Zimski športi

Johaugova pred Björgnovo, Slovenki brez točk

Davos, 13. 12. 2014 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norvežanka Therese Johaug je zmagovalka tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih v švicarskem Davosu. Na prvem in drugem mestu sta bili Norvežanki. Marit Björgen je za rojakinjo zaostala 42,5 sekunde, tretja je bila Finka Kerttu Niskanen (+58,5). Slovenki brez točk.

Therese Johaug
Therese Johaug FOTO: Reuters

Slovenki Alenka Čebašek in Lea Einfalt sta preizkušnjo na 10 km klasično končali na 43. in 44. mestu. Zmage se je veselila lanska zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala Therese Johaug, ki je odlično formo ohranila tudi v novi sezoni ter še tretjič v tej sezoni premagala vso konkurenco: "Klasičen korak mi letos zelo leži. Mislim, da sem v klasični tehniki naredila velik napredek v primerjavi s prejšnjo sezono. Na današnji preizkušnji sem imela celo boljši občutek kot v Ruki, sem zelo zadovoljna in se že veselim naslednje tekme tukaj v Davosu."

Šestkratna olimpijska zmagovalka Marit Björgen, ki je po sedmih preizkušnjah okrepila mesto vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala, bo nastopila tudi v nedeljskem sprintu ter se nadeja nove bere točk tudi v tej disciplini: "Nisem zadovoljna, da me je Theresa prehitela na klancih, ampak je res v odlični formi." Björgnova in Johaugova tako nadaljujeta veliko rivalstvo, ko je mini norveški tour v Lillehammerju ob koncu minulega tedna dobila Björgnova, Johaugova pa je bila druga.

Popolno norveško prevlado na vrhu je prekinila Finka Kerttu Niskanen: "Vesela sem, da mi je v celoti uspel načrt in da sem zdržala do konca ter mi ni pobralo moči, na hitrosti sem pridobivala od starta natanko tako, kot sem si želela. Zelo sem vesela tretjega mesta."

Marit Björgen
Marit Björgen FOTO: Reuters

Slovenki na distanci na 10 km nista osvojili točk, Čebaškova je s 43. mestom prvič v tej sezoni ostala brez najboljše trideseterice. Čebaškova je tako letos v Ruki v distanci v klasični tehniki prvič v karieri osvojila točke za svetovni pokal, ko je bila na izjemno težki desetkilometrski progi 29.

V Davosu so sicer tekmovalke zaradi pomanjkanja snega tekmovale na pet kilometrov skrajšani progi, moška preizkušnja pa je bila skrajšana za kar polovico, saj so tekači opravili s 15 km, namesto predvidenih 30. Tako kot pri ženskah, je tudi pri moški zmagal Norvežan, Martin Johnsrud Sundby je za 6,6 sekunde prehitel rojaka Didrika Toensetha, tretji pa je bil domačin Dario Cologna (+7,3). Slovenci niso nastopili.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.