Zimski športi

VIDEO: Hirscher prejel opravičilo, FIS obljublja, da se takšna nesreča ne bo ponovila

Madona di Campiglio, 23. 12. 2015 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ob vožnji avstrijskega smučarja Marcela Hirscherja se je pripetila nesreča, ki bi se lahko končala tragično. Na progo je strmoglavil drone s kamero in za las zgrešil Avstrijca. Drone, ki je težak približno devet kilogramov, bi lahko smučarja ubil. To je le eden od incidentov povezanih z droni na športnih prizoriščih v zadnjem obdobju.


Marcel Hirscher
se je kar malce šaljivo odzval na instagramu, potem ko se je izognil nesreči: "Gost letalski promet v Italiji." A v izjavi po tekmi je bil bolj kritičen: "Tistim, ki so odgovorni, bi rad sporočil le: bodite previdni. To se ne sme več zgoditi. Lahko bi se zgodila resna poškodba."

Odzval se je tudi izvrstni ameriški smučar Ted Ligety, ki je zapisal: "Varnost na tretjem mestu! Marcel Hirscher je bil TAKOOO srečen, da se ni zgodilo kaj hujšega. Nesprejemljivo!!
 

 

 

Nezadovoljen je bil tudi direktor tekmovanja Markus Waldner: "Za las smo se izognili katastrofi. Drone bi moral leteti le po koridorju ob progi, a se je vse bolj premikal proti tekmovalni stezi." Drone je uporabljala televizijska ekipa, ki je pripravljala prenos tekme, naprava naj bi treščila na smučišče, ker naj bi prenehala delovati baterija.

Incident je sprožil vprašanja o uporabi daljinsko vodenih dronov ter varnosti. "Skupaj z medijskimi partnerji uvajamo najsodobnejšo tehnologijo, s katero želimo gledalcem in ljubiteljem smučanja še približati tekmovanja in jih narediti privlačnejša, vendar pa se takšne nesreče z droni ne smejo več ponoviti," se je krovna svetovna smučarska organizacija FIS z izjavo za javnost odzvala na incident.

Najboljši alpski smučar v zadnjih štirih sezonah svetovnega pokala se je nesreči izognil brez praske. Lastnik drona je medijski partner Infront: "Radi bi se opravičili Marcelu Hirscherju in Fis za nesrečni incident z dronom. Opravili bomo podrobno preiskavo, kaj je šlo narobe, takoj, ko bomo izvedeli vse tehnične podrobnosti nesreče, bomo o tem obvestili javnost."

 Tudi Anna Fenninger je med drugim zapisala: "To je bilo na tesno. Marcel, hvala bogu, da je vse v redu s tabo."

 

OMG!! das war knapp! man wird sehr nachdenklich wenn man diesen weltcupwinter vor dem fernseher sitzt! Marcel - gott...

Posted by Anna Fenninger on Tuesday, December 22, 2015

 

Omenjena nesreča je tako le še en vzrok več, da je zelo hitro potrebno urediti pravila, ki se tičejo brezpilotnih naprav (dronov) in letenja. Spomnimo se več incidentov, ki so se zgodili na športnih prizoriščih in so povezani z droni. Tako so že večkrat drone opazili nad stadioni večine profesionalnih in univerzitetnih lig lig v ZDA (NFL, MLB), pa tudi nad igrišči v angleški nogometni Premier League, a so bili to le kratkotrajni preleti, ki niso imeli posledic. V ZDA velja prepoved letenja omenjenih naprav med, ter tudi eno uro prej in eno uro po tekmi (prireditvi).

Aprila lani je drone poškodoval avstralsko triatlonko, ki jo je odnesla s poškodbami glave. Raija Ogden je tekmovala na triatlonu v zahodni Avstraliji in nanjo je treščil drone le nekaj metrov pred ciljno črto in jo poškodoval s propelerjem, je poročal Yahoo, športnica jo je odnesla z ranami na glavi in je morala v bolnišnico, kjer so ji rane zašili. Drone je uporabljal fotograf, ki je izgubil nadzor nad napravo.

Septembra letos je na teniškem OP ZDA v New Yorku drone treščil na prazen del tribune za gledalce in nihče ni bil poškodovan. Incident se je zgodil na teniškem dvoboju med Italijanko Flavio Pennetto in Romunko Monico Niculescu. Pennetta je dejala, da je slišala zvok v zraku in je mislila, da je bomba.  "Malce grozljivo, moram priznati. Glede na vse, kar se dogaja v svetu, sem mislila, OK, konec je. Vsi ti varnostni ukrepi, pa potem nevarnost pride od zgoraj," je bila po dvoboju zgrožena Italijanka.


Človeka, ki je upravljal z napravo, je policija aretirala, ameriški tožilec Richard A. Brown je dejal: "Omenjeni dogodek jasno kaže, da drone enostvano ne smemo obravnavati kot otroške igrače. Mnogi, ki upravljajo z brezpilotnimi napravami so ljudje brez letalskih izkušenj in letenje blizu teniškega stadiona, letališča ali katerega drugega kraja, kjer je veliko gneče, spravlja ljudi v nevarnost."

Prav tako je v mesecu septembru drone treščil na nogometno stadion Univerze v Kentuckyju v času priprav na tekmo ameriškega nogometa. Nihče ni bil poškodovan, z dronom je upravljal študent omenjene univerze.

Tudi na nogometni kvalifikacijski tekmi za EURO 2016 med reprezentancama Srbije in Albanije v Beogradu je bilo dramatično, ko je nad igriščem krožil drone, na katerega je bila pripeta zastava z zemljevidom "velike Albanije". Srbski nogometaš Stefan Mitrović ga je sklatil skupaj z zastavo, prišlo je do prerivanja med igralci in tekma je bila ustavljena in nato tudi prekinjena.
 

 

 

Heavy air traffic in Italy #crazy #drone #crash #luckyme

A photo posted by Marcel Hirscher (@marcel__hirscher) on

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

taurus111
24. 12. 2015 15.37
Ne odobravam takih igric, ampak ne pozabimo na dvojna merila mednarodnih zvez? V Beogradu so albanci provokativno na nogometni tekmi uprizorili hujšo stvar a bili so nagrajeni od UEFE? Srbi pa kaznovani! Ravno tako bi lahko dron padel na igralce ali publiko(nobeden ni imel čelade). Denar ne pozna meja, provokacija tudi ne, dvojna merila , pa bodo ugodna, zmeraj za tiste, ki jih lahko plačajo?
Drink Beer and Smile
24. 12. 2015 10.16
+1
Me zanima koliko od vas pametnjakovičev bi se razburjalo, ko bi vam nekdo vijugal z nitro RC mrcino po cesti, med vašimi dragocenimi vozilci... Ali pa, da bi vam nekdo zbil otroka pri 100km/h s tako ''igračo''...
jozo46
24. 12. 2015 09.26
-3
zakaj so se mu opravicili saj do prihoda v cilj sploh ni vedu za ta dogodek
joza33
24. 12. 2015 08.31
-7
9kg plastike bi ga ubilo? s čelado na glavi? e daj
kar_nekdo
24. 12. 2015 08.44
+4
Pozabljaš, da se slalomisti vozijo z vsaj 40 km/h po progi. Ne bi bilo tako nedolžno, kot si misliš..
mucek4
24. 12. 2015 12.51
9kg česarkoli je še vedno 9kg. in če pade iz višine racimo 10m to ni nedolžna zadeva. ne glede na čelado.
OriGinal Nuttah
23. 12. 2015 18.28
+1
murkecc
23. 12. 2015 17.45
-7
Aviončke in helihopterje na daljinsko vodenje se vozi že desetletja, sedaj ko so se pojavili te ''droni'', pa je vse narobe.
Klampfman
23. 12. 2015 17.55
+11
Ker si tako "pameten", ti bom razložil, zakaj je vse narobe: 1. Upravljanje aviončkov in helikopterjev zahteva veliko znanja ter stanejo veliko denarja. 2. Drone se da krmariti izjemno enostavno in so relativno poceni 3. Droni imajo kamere.
MaunelNeuer
23. 12. 2015 17.39
+4
scheise, da je le s šampionom vse vredo
Amethist
23. 12. 2015 17.01
+3
trimax
23. 12. 2015 16.38
+14
Ne metat vseh v isti koš! Modelarji se dobro zavedamo potencialne nevarnosti naših letečih naprav, njihovih tehničnih lastnosti in zmožnosti, saj smo jih v večji ali manjši meri zgradili sami in jih nenazadnje tudi drago plačali, zato nimamo nobenega namena, da bi jih poškodovali, sploh iz naslova malomarnosti kot se je to zgodilo v tem slučaju, ko so se izpraznile baterije. Seveda, kot nek snemalec na TV nisi nujno podučen o taki zadevi (ki ti enostavno predstavlja neko orodje, ne pa vrhunsko napravico, do katere imaš spoštljiv odnos), ki je tukaj strmoglavila (v smislu pomembnosti tehnične brezhibnosti pred poletom in pripravljenostjo na polet) in to je potrebno spremeniti ne pa zdaj vsem prepovedati letenje, ker je bil pač nekdo šlampast.
Uporabnik8879
23. 12. 2015 17.00
+7
Problem je v tem, da te naprave upravlja elektronika in v bistvu jih brez elektronike taki "piloti" ne znajo upravljati ročno, ker nimajo kilometrine niti izkušenj. V določenih kotih, predvsem kadar je GPS v senci se naredi, da zaradi pre malega števila satelitov, ki jih lovi, dron vozi malo po svoje in je potrebna ročna intervencija, le te pa niso vešči. Modelarji imamo na stotine ur kilometrine, pa se še tu in tam zaštrikamo. Dron ni tisti pripomoček, ki bi ga smeli uporabljati v naseljenih krajih, nad množicami, niti na prireditvah. Tisti, ki bi ga pa tako uporabljal, naj pa pridobi licenco, in dovoljenje. V nekaterih državah imajo predpis, da lahko droni tudi v takih primerih letijo, vendar morajo vso elektroniko, kakor tudi napajalne baterije imeti podvojeno, predvsem pa morajo biti upravljalci dokazno preizkušeni tudi za ročno letenje.
LAC
23. 12. 2015 16.11
+0
DVAKRAT NI TREBA REČI, DA SO GA CILJALI!? PA RAVNO, KO PELJE HIRSCHER PADE DOL TALE REČ?
Uporabnik113089
23. 12. 2015 14.55
+24
Italijani naj se naučijo uporabljati sodobno tehnologijo. Za drone so največji specialisti njihovi sosedje - Albanci.....
113113
23. 12. 2015 14.31
+0
Mogoče je pa nekdo prevzel kontrolo nad dronom? Se nebi čudil.
intimnanega2
23. 12. 2015 14.50
+3
sam res, kaj če bi nanga padu, ziher bi namigval na umor
bema1201
23. 12. 2015 14.23
+3
Opozorilo vsem , ki se ukvarjajo z to napravo, da je lahko smrtno nevarna. Hvala bogu da ni zadela smučarja, ker ta stvor te lahko ubije.
A4`
23. 12. 2015 15.24
+0
23345
24. 12. 2015 09.03
-1
čE BI SE TO ZGODILO V KRANJSKI GORI, NE BI VIDELI VEČ SVETOVNEGA POKALA. TAKO PA , VELIKI ŠALABAJZERJU, TUDI AVSTRIJSCI SO TAKI, PA ŠVICARJI , PA LAHKO DELAJO TUDI TAKE NAPAKE, KATERE SO LAHKO USODNE ZA KOGA. VAŽEN JE PRESTIŽ. JA IN KAKO PRIDEŠ NA PRIMER DO MADONE DI CAMPIGLIO. PO TAKI CESTI DA TE KAT. PA KAKŠNA CESTA JE DO SELA NAVEA ?? GROZOTA. MA LJUDJE DRVIJO TJA, KER MORAJO REČI DA SO BILI V TUJINI. DOMA IMAMO MNOGO LEPŠA IN BOLJE UREJENA SMUČIŠČA , KOT ITALIJANI. SEVEDA JIH JE MALO , AMPAK TA KI SO , SO LEPA IN UREJENA.
mike13
23. 12. 2015 14.17
+13
Zaradi te nesreče eni pametujejo, da bi bilo potrebno uvesti izpite za drone. Ko elektronika odpove, bo zadeva padla dol, pa če imam 100 izpitov!
pejdspat
23. 12. 2015 13.51
+3
Kot da nebi že v začetku vedeli da nobena tehnologija ni 100% varna, nevem zakaj sedaj taka panika če je povsem jasno da so se droni razširili šele pred kratkim. Preveč visoka pričakovanja zameglijo tveganje, tako kot takrat ko kupimo nov telefon, do prve praske mislimo da bo ostal kot nov do konca življenja.
MihaK77
23. 12. 2015 13.27
-7
Ja in? Koliko je prometnih nesrec, pa imajo vozniki v vecini primerov vozniska dovoljenja, v kolikor jih niso kupili? Bomo sedaj prepovedali avtomobile? Bodo pravila slucajno kaj spremenila, ce se neki TV ekipi, ki je bila ocitno akreditirana, pokvari drone?
i141
23. 12. 2015 13.30
+5
piu
23. 12. 2015 13.11
+12
Lovca postavit ob progi in z šibrovko na drone....
Naveli?anec
23. 12. 2015 13.02
+1
Možno je, da mu je zmanjkalo baterije. snemal je vseh 28 nastopov prej, kar pomeni dobre pol ure letenja + kamera
pejdspat
23. 12. 2015 13.57
-2
ali pa je prišlo do okvare v motorju, verjetno ni namerno uničil najmanj 1000e vredne naprave.
NitroNory
23. 12. 2015 15.00
+7
Nevem, če bo 10000€ dovolj za tegale drona...mogoče kakšen tisočak ali 2 manj
scipio
23. 12. 2015 12.37
+0
drone, klone, vole...
Banion
23. 12. 2015 12.36
+9
Prepovedati vse te leteče naprave naj ob progi postavijo kamere kakor so to delali nekoč. Vprašanje je kaj je bolj pomembno varnost ali mediji. Upravljalci dronov bi morali imeti ustreznao znaje in izpit oziroma dovoljenje
asgard
23. 12. 2015 12.49
+6
točno tako. Tako pa si ga vsak nadobudni fotograf kupi pa sploh nima osnov kako pa kaj. Modelarskim klubom bi morali podeliti koncesijo za učenje. Modelarji vedo kako se z tem upravlja in se tudi zavedajo posledic padcev. Tako pa je to isto kot da bi slaščičar kupil kopač in delal. Enostavno ne gre !!!
nobodyboy
23. 12. 2015 13.35
+4
Ne enačit modelarjev in teh "dronov" kot so jih pomenovali, čeprav niso.
Uporabnik8879
23. 12. 2015 14.50
+12
Modelarji imamo točno določena pravila letenja (statut kluba) z bilo katerimi vejami modelarstva, s katerim se ukvarjamo. Imamo tudi članske licence in obvezno zavarovanje in seveda modelarske steze, kjer se odvijajo naše aktivnosti.Tako da modelarje in "dronarje prosto po prešernu" ne moremo metati v isti koš. Zagotovo bo potreben zakon, ki bo urejal pravila igre letenja z droni. Tu ni samo vprašanje varnosti, je tudi vprašanje posega v zasebnost (snemanje zasebnih lastnin), kot tudi poseganje v zračni prostor, da ne govorim o nelegalni uporabi določenih frekvenčnih pasov, ki niso opredeljeni kot prosta uporaba...