Zimski športi

Jansrud favorit, od Slovencev najvišje ciljata Kosi in Kline

Beaver Creek, 07. 02. 2015 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žensko smukaško progo Ujeda je mojstrsko ukrotila slovenska šampionka Tina Maze, za prvo zlato na tokratnem svetovnem prvenstvu in še drugo kolajno po vrsti. Moška preizkušnja v Beaver Creeku bo na brutalni progi Ptic roparic, na kateri pa Slovencev ni med favoriti.

Klemen Kosi
Klemen Kosi FOTO: Reuters

Od Slovencev bodo zahtevno smukaško progo skušali premagati Martin Čater, Boštjan Kline in Klemen Kosi. Vsi Slovenci bodo nastopili po nastopu najboljših smukačev. Prvi od Slovencev bo na startu Kosi s številko 28, številko 30 bo imel Kline, debitant Čater pa bo startal kot 31. Na startu smuka je 48 tekmovalcev.

Slovenski smukači ne sodijo v krog favoritov za stopničke, uspeh bi bila že uvrstitev v prvo petnajsterico. Največ možnosti za uvrstitev ima nekdanji dvakratni mladinski svetovni prvak v smuku in superveleslalomu Kline. V tej zimi je na treh smukih v svetovnem pokalu osvojil točke, najvidnejši dosežek pa mu je uspel s 13. mestom na smuku v Santa Caterini.

Kosi je v smuku v tej sezoni v sedmih nastopih le enkrat osvojil točke svetovnega pokala, a mu je ta dosežek uspel s 14. mestom, na sicer skrajšanem, smuku v prestižnem Kitzbühlu. V superveleslalomu je prepričljivejši, sproščena drža ga je pripeljala tudi do 10. mesta na superveleslalomu v Beaver Creeku. Če bo občutke znal prenesti tudi na daljši smuk, se mu visoka uvrstitev nasmiha tudi v kraljevski disciplini.

Na startu smuka ne bo nekdanjega ameriškega šampiona Bodeja Millerja, ki si je ob padcu na superveleslalomu porezal mečno mišico. Za kolajne se obeta avstrijsko-norveški spopad.

Kjetil Jansrud
Kjetil Jansrud FOTO: Reuters

Prvi favorit je vodilni v smukaškem seštevku Norvežan Kjetil Jansrud, ki ima startno številko 18, njegov rojak branilec smukaške krone s SP izpred dveh let iz Schladminga Aksel Lund Svindal bo startal kot 11. Jansrud je zmagal na lanski smukaški generalki v Beaver Creeku pred Švicarjem Beatom Feuzom in domačinom Stevenom Nymanom.

Avstrijska aduta sta olimpijski prvak iz Sočija Matthias Mayer in Hannes Reichelt, ki je svetovno prvenstvu začel z osvojenim superveleslalomom. Avstrijci so na smukih na svetovnih prvenstvih osvojili že 16 zmag, nazadnje pred 12. leti. Svetovne smukaške krone, potem ko je na SP leta 2003 v St. Moritzu zmagal Michael Walschhofer, na naslednjih petih svetovnih prvenstvih niso imeli več v svoji lasti.

Čeprav v ožjem krogu favoritov za novo smukaško krono letos ni najti Kanadčanov, ki so blesteli na SP v Garmisch-Partenkirchnu in Val d'Iseru, ko sta slavila Erik Guay in John Kucera, pa Kanadčanov ne gre kar tako odpisati. Dustin Cook je denimo konkurenco presenetil z drugim mestom na superveleslalomu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.