Zimski športi

Johaugova močnejša od Oestbergove, Čebaškova 37.

Oberstdorf, 06. 01. 2016 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Peta etapa novoletne turneje v smučarskem teku je na deset kilometrov v klasični tehniki znova prinesla veliko zmagoslavje Norvežank, Therese Johaug je z napadom v zadnjih metrih le odvzela nekaj sekund vodilni rojakinji Ingvild Flugstad Oestberg, tretja je bila Heidi Weng, četrta pa Ragnhild Haga. Slovenka Alenka Čebašek je bila 37.

Na distanci je bilo tokrat po torkovi presenetljivi sprinterski zmagi Američanke Sophie Caldwell znova pričakovati norveški obračun. Kmalu se je na čelo kolone postavila norveška trojka in začela narekovati oster ritem. Prednost vodilnih treh je na polovici proge znašala že skoraj minuto, ko sta po padcu Poljakinje Justyne Kowalczyk v drugem krogu v snegu končali še dve švedski tekmovalki, je prednost vodilnih še narasla.

Therese Johaug
Therese Johaug FOTO: AP

Tudi zasledovalno skupino je vodila Norvežanka, Ragnhild Haga je na koncu vknjižila četrto mesto. V ospredju se je bil boj za prestižno zmago. Vodilna v skupnem seštevku turneje Ingvild Flugstad Oestberg je imela na vzponih težave slediti razpoloženi Johaugovi, ki je napadla v zadnjem kilometru. Manjša vzpetina je bila dovolj, da je pobegnila reprezentančni kolegici, si priborila nekaj prednosti in jo uspešno ubranila tudi v spustu ter ciljni ravnini, kjer je sicer močnejša Oestbergova. Ta je danes v cilj prišla s slabimi desetimi sekundami zaostanka za Johaugovo in ima tako pred zaključnimi tremi tekmami turneje še prednost in rdečo majico vodilne.

"Danes je bilo zelo težko, vse smo bile zelo skupaj, si tudi pomagale, to je bila res poštena dirka. Vedela sem, da moram pobegniti v zadnjem krogu, da prej ne bo šlo. Ingvild je res težko premagati, tako da sem pobegnila na predzadnjem hribu, imela prednost, ki sem jo skušala držati in se v zadnjih metrih le osredotočiti na tehniko. Res sem vesela novih stopničk, prav tako pa sem vesela, da imamo jutri prosti dan," je po zmagi dejala Therese Johaug, ki v seštevku za Oestbergovo zaostaja le še dvanajst sekund. Skupno si je v svetovnem pokalu priborila že 87 uvrstitev na stopničke, danes pa je zabeležila že 31. zmago.

Sicer bi ji dan skoraj pokvarila tekmovalna komisija, ki pa ji je prihranila kazen pred nadaljevanjem. Johaugova lovi drugo skupno zmago na Touru, na torkovem klasičnem sprintu pa je naredila nekaj nedovoljenih korakov v drsalni tehniki, a ji je vseeno uspelo uiti kazni.

Sedemindvajsetletna Johaugova je v sredo naredila napako na startu in nato skušala zamujeno nadoknaditi z nekaj drsalnimi koraki. Tekmovalna žirija jo je povabila na zagovor, a je ni kaznovala, saj prekršek po njihovem mnenju le ni bil tako hud. Če bi Norvežanka drsalne korake po mnenju žirije naredila zavestno, bi ji prisodili triminutno kazen. S tem bi trenutno drugouvrščena na turneji izgubila možnosti za preboj na vrh. Zadnja preizkušnja Toura je namreč sloviti 9-kilometrski vzpon na Alpe Cermis, kjer ima kot lažja tekmovalka veliko možnosti za preboj na vrh.

Dobro sta danes nastopili tudi obe Slovenki, ki še nastopata na Touru. Povsem blizu trideseterice je bila s 37. mestom Alenka Čebašek, ki je za Johaugovo zaostala sekundo manj kot tri minute, Lea Einfalt je v cilj prišla na 44. mestu s pribitkom 3:47,5 minute.

V četrtek je na turneji prost dan, nato se karavana seli še v Italijo, kjer jo čaka sklepni del turneje. Najprej tekma v Dobiaccu in nato še dve v dolini Fiemme, med drugim tudi sloviti vzpon na Alpe Cermis.

V moški konkurenci slavil Poltoranin

Kazahstanski smučarski tekač Aleksej Poltoranin je zmagovalec pete etape novoletne turneje Tour de Ski v Oberstdorfu. Drugo mesto je na 15 kilometrov klasično po fotofinišu osvojil Švicar Dario Cologna, tretji pa je bil Italijan Francesco de Fabiani. Slovenec Miha Šimenc na turneji ne nastopa več.

Izidi:
- Tour de Ski, 5. tekma:
- 10 km klasično, ženske:

 1. Therese Johaug (Nor) 26:37,6
 2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) +9,9
 3. Heidi Weng (Nor) 19,7
 4. Ragnhild Haga (Nor) 1:12,0
 5. Anne Kylloenen (Fin) 1:12,7
 6. Ida Ingemarsdotter (Šve) 1:13,4
 7. Kerttu Niskanen (Fin) 1:15,0
 8. Charlotte Kalla (Šve) 1:33,1
 9. Maria Rydqvist (Šve) 1:34,3
10. Denise Herrmann (Nem) 1:34,9
...
37. Alenka Čebašek (Slo) 2:59,0
44. Lea Einfalt (Slo) 3:47,5

- skupno Tour (po 5. tekmi od 8):
 1. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1:24:37,2
 2. Therese Johaug (Nor) +12,2
 3. Heidi Weng (Nor) 2:33,1
 4. Anne Kylloenen (Fin) 4:44,4
 5. Kerttu Niskanen (Fin) 5:14,5
 6. Charlotte Kalla (Šve) 5:14,9
 7. Ragnhild Haga (Nor) 5:27,6
 8. Ida Ingemarsdotter (Šve) 6:01,9
 9. Laura Mononen (Fin) 6:04,5
10. Krista Parmakoski (Fin) 6:06,3
...
43. Alenka Čebašek (Slo) 12:30,4
50. Lea Einfalt (Slo) 14:03,0

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.