Zimski športi

Hirscher daleč pred konkurenco, Kranjec odstopil v finalu

Beaver Creek, 06. 12. 2015 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zmagovalec nedeljskega veleslaloma v Beaver Creeku je avtrijski smučar Marcel Hirscher. Drugouvrščenega Victorja Muffata-Jeandeta je premagal za slabo sekundo (+0,98). Tretje mesto je pripadlo Norvežanu Henriku Kristoffersenu, Žan Kranjec pa je odstopil v finalni vožnji, potem ko je po prvem teku zasedal 27. mesto.

Hirscher je konkurenco porazil s slabo sekundo prednosti.
Hirscher je konkurenco porazil s slabo sekundo prednosti. FOTO: Reuters

"Srečen sem. Ni bilo lahko, a trud se je izplačal. 100 točk v Beaver Creeku bi bilo zelo dobro, osvojenih 200 točk pa je preprosto super," je povedal veliki junak Beaver Creeka Marcel Hirscher in dodal: "Zdaj prihajajo tekme v Evropi. Treba je izkoristiti ta zagon in iztržiti čim boljše rezultate.''

To je bila še 15. zmaga v svetovnem pokalu za Hirscherja, s čimer je postal najuspešnejši avstrijski veleslalomist po številu zmag. Avstrijec je sicer vodil že po prvi vožnji. Edini slovenski predstavnik v finalu Žan Kranjec je napravil napako v srednjem delu in ostal brez uvrstitve in točk za svetovni pokal. Martin Čater je bil v prvi vožnji prepočasen za finale (46.). Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežan Aksel Lund Svindal ni nastopil, ker je staknil virozo.

Med večjimi osmoljenci je bil Nemec Stefan Luitz, ki je na prvi progi za avstrijskim asom zaostal le 15 stotink sekunde ter je bil v finalu na dobri poti celo do najvišje stopničke, a je po napaki zasedel 23. mesto. Tudi Šved Andre Myhrer, ki je bil po prvi vožnji tretji z zaostankom 34 stotink sekunde, je v finalu izgubil boj za stopničke. Za stotinko sekunde ga je v skandinavskem dvoboju prehitel Norvežan Kristofferson, ki si je na prvi progi četrti čas delil z Muffat-Jeandetom. Francoz je sicer izenačil svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu.

Hirscher je slavil tudi na sobotnem superveleslalomu.
Hirscher je slavil tudi na sobotnem superveleslalomu. FOTO: Reuters

Prva proga je bila precej selektivna, saj so odstopili kar trije tekmovalci iz prve sedmerice, ameriški šampion in zmagovalec uvodnega veleslaloma v Söldnu Ted Ligety ter Francoza Thomas Fanara in Alexis Pinturault. Kar je bila le voda na mlin izjemnemu Hirscherju, štirikratnemu zmagovalcu skupnega seštevka v svetovnem pokalu alpskih smučarjev, ki je po superveleslalomskem prvencu slavil na drugem veleslalomu v novi sezoni. V Söldnu je bil tretji.

Končni vrstni red, veleslalom, Beaver Creek:
1. Marcel Hirscher (Avt) 2:32,58
2- Victor Muffat-Jeandet (Fra) +0,98
3. Henrik Kristoffersen (Nor) +1,31
4. Andre Myhrer (Šve) +1,32
5. Felix Neureuther (Nem) +1,32
...
Žan Kranjec (Slo) je odstopil v finalu

Svetovni pokal, skupno, (po 6. tekmi od 44):
1. Aksel Lund Svindal (Not) 317
2. Marcel Hirscher (Avt) 260
3. Ted Ligety (ZDA) 180
4. Peter Fill (Ita) 177
5. Travis Ganong (ZDA) 172
...
39. Boštjan Kline (Slo) 29
62. Martin Čater (Slo) 13
63. Klemen Kosi (Slo) 12

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sergej20
07. 12. 2015 14.54
-1
AS1983
07. 12. 2015 14.40
+3
Hirscher je v zadnji sezonah postal mojster veleslaloma, v bodoče bo prehitel Ligetya po zmagah - večnega rivala, zdaj je v zmagah še vedno 24 proti 15 za Ligetya, ki me je včeraj razočaral z napako v 1.vožnji, tudi Fanara in Pinturault sta bila hitra do odstopa, predvsem pa škoda za Luitza za napako tik pred ciljem v 2.vožnji.