Zimski športi

VIDEO: Janus izbral ekipo za SP v Lahtiju: na Finsko s triom Prevc, Damjanom in Tepešem

Ljubljana, 06. 02. 2017 14.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po povratku iz Oberstdorfa se osredotočenost slovenske ekipe smučarjev skakalcev že obrača proti preizkušnjam na Daljnem vzhodu in na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, ki ga bo konec meseca in na začetku marca gostil finski Lahti. Glavni trener skakalcev Goran Janus je že izbral ekipo orlov za odhod v Skandinavijo.

Več videovsebin
  • Izjava Gorana Janusa pred odhodom na Daljni vzhod
    01:02
    Izjava Gorana Janusa pred odhodom na Daljni vzhod
  • Skakalke in skakalci na novinarski konferenci SZS
    04:39
    Skakalke in skakalci na novinarski konferenci SZS
Gregor Schlierenzauer, ki je v Oberstdorfu grdo padel, bo moral nekaj časa počivati. Iz avstrijske reprezentance so sporočili, da gre za lažjo poškodbo kolenskih vezi, ni pa še povsem jasno, če bo najboljši avstrijski skakalec nared do SP v Lahtiju. Po pregledu z magnetno resonanco so pri skakalcu, ki se je komajda dobro vrnil na tekme po dolgem premoru, po padcu v nedeljskih kvalifikacijah ugotovili poškodbo notranje vezi desnega kolena. "Vez se premika za 30 stopinj, oktobra je bila še stabilna, torej gre za novo poškodbo," je dejal zdravnik Wulf Glötzer, ki je pregledal skakalca in mu je pomagal že pri prejšnjih poškodbah. Za zdaj se ne bodo odločili za operacijo, pri konzervativni metodi zdravljena pa ni mogoče predvideti, kdaj bo športnik nared, je še dodal zdravnik.

Slovenski smučarji skakalci so se vrnili iz Oberstdorfa, kjer so se na letalnici v nedeljo med prvo deseterico uvrstili tretjeuvrščeni Jurij Tepeš, četrti Peter Prevc in sedmi Domen Prevc. Slovenski trener Goran Janus je že določil tudi ekipo, ki bo zastopala slovenske barve na svetovnem prvenstvu konec v Lahtiju (od 22. februarja do 5. marca). Slovenski skakalci bodo v sredo že potovali na Japonsko, kjer bosta v Saporu konec prihodnjega tedna naslednji tekmi svetovnega pokala. Janus je po vrnitvi v domovino povedal, da bo na Japonsko in nato v južnokorejski Pjeongčang na predolimpijsko tekmo potovala ista ekipa, ki je nastopila na letalnici v Oberstdorfu, prav tako pa je že določil tudi ekipo za SP v Lahtiju. "Glede na to, kako se odvija letošnja sezona, smo v ekipo določili vse tri brate Prevc, Petra, Domna, Ceneta ter Jerneja Damjana in Tepeša," je ekipo za največjo tekmo sezono predstavil Janus.

Tepeš je bil zelo zadovoljen z nedeljskimi skoki. "Razočaran sem bil po prvem v soboto, ko sem bil 'štorast' in sem po svoji napaki padel. Toda potem, ko so mi usposobili poškodovani čevelj in sem lahko nastopal, mi je šlo vse bolje. Težave s prehodom z manjših naprav na letalnice sem imel že prej, sedaj pa si želim, da bi ohranil dobro formo tudi v nadaljevanju sezone," je dejal Tepeš. Peter Prevc počasi izboljšuje svoje dosežke. "Ves vikend sem dobro skakal. Pred Oberstdorfom me je bilo strah, kot že dolgo ne, zaradi negotovosti, ali mi bo končno steklo. Potem pa sem bil vsak dan zadovoljen tudi z zadnjim skokom, ki sem ga napravil. Sedaj nas čaka Saporo, kjer se mi je že zgodilo vse mogoče. Na srečo ljudje pozabljamo slabo in se spominjamo dobrega. Toda v tej sezoni sem se zaradi zame ne najboljšega poteka sicer spomnil pogosto tudi slabših trenutkov. Zdaj pa gre počasi na bolje in upam, da bo tako tudi ostalo," pravi branilec velikega kristalnega globusa.

Peter Prevc se je po krajšem premoru vrnil v velikem slogu, velika pričakovanja ima slovenski tabor tudi od brata Domna, ki je na začetku sezone dolgo časa vodil v skupnem seštevku.
Peter Prevc se je po krajšem premoru vrnil v velikem slogu, velika pričakovanja ima slovenski tabor tudi od brata Domna, ki je na začetku sezone dolgo časa vodil v skupnem seštevku. FOTO: SZS

Sedemnajstletni Domen je že s prvim skokom na letalnicah poletel prek 200 m in upravičil zaupanje Janusa, ki pa je priznal, da ga je bilo pred prvim poletom veliko bolj strah kot Domna. Slednji je bil kljub mladosti videti zelo miren in osredotočen na nastop. "Letalnica je malo večja, no, veliko večja skakalnica, kot ostale, in si dalj časa v zraku, upor je drugačen, vendar tudi na letalnici veljajo iste stvari, kot jih moraš početi na običajnih skakalnicah, podobno moraš skočiti. Mogoče bo veliko večja razlika zdaj, ko se bomo preselili na manjše naprave. Napake imam še v počepu, tudi v zraku je bilo več korekcij. Prvi skok na letalnici pa ni bil nič posebnega, so dobro poskrbeli zame v ekipi ter me dobro pripravili. Sem zelo zadovoljen, mogoče zdaj ne delujem tako, vendar bo to gotovo prišlo za mano," je dejal Domen Prevc.

Jernej Damjan, ki še v začetku zime zaradi poškodbe ni vedel, če bo sploh še kdaj tekmoval, je uvrščen tudi v ekipo za SP, na novinarsko konferenco pa je prišel s svojo družino. "Moja najmanjša je cukrček, je tisto, za kar je vse veliko bolj vredno. Sam zdaj uživam v skokih, potrebuješ notranji mir, da narediš dober skok, potem pa pride izid. Sam v družini ta notranji mir dobim," je povedal Damjan. Srednji od bratov Prevc, Cene, pa je kar malo potarnal. "V Oberstdorfu sem imel že tretji nastop na letalnicah in šele v nedeljo sem imel skok prek 200 m. Videl sem, kaj je potrebno za tako dolge skoke, kaj moram popraviti in se veselim naslednjih poletov." Anže Lanišek si želi, da bi tudi na tekmah svetovnega pokala skakal podobno kot v celinskem, njegov soimenjak Anže Semenič pa je bil s poleti kar zadovoljen, čeprav je delal manjše napake, "ker so bile daljave prave". Smučarska zveza je ob koncu predstavila akcijo, ki jo pelje skupaj z Mercatorjem, ki bo v okviru ponudbe radi imamo domače omogočil donacije za skakalne ekipe, tudi za podmladek in klube, za katere bo glavna nagrada kombi vozilo, pripravili pa bodo še dodatne denarne nagrade.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NavihanNavihan?ek
06. 02. 2017 20.19
-3
pa tistga grilca doma pust k ni za na TV, ne zgelda no...