Zimski športi

Fourcadeu zasledovanje, Jakov Fak četrti

Östersund, 07. 12. 2014 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zasledovalno preizkušnjo svetovnega pokala v Östersundu na Švedskem je dobil zmagovalec sprinterske preizkušnje, Francoz Martin Fourcade. Slovenski biatlonec Jakov Fak je s tremi zgrešenimi streli stoje, ciljno črto prečkal kot četrti.

Potem, ko je Jakov Fak s 3 .mestom zablestel na sprinterski preizkušnji v Östersundu, je zasledovanje začel z 28,7 sekundami zaostanka za najhitrejšim Martinom Fourcuadom. Že na prvem streljanju leže je slovenski reprezentant pobegnil nenatančnemu Francozu – pokril je vseh 5 tarč, zmagovalec sprinta pa je bil dvakrat nenatančen - in nadaljeval silovito. Tudi v drugo je leže pokril vseh pet tarč in sam narekoval ritem na zahtevni progi.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Damjan Žibert

Sledil je prvi strelski nastop stoje, ki ga je Fak začel silovito, hitro pokril prve štiri tarče, odločilni peti strel pa je šel mimo in tekmovalec iz Mrkoplja na Hrvaškem, je moral prvič na tekmi v kazenski krog. Forcuade ga je ujel in vse do zadnjega streljanja ju je ločila slaba sekunda. Biatlonski navdušenci s severa Evrope so bili tako priča izjemnemu zaključku tekme.

Drugič stoje sta grešila Fourcuade in Fak, oba po dvakrat, kar sta izkoristila Rus Anton Šipulin in Norvežan Emi Hegle Svendsen. Francoz je sicer ostal v vodstvu, slovenski biatlonec pa je padel na četrto mesto in se vse do konca boril za mesto na zmagovalnem odru. V zaključku tekme so mu nekoliko pošle moči in zadovoljiti se je moral s 4. mestom. Klemen Bauer je tekmo končal na 12. mestu.

Konkurenca je izjemna
"To je biatlon, tu je konkurenca taka, kot je ni v nobenem drugem zimskem športu. Kar je med prvih deset ali petnajst oziroma upam trditi med trideset, so fantje, ki lahko pridejo na stopničke. Da si zraven čisto v špici, tako kot je ta trenutek Jakov pa ne nazadnje tudi Bauer, ki se je prebil za petnajst mest naprej, smo lahko zelo zadovoljni. Jakov na koncu ni imel tiste mirnosti, ki bi jo rabil za zadnje streljanje. Bil je v vlogi tistega, ki ga lovijo, ni bil v vlogi lovca, kar je bistveno težje. Takih situacij je imel malo in za to rabi izkušnje, mislim, da bo z vsako tekmo, ko bo takole spredaj, lažje. Potrudil se je, kolikor se je lahko na strelišču, ampak biti številka ena je relativno težko in ni edini, ki je na koncu naredil napake. K sreči so bile majhne, niso kakšne grozne, ki se jih nebi dalo odpraviti do naslednje tekme," je po moški preizkušnji dejal glavni trener Uroš Velepec.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wdwwolf
08. 12. 2014 00.28
+1
TAK AL TAK CAR
Slava_Rusiji
07. 12. 2014 13.36
-5
Hvala bogu! Dobi medaljo pa bodo rekli Fak Slovenia.
notrajnc05
07. 12. 2014 12.08
+13
Bravo Jaka, še kanček sreče pa boš na vrhu! Mogoče že na Pokljuki..