Zimski športi

Izbran: 'smučarijo' bo reševal Iztok Klančnik

Ljubljana, 07. 04. 2015 18.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslovnež ter nekdanji akrobatski smučar in trener 50-letni Iztok Klančnik je novi vodja panoge za alpsko smučanje, ki deluje v okviru Smučarske zveze Slovenije.

Enzo Smrekar
Enzo Smrekar FOTO: Damjan Žibert
Iztok Klančnik je bil edini kandidat in je prejel zadostno podporo predstavnikov smučarskih društev, zbranih na današnji ljubljanski volilni seji zbora alpskih disciplin. S Klančnikovo izvolitvijo se je končalo obdobje velikih pretresov. Po štirih mesecih bo imela panoga vodjo alpskih disciplin s polnimi pooblastili in polnim zaupanjem predsednika in direktorja krovne nacionalne smučarske organizacije Enza Smrekarja in Jurija Žureja. S Klančnikovo izvolitvijo se je z začasne funkcije koordinatorja disciplin poslovil Blaž Lešnik, ki je kot začasni vodja brez večjih pretresov poskrbel za miren zaključek tekmovalne sezone. Prejšnji predsednik alpskega zbora Dušan Gorišek je mandat decembra lani po le osmih mesecih na položaju predčasno sklenil, potem ko je izgubil zaupanje vodstva zveze in ga je k odstopu večkrat pozval predsednik zveze Smrekar, a so Goriška na koncu morali razrešiti. Vodenje panoge so začasno zaupali Lešniku, sicer predsedniku in direktorju združenja učiteljev in trenerjev smučanja. Klančnik, ki se ponaša z naslovom zadnjega jugoslovanskega mladinskega prvaka v akrobatskem smučanju iz leta 1989, je bolj kot po delu v alpskem smučanju znan v poslovnih krogih kot uveljavljen strokovnjak na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij z bogato zakladnico poslovnih izkušenj.

Jurij Žurej
Jurij Žurej FOTO: Damjan Žibert

Pred štirimi leti je postal generalni direktor računalniškega podjetja Hewlett-Packard Slovenija, odgovoren za vodenje poslovnega programa družbe v naši državi. Po izvolitvi bo njegova prva naloga tudi najzahtevnejša, kako na zvezo pripeljati italijanskega stratega velikih uspehov in dosežkov Tine Maze, ki je prav po zaslugi Goričana Andree Massija, s katerim je leta 2008 oblikovala samostojno ekipo, postala najuspešnejša slovenska alpska smučarska vseh časov. Prav Massi je velika želja predsednika zveze Smrekarja. Nalog bo še nekaj, kako najbolj smotrno oblikovati ekipe, dati največ podpore najbolj talentiranim, ter poskrbeti, da bo alpsko smučanje tudi po načrtovanem odhodu najuspešnejše Tine Maze v tekmovalni pokoj še vedno paradni konj ter ne bo utonilo v sivem povprečju brezperspektivnosti. Mazejeva bo odločitev o nadaljevanju tekmovalne kariere sporočila poleti. Pred novim predsednik zbora in odbora alpskih disciplin bo tudi sklenitev novih pogodb s trenerji za daljše obdobje in zagotovitev najboljših pogojev tekmovalcem.

Največja ovira bo omejen proračun, zaradi česar Klančnik ne bo imel veliko manevrskega prostora, čeprav direktor smučarske zveze Žurej poudarja, da bo alpsko smučanje imelo v prihodnji sezoni na voljo najmanj toliko denarja za izvajanje programov kot doslej. Veliko je odvisno tudi od tega, ali bo Klančnik v omarah našel še kakšnega okostnjaka. V prihodnje bo od zbranega proračuna za stare grehe predvidoma treba nameniti med 100.000 in 150.000 evrov letno.

Klančnik je bil na javnem glasovanju na sedežu SZS na Podutiški v Ljubljani izvoljen s 65 glasovi za, brez glasu proti, vzdržanih je bilo sedem glasov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zorzul
08. 04. 2015 16.23
-5
Koga lahko on resi.Sport je nezanimiv,nepopularen,otroci se odlocajo za druge sporte,Smuca 6 drzav in ce Tina konca jih bo samo se pet.Za sponzorje nezanimivo.Skrajni cas ,da zaprete in da se da denar bolj zanimivim in svetovno in evropsko bolj prepoznavnim sportom.Tenis,nogomet,kosarka,rokomet,hokej
Titus56
09. 04. 2015 22.09
Moto GP, Formula 1, motokros, itd, itd,...