Zimski športi

Hirscherju za konec SP slalomsko zlato, Hadalinu pa uvrstitev med deseterico oziroma 'misija Evrovizija'

St. Moritz, 19. 02. 2017 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
T.Š./J.K./STA
Komentarji
10

Moški slalom je bila zaključna tekma na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju. Zmagal je Avstrijec Marcel Hirscher, Slovenec Štefan Hadalin pa je v drugem teku pridobil 12 mest in na koncu zasedel zelo dobro deseto mesto.

Avstrijski šampion je prvenstvo sklenil v slogu.
Avstrijski šampion je prvenstvo sklenil v slogu. FOTO: Damjan Žibert

Svetovno prvenstvo se je po dvanajstih dnevih tekmovanj končalo z moškim slalomom. Pred začetkom je vloga prvega favorita pripadla Avstrijcu Marcelu Hirscherju, ki je lovil in na koncu ulovil še drugo lovoriko slalomskega svetovnega prvaka, potem ko je bil najboljši pred štirimi leti v Schladmingu. Hirscher je ponovil še en dosežek, 21 let star rekord italijanske legende Alberta Tombe, ki je na SP leta 1996 (Sierra Nevada) osvojil zlato v obeh tehničnih disciplinah, veleslalomu in slalomu. Hirscher je v St. Moritzu opravil obe nalogi in zmagama v veleslalomu in slalomu. Branilec naslova je bil Francoz Jean-Baptiste Grange, pred dvema letoma v Vailu je Hirscher odstopil v finalu. Po prvi vožnji je vodil Hirscher, razlike pa so bile izjemno majhne. Na drugem in tretjem mestu sta bila prav tako Avstrijca, Marco Schwarz je zaostajal 43 stotink sekunde, Michael Matt 48, četrti Britanec Dave Ryding 53, peti Šved Mattias Hargin pa 57 stotink sekunde. Finalna vožnja je bila zelo napeta, Hirscher je ubranil prvo mesto in osvojil zlato, srebro je dobil njegov rojak Manuel Feller (+0.68), tretji je bil Nemec Felix Neureuther (+0.93). Na startu je bilo kar 100 smučarjev, tudi štirje Slovenci, Štefan Hadalin, Žan Grošelj, Žan Kranjec in Jakob Špik. Špik si je nastop na tekmi priboril v sobotnih kvalifikacijah, tekmi Fis, na teh je bil med 135 tekmovalci na startu najhitrejši ter je za nagrado dobil nastop na sklepni tekmi SP.

Špik in Grošelj sta odstopila, dobro pa je nastopil Hadalin, ki je bil na 22. mestu (+1.50), Kranjec je zasedel 36. mesto (+2.55), na drugi vožnji pa ni nastopil zaradi udarca s količkom po čeladi, s ščitom si je prebil zgornjo ustnico. Zdravniki v ciljni areni so mu nudili prvo pomoč in rano oskrbeli s tremi šivi. Kranjec je takoj odpotoval domov, kjer ga zvečer čaka zdravniški pregled. Hadalin je izjemno odpeljal drugo vožnjo, saj je postavil najhitrejši čas, na koncu je zasedel 10. mesto s sekundo in 41 stotinkami zaostanka za zmagovalcem, kar je tudi njegov najboljši dosežek v karieri. Na tekmo se je uspelo uvrstiti tudi nekdanjemu hrvaškemu šampionu Ivici Kosteliću, ki je začasno odmrznil svojo tekmovalno upokojitev, da bi nastopil na najpomembnejši tekmi v sezoni. Kosteliću ni bilo nič prizaneseno, moral je skozi kvalifikacije skupaj z ostalimi tako imenovanimi eksoti ter je tvegal blamažo, da se ne bo uvrstil, vendar ni imel težav, v kvalifikacijah je bil 15. Kostelić je edini svetovni prvak s prvenstva, ki je bilo leta 2003 v St. Moritzu in ki bo na prvenstvu tudi tekmoval. Pred 14 leti je zmagal na slalomu. Hrvat je precej zaostal (+3.50), zasedel je 46. mesto in je nastopil tudi v drugi vožnji. Na koncu je zasedel 36. mesto (+7.95). Hadalin, ki je postavil najboljši čas druge vožnje, je za svetovnim prvakom zaostal 1,41 sekunde, deseto mesto pa pomeni njegov dosežek kariere. Hirscher je Fellerja premagal za 0,68 sekunde, bron je osvojil Nemec Neureuther z zaostankom 0,93 sekunde.

Marcel Hirscher
Marcel Hirscher FOTO: AP
S Hadalinovim pristopom je bil zelo zadovoljen trener slovenske moške ekipe za slalom in veleslalom Klemen Bergant: "Vedeti moramo, da smo mi te najboljše slalomiste gledali zelo od daleč, kot bi iz St. Moritza gledali proti Matterhornu, ki je sto kilometrov stran. Zdaj gledamo od malo bližje. Treba bo še delati, da bomo dobili še dobro startno številko. Tudi ta rezultat mu ne bo pomagal pri številki v Kranjski Gori. Še se bo moral boriti in potem, ko bo prišel do številke, prišel bo do nje slej ko prej, potem bo to lahko drugačna zgodba. Najbolj me veseli njegova stabilnost na tekmovanjih, vidi se, da uživa v tem, kar dela, je velik potencial za naprej." Žan Kranjec je sredi proge v današnji prvi vožnji prejel udarec s količkom po čeladi in si s ščitom prebil zgornjo ustnico. Zdravniki v ciljni areni so mu nudili prvo pomoč in rano oskrbeli s tremi šivi. Kranjec je takoj odpotoval domov, kjer ga zvečer v kliničnem centru čaka pregled pri maksilofacialnem kirurgu. Jakob Špik in Žan Grošelj sta odstopila na prvi progi.

Hirscher je bil prvi favorit tekme in je status favorita v celoti upravičil in potrdil. Vodil je že po prvi vožnji, v finalu pa je osvojil še drugi naslov slalomskega svetovnega prvaka, potem ko je bil zlat tudi pred štirimi leti na domačem prvenstvu v Schladmingu. Pred dvema letoma v Vailu je v finalu odstopil, krono pa je vzel Francoz Grange. Hirscher je osvojil četrto zlato (skupno sedmo medaljo na SP) oziroma šesto zlato in deveto odličje, če upoštevamo, da je bil na dveh prvenstvih zlat tudi ekipno. Avstrijski šampion je Avstriji privozil še 15. zlato slalomsko odličje avstrijskih smučarjev na SP.
"Sem super srečen. To je res prekrasen občutek, nisem čutil nekega pritiska, po tem ko sem bil srebrn v kombinaciji in po zelo čustveni zlati kolajni v veleslalomu, je bilo nekaj psihično najlažjega iti v tekmo. Zame je bilo vse dobro, tudi če bi odstopil, edino, česar si ne bi nikoli oprostil, je to, če bi bil počasen. Tega preprosto perfektnega svetovnega prvenstva je konec," je dejal kralj St. Moritza, ki se je zahvalil vsem, trenerjem, reprezentantom, družini, dekletu in ni pozabil omeniti tudi psa. Za pravi šov sta v tiskovnem središču Salastrains poskrbela tretje- in drugourvščeni, Neureuther in Feller, ko je Neureuther prevzel vlogo voditelja konference in začel spraševati Fellerja in sprožil salve smeha. Neureuther je osvojil svoje tretje odličje na SP, Feller prvega.

Slovenci so imeli startne številke od 40 do 50 in so napadali iz ozadja. Najbolj se je izkazal tudi sicer najboljši slalomist, kar ga trenutno premore slovensko moško smučanje, Hadalin. Debitant na svetovnih prvenstvih je s startno številko 40 na prvi progi pridobil kar 18 mest in z zaostankom 1,50 sekunde vpisal 22. čas, kar mu je zagotovilo, da se je po progi Corviglia v finalu spustil v prvi trideseterici uvrščenih. V drugi vožnji je izkoristil dober startni položaj in se z najboljšim časom prebil med najboljših deset. V St. Moritzu je bil pred tem dvakrat 28., na veleslalomu in v alpski kombinaciji. V svetovnem pokalu je bil najboljši januarja na slalomu v Wengnu, ko je zasedel 15. mesto. "Misija Evrovizija izpolnjena. Zanesljivo so bili moji cilji izpolnjeni. Res mi je bilo težko pred drugim tekom zadrževati čustva na startu, ker sem imel dober občutek že pred startom, da mi ta proga lahko ustreza in lahko popolnoma napadem, se sprostim, vedel sem, da bom imel dobre pogoje in to sem izkoristil. Sem zelo ponosen in zadovoljen, tako me veseli, da mi je to uspelo na eni težjih in bolj pomembnih tekem v sezoni," je dejal Hadalin. "Lahko rečem, da je to rezultat kariere, za deseto mesto je ravno tako treba premagati marsikaterega mojstra in danes mi je to zelo lepo uspelo. Poleg tega sem imel še najboljši čas druge vožnje in sem premagal Hirscherja za devet stotink, tudi to bo šlo v moj arhiv, na kar sem zelo ponosen," je bil zadovoljen Hadalin, ki je bil od kolajne oddaljen štiri, od zlate pa šest desetink: "Nisem hotel preveč razmišljati o kolajni. Bistvene zame so izvedbe, zavoji, občutki, to, da ko smučam, uživam, napadam in potem semafor pokaže svoje. Bo prišlo. Če dobro smučaš, vztrajaš, če trdo delaš, če si sfokusiran, verjameš, korak za korakom, počasi proti vrhu. Nočem ničesar prehitevati, ostajam na realnih tleh," je razmišljal 21-letni ponosni Vrhničan.

Izidi:

1. Marcel Hirscher (Avt) 1:34,75 sekunde 46,43 sekunde 48,32 sekunde
2. Manuel Feller (Avt) 1:35,43 +00,68 47,10 48,33
3. Felix Neureuther (Nem) 1:35,68 +00,93 47,19 48,49
4. Henrik Kristoffersen (Nor) 1:35,79 +01,04 47,08 48,71
5. Alexander Horošilov (Rus) 1:35,80 +01,05 47,11 48,69
6. Andre Myhrer (Šve) 1:35,85 +01,10 47,55 48,30
7. Marco Schwarz (Avt) 1:35,86 +01,11 46,86 49,00
8. Michael Matt (Avt) 1:35,99 +01,24 46,91 49,08
9. Stefano Gross (Ita) 1:36,15 +01,40 47,40 48,75
10. Štefan Hadalin (Slo) 1:36,16 +01,41 47,93 48,23
...

* Žan Kranjec v drugo zaradi poškodbe ni nastopil
** Jakob Špik in Žan Grošelj sta odstopila v prvi vožnji

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bema1201
20. 02. 2017 12.44
+2
Mi imamo odlične smučarje, samo smučarskih strokovnjakov nimamo, ki bi resno delali z mladimi.
periot22
19. 02. 2017 21.02
-2
Najslabša novinarja za šport sta Laurenčič in Vrhovnik ,kot prvo več kot 30 tekmovalcev je že šlo na progo ko sta prvič povedala kdaj gre prvi od naših temu jaz pravim ,da nimata nobenega odnosa do naših tekmovalcev,vsaj vse drugo nakladata le tisto kar je pomembno pa ne,veliko ljudi prižge tv nekje,zakaj ne moreta med tekmo kdaj povedati kdaj so na startu naši njima je to odveč , zato predlagam da jih zamenja kdo drug ki spoštuje naše športnike in ne naklada tja v prazno!!!!!!!!!!!!!!!!!!
periot22
19. 02. 2017 21.07
+1
Laurenčič in Vrhovnik prav vsako tekmo tako komentirata ,da za naše tekmovalce ne vemo nič!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Anna77
19. 02. 2017 19.45
+6
Vse čestitke, Štefan, kar tako naprej!!
AS1983
19. 02. 2017 14.40
+15
meni sta Laurenčič in Vrhovnik zelo všeč kot komentatorski par, vse pohvale
AS1983
19. 02. 2017 14.22
+9
zelo dobra finalna vožnja Hadalina, med top10 dobra popotnica za naprej. Hirscher ponovno razbil konkurenco podobno kot Shiffrin včeraj v slalomu. Feller dopolnil dvojno zmago Avstrijcev, Neurether srečno do brona, saj bi dobil Hargin medaljo, če bi prišel do cilja. veliki poraženec pa tokrat Kristoffersen na nehvaležnem 4.mestu
MesOjediPinGvin
19. 02. 2017 16.58
+1
Glede na letošnje predstave sem pričakoval Kristofersena na drugem mestu namesto Fellerja.
puspan
19. 02. 2017 13.56
+20
Štefan Hadalin bo iz neznanega, v prihodnjih letih postalo svetovno znano ime. Bravo Štefan. Najboljša vožnja drugega teka za svetovnega prvaka zagotovo ni slučaj.
flum
19. 02. 2017 11.57
+3
Štefan solidno, kje pa je včeraj tako opevani špik ?
flum
19. 02. 2017 11.59
-3
Špik gre po poti Skubeta.vse slabši. Normalno sej je iz alpeturja. Nima pogojev s tako stroko