Adrien Theaux je 'ukrotil' Deborah Compagnoni. FOTO: Reuters

Izkušeni Svindal se na dveh treningih ni spoprijateljil niti s skokom, kaj šele s srednjim delom. Če je v letošnji sezoni, z izjemo dneva, ko je nastopil bolan, odpeljal kot narekujejo smučarski priročniki, zmagoval, se zdi, da tudi zaradi lastne varnosti, 200 kilometrov stran od Milana, ni upal tvegati. "Vesel, da sem cel prišel v cilj," je po tekmi povedal Svindal. Cilj, da bi od prvega Norvežana na startu Aleksandra Aamodta Kildeja dobil kakšno informacijo o stanju na progi, je bila misija nemogoče. Tretji s supervelelslaloma v Val Gardeni je namreč hitro ostal brez smuči in odstopil po nekaj sekundah na progi Deborah Compagnoni odstopil. Tudi naslednji tekmovalci se niso prav izkazali. Morda še najbolj nekdanji svetovni smukaški prvak Christof Innerhofer, ki domači hrib pozna, ki je bil najhitrejši na zadnjem treningu, ki je klub pristnem stiku z vratci, nato pa s količkom skoraj celotno progo, tekmo končal na 4. mestu.

Christof Innerhofer je bil večji del proge, kot superman.
Christof Innerhofer je bil večji del proge, kot superman. FOTO: Reuters
Brez težav bi bil morda celo na vrhu, a to je zdaj že druga zgodba. Odnesel jo je brez poškodb. Kar je v tem trenutku najbolj pomembno. Enako velja tudi za Slovence Andreja Šporna, Klemna Kosija in najboljšega v letošnji sezoni Boštjana Klineta. A skrb vzbujajoče je dejstvo, da se Mednarodna smučarska zveza (FIS) že leta trudi, da bi bilo vrhunsko alpsko smučanje bolj varno. Pa se res? Zmagovalec Santa Caterine Adrien Theaux se z zapisanim najverjetneje ne bi strinjal, a skoraj zanesljivo tudi njemu ni bilo najbolj prijetno, ko se je podal na pot proti cilju.

Zračne blazine! Kaj pa zaščitni oklep?
Potem, ko je letošnjo sezono zaradi poškodbe denimo končal olimpijski prvak iz Sočija Matthias Mayer in ga je uporaba zračne blazine rešila pred morda še hujšo poškodbo v Val Gardeni, je očitno zelo kakovosten produkt, želja mnogih. Vsi najboljši ga še vedno nimajo, nekateri, ker ne verjamejo v zračno blazino, spet drugi zato, ker si je ne morejo privoščiti. A varnost tekmovalcev naj bi bila na prvem mestu. FIS bo moral tako očitno malce v 'kot stisniti' proizvajalce, da produkt naredijo bolj dostopen za večino reprezentanc. V vsakem primeru pa smuk ne sme biti grozljivka. Napad na rezultat je lahko usoden. Vožnja pri hitrosti preko 150 kilometrov na uro, na dveh visokotehnološko zasnovanih deščicah, pač ni mačji kašelj. Tekmovalci se peljejo 'v smrt' in po zadnjem smuku v koledarskem letu sem prepričan, da so bili trenerji vseh reprezentanc najbolj veseli, ko so imeli celotno ekipo v kombiju in so se odpravili proti domu … Najhujša smuka sezone še sledita, v Wengnu je sicer snega za vzorec, a naj bi bilo prihodnji teden že drugače, v Kitzbühlu imajo rezerve snega pripravljene, v nekaj mrzlih nočeh pa lahko Streif pripravijo, da bo sijal v vsem svojem sijaju. V brutalnem sijaju, kakopak! A ob ogledu včerajšnjega smuka sem imel občutek, da je bil Kitzbühel za Santa Caterino pač, kot Kobla ...

Aleksander Aamodt Kilde je hitro po skoku ostal brez smuči.
Aleksander Aamodt Kilde je hitro po skoku ostal brez smuči. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NerdIRL
31. 12. 2015 09.16
Ta proga ni bla človeška, pomoje je vsaj 25% tekmovalcev v cilju popadalo, al pa so 200m pred koncem vstal iz smukaške preže.
I_LOVE_FOOTBALL
30. 12. 2015 16.24
+12
Kakšne grozljivke! Ljudje so si sami izbrali ta šport, starši so jim treninge sami plačali in v težji progi ne vidim nobenega problema. Za gledalce je večji spektakel, če pa ne upaš tekmovati, pač ne štartaš- kot že marsikdo v Kitzbühlu, na primer... Sicer se je pa v letošnji srezoni zgodilo veliko več in hujših poškdob v tehničnih diaciplinah. Pri ženskah na primer Shifrinka na treningu pred veleslalomom, Sara Hector in Ecklundova na tekmi v veleslalomu...
kor22
30. 12. 2015 16.12
-10
eh ma kaka brutalnost če so vse uničli, vse skoke so zmajnšali, pa vse nevarne zavoje uničli, brez veze, nebo več nekih spektakularnih padcev pa tega, jaz bi rad vido kaj brutalnega, mogoče tud kaj smrtno nevarnega(padci)...
silly
31. 12. 2015 08.39
+1
saj se lahko s tvojo tupasto glavo na polno v steno zaletiš pa boš imel takoj kaj smrtno nevarnega, ko bo slamo ven vrglo...
NerdIRL
31. 12. 2015 09.17
Sm da so v kitzbuhlu uničl zadnji skok je res bedarija. Vsi k so tm padli so padli zaradi strahu, ne pa da bi bil skok neizvedljiv.
jejževamati
30. 12. 2015 16.10
+6
vsak dan se osmešite..
i141
30. 12. 2015 15.55
+11
zaradi vas novinarjev jih bodo še prepovedal