Zimski športi

FOTO in VIDEO: Lovše: Človeka, ki grozi, ne vabiš na kavo

Ljubljana, 05. 06. 2012 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Čeprav prihajajo iz dneva v dan na plan nove podrobnosti o dogajanju v Južni Koreji, Lovše vztraja, da ni nikomur grozil. Kot je dejal, ga je isti dan, ko je novica o domnevnih grožnjah prišla na dan, Kasperjev tesen sodelavec povabil na kavo.

Tomaž Lovše
Tomaž Lovše FOTO: Damjan Žibert

Saga o dogajanju na kongresu FIS v Južni Koreji in sporu med Tomažem Lovšetom in Janezom Kocjančičem dobiva absurdne razsežnosti. Priče vsakič znova poskušajo postaviti Lovšeta na laž, ko trdi, da nikoli ni grozil, pisal grozilnih sporočil ali kazal značke ameriške FBI.

"Prizadet je naš ponos, prizadeta vera v poštenost in športno borbo," je ogorčen udeleženec kongresa FIS v Južni Koreji, kranjskogorski župan Jure Žerjav. Prepričan je, da je vedenje Lovšeta Planici odvzelo vrsto glasov. Žerjav je pojasnil, da je imela Planica resne možnosti za zmago, ekipa je opravila velikansko delo, predstavitev pa je bila izjemna. Nato naj bi se vse obrnilo na glavo, saj se je začel Lovše vesti čudno, je ogorčen Žerjav. ''Gospod Lovše se je za mizo na slavnostni večerji začel hvaliti, kako bo uporabil vsa sredstva, da bo investiral milijon evrov v to, da odstrani gospoda Kasperja (predsednika Mednarodne smučarske zveze Gian-Franca Kasperja op. p.) in podobne zgodbe,'' je po poročanju 24UR OB ENIH nadaljeval Žerjav.

Kranjskogorski župan je povedal še, da je Lovše prišel v hotelski bar in kazal neko značko. ''Mislim, da je bila FBI-značka. Predvsem se je hvalil, da Janez Kocjančič tega zagotovo nima. Če je mislil, da bo naredil vtis na nas, ga pač ni,'' je pojasnil in dodal, da se je sam od takega dogajanja odstranil, ker ga takšne primitivne zgodbe ne zanimajo.

Nato naj bi zakrožila še kratka telefonska sporočila, ki naj bi jih Lovše pošiljal hrvaškemu članu predsedstva Vedranu Pavleku: ''Vedran, jaz samo želim zmagati. Če danes izgubim, bom glasoval proti kandidaturi Janeza Kocijančiča in javno zahteval odstop Kasperja. J*** se mi za vas, padale bodo glave, prva bo Kocijančičeva.''

''Z vsemi mogočimi zvezami bom šel nad Kasperja, proti vsem, ki so nas z****. S svojimi kontakti bom poskrbel za spremembo v FIS,'' naj bi pisalo v Lovšetovem sms-sporočilu. Zaradi tega naj bi odgovorni pri FIS tudi sklicali izredni sestanek, na katerem so zahtevali osebno varstvo za predsednika FIS Kasperja in Kocjančiča, so še poročali v 24UR OB ENIH.

Janez Kocjančič
Janez Kocjančič FOTO: POP TV
Sejo izvršilnega odbora SZS je zaznamoval kljub drugačnim prvotnim napovedim Lovšetov prihod. Lovše je članom izvršilnega odbora predstavil svoje videnje dogodkov v Južni Koreji, prinesel pa jim je tudi prepis spornega dopisovanja s sms sporočili s Pavlekom. Povedal je, da je Pavleku pisal, da mu bo, če bo glasoval za nas, večno hvaležen, da ga bo podprl in mu bo koristen.

Kot je še dejal, ga je isti dan, ko je novica o domnevnih grožnjah prišla na dan, Kasperjev tesen sodelavec Heinz Gurtner povabil na kavo. Izjave o domnevnih grožnjah so se pojavile zjutraj, z Gurtnerjem pa sta se dobila popoldne. Lovše je poudaril, da se ne dobiš na kavi z nekom, ki grozi tvojemu šefu.

Lovšeta bo nadomeščal Smrekar

Lovše ni želel opravljati funkcije predsednika v odstopu, zato so mu prenehala vsa pooblastila na SZS. Ker predsednika SZS lahko razreši zgolj skupščina, ga bo s polnimi pooblastili v času do izvolitve novega nadomeščal podpredsednik Enzo Smrekar, so sporočili iz zveze.

"Smučarska zveza Slovenije se distancira od ravnanja Tomaža Lovšeta na 48. kongresu FIS v Južni Koreji, ki ni imelo podlage v predhodnih sklepih IO SZS. IO se zaveda okrnjenega ugleda, ki je za Smučarsko zvezo Slovenije nastal na 48. kongresu FIS in si bo prizadeval k povrnitvi le-tega doma in v mednarodnem prostoru," so zapisali na spletni strani.

"Obstajajo različna mnenja o teh dogodkih in tudi za nas je bilo težko o njih karkoli soditi, ker nas večina namreč ni bila tam. Vseeno pa smo prepričani, da vsako takšno pojavljanje v medijih škodi ugledu panoge in zveze. Dejstvo je, da je bila kandidatura za SP v nordijskem smučanju leta 2017 kvalitetno pripravljena, ugotavljamo pa, da na koncu nismo bili uspešni. Kaj je šlo narobe, je pa zelo subjektivno za ocenjevati. Eden od članov IO je podal informacijo, da nas po dogodkih v Južni Koreji gledajo v Fisi malce postrani. Lobiranje v takšnih mednarodnih organizacijah tudi v športu zahteva neko kilometrino in previdnost. Nekako v šali rečeno, se nam je zgodil slon v trgovini s porcelanom. Milo rečeno smo ugotovili, da je očitno šlo za neroden pristop tudi v pogovorih, koliko so bili ustrezni, pa ne bi želeli soditi. Dejstvo je, da smo bili neuspešni v kandidaturi Planice, je pa tudi res, ali bi to kandidaturo sploh dobili tudi, če teh dogodkov ne bi bilo," je podpredsednik zveze Jani Živko skušal novinarjem pojasniti sklep izvršilnega odbora, ki prinaša negativno oceno za Lovšeta.

Seja je bila za zaprtimi vrati.
Seja je bila za zaprtimi vrati. FOTO: Damjan Žibert

Pred novinarji je spregovorila tudi direktorica SZS Barbara Kürner Čad, ki tudi po Lovšetovem odstopu ostaja na zvezi, mandat se ji izteče leta 2014: "Ne moremo točno presoditi, kaj je čista resnica, ker so si izjave Lovšeta in drugih udeležencev nasprotujoče. Ne glede na to pa lahko povem, da je ugled zveze s takšnim ravnanjem sigurno okrnjen. Ocenjujemo, da je bilo Lovšetovo ravnanje in način komunikacije nepravilno, netaktno in da se SZS od tega ograjuje. Sporen je bil predvsem način lobiranja predsednika na kongresu Fis."

'Šport je treba vrniti športnikom'

"Ne potrebujemo elitnih športnih funkcionarjev. Šport je treba vrniti športnikom," je aktualni spor komentiral minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.

"Bil sem razočaran, ker smo izgubili kandidaturo za organizacijo svetovnega prvenstva v nordijskih športih 2017. Vendar bo obnova Planice tekla naprej, saj so skoki slovenski nacionalni šport. Nordijski center bomo gradili naprej in znova kandidirali za leto 2019," je poudaril minister Turk.

"A to, da smo izgubili kandidaturo, ni najhujše, veliko bolj zaskrbljujoča so prerekanja in obrekovanja med funkcionarji smučarske zveze in olimpijskega komiteja. Grožnje, barantanja, podtikanja in sms-i ne sodijo v krog ljudi, ki bi si morali z ramo ob rami prizadevati za uspešno kandidaturo. Hkrati so v te sms-e vpletli tudi ministrstvo," je bil jasen Turk.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (227)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

el-komandante
06. 06. 2012 17.42
+1
stari kocko je navajen udobja in lagodja še iz časa maršala in temu se ne bo odpovedal tak zlahka ded je karakter za svoje ugodje prodat lastno mater in še svojo rit šenkat v paketu
joca steier
06. 06. 2012 15.15
+3
V vsej tej zgodbi mi je zelo čudno, da se Kocijančič ne odziva. Je kao nekje na dopustu........pa še kaj! Pri vseh medijih, ki dosežejo vsak brlog, on kao ne ve, kaj se tukaj dogaja.........pa dajte mediji koga farbate.........medij človeka povzdigne ali pa spravi na dno in nekako se mi prikrade občutek, da je tukaj Lovše žrtev ne samo medijev ampak žal tudi Kocijančičevega lobija.......Čas je, da gre Kocijančič tudi v penzijon, saj mu koneckoncev ne bo prav nič hudega. Ne verjamem, da ga bo imel 500 eur......
Chaparral M
06. 06. 2012 14.12
+1
Škoda besed in časa za tako jaro gospodo, saj nimam(mo) od njih nobene koristi, razen seveda elitnežev ...
TiMe25
06. 06. 2012 11.59
+8
Mr Lovše ni popoln in obnašal se je neprimerno. Ampak on je rihtal denar za SZS, vsi ostali ki jih je za cel avion pa so sedaj generali - naj preden kogar vprašajo za komentar zastavijo vprašanje koliko denarja so zrihtali za SZS? Kocijančič je pa itak svoja RDEČA zgodba. Kocijančičeva referenca je Adria in to pove vse .... še danes so težave. Kocijančič in vsi ki sedaj pluvajo po Lovšetu so gospoda v splaniku, medtem ko jim he strojevodja pokazal sredinec. Zdaj rabijo drugo žrtev, ki bo rihtala denar za ta aparat .....
joca steier
06. 06. 2012 15.17
+1
Mogoče se Lovše res ni obašal primerno, ampak bi dopustila možnost, da se je pač na vse kriplje boril za naš zastavljen cilj, pa mu je mogoče v afektu res malo spodletelo....
Dildo-1on1
06. 06. 2012 10.56
+0
Mr lovše je že kot mali spoznal da se z mediji bolje spoprijateljiti hehehe
Dildo-1on1
06. 06. 2012 10.51
-2
ne zagovarjat lovšeta...on odhaja...kocjancic pa ostaja..hehe
joca steier
06. 06. 2012 15.19
+1
ja, res je..ampak čudno kaj? Kocjančič pa modro molči. To je star maček.....
PuppetMaster09
06. 06. 2012 10.44
+4
koliko jih je pa sploh bilo v j koreji imam občutek da za cel avion
shupak
06. 06. 2012 10.46
+1
Dildo-1on1
06. 06. 2012 10.23
-1
Vse po vrsti MILKI zatozit...Mr.Lovse pa ima verjetno dobre odnose z mediji da se ga tako prikaze
r_inkvizitor
06. 06. 2012 10.12
+5
Ali ima katera od športnih in olimpijskih zvez predsednika, ki ni odsluženi funkcionar?
r_inkvizitor
06. 06. 2012 10.10
+1
Ojoj, komu verjeti? Kociančiču ali Lovšetu gotovo ne.
peterPot
06. 06. 2012 09.30
+18
kocijančič familija so navadne barabe, žena je bila najslabša rektorica univerze v ljubljani, stari rdeči fosil, pa je tudi že 20 let funkcionar, sterat je treba te rdečkarje stran s teh položajev
orsan
06. 06. 2012 09.27
+0
\"Lovše: Človeka, ki grozi, ne vabiš na kavo\" Verjetno da Kocjančiča ne bi vabil na kavo tud če bi bil tiho. Lovšeta pa tudi ne !!!
hoalo
06. 06. 2012 09.15
+8
maf...na račun športnikov samo služijo in delajo za lastne žepe in lastne interese. Sram naj jih bo vse ki so na vodilnih mesti v smučarski zvezi.
bojankoder
06. 06. 2012 09.05
+14
KOCJANČIČ JE STARI LOPOV, UDBO MAFIJAŠ ZATO SE GA NEKATERI BOJIJO, SO OBZIRNI DO NJEGA. KDO BO SEDAJ TINO MAZI IN NJENEGA MAKARONARJA FILAL Z DENARJEM, TOVARIŠ KOCJANČIČ, TOVARIŠ KUČAN, KRIZA JE IN TO MARA VELJATI TUDI ZA ŠPORT
peterPot
06. 06. 2012 09.31
+8
kocijančič familija so navadne barabe, žena je bila najslabša rektorica univerze v ljubljani, stari rdeči fosil, pa je tudi že 20 let funkcionar, sterat je treba te rdečkarje stran s teh položajev
acko2313
06. 06. 2012 08.50
+13
Lovše je vreden svojega denarja (Peko) , Kocka pa se ne želi odreči svojim privilegijem in udobnem življenju.
tsdafsdfsfgjhtz
06. 06. 2012 08.39
+6
Tate ušesa od kocijančiča so tok velka, da jih nemorš niti v coreldrawu narisat.
r_inkvizitor
06. 06. 2012 10.11
+2
Dildo-1on1
06. 06. 2012 08.35
+10
kaj zdaj to tu neko sranje? oba delata za slovenijo...kaj si vidva dovolita. Slovenci pa kot vedno, na netu bomo obsojali in kazali s prstom...to pa je tudi vse.......vajine(vase) riti pa se bojo se vedno sprehajale po sloveniji in se smejali "norim" slovencem!
Dildo-1on1
06. 06. 2012 14.04
slovenec09
06. 06. 2012 08.33
+7
starce iz ozadja odstranit, vogrinca smo se znebil, zdaj se kocjancica stran
Tonček Balonček
06. 06. 2012 08.36
+7
Skrajni čas je, da se smučanje osvobodi levakov, kot so Lovše, Kovjančič in celo Ljubo Jasnič, tisti stari komunist, ki zdaj dela pr! i Janši za tri, vmes pa skoči še malo v Korejo!
iChi
06. 06. 2012 08.29
+8
Lovše, poberi se! Kocjančič, poberi se!
I G N O R A N T
06. 06. 2012 08.19
+2
Kot Mamic he he