Zimski športi

VIDEO: Ganong ukrotil brutalni Kandahar, ki je znova pokazal zobe in poskrbel za nekaj spektakularnih in bolečih padcev

Garmisch-Partenkirchen, 27. 01. 2017 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Američan Travis Ganong je zmagovalec izjemno težkega smuka na progi Kandahar v Garmisch-Partenkirchnu. Smuk, ki je bil zaradi spektakularnih in dihjemajočih padcev večkrat tudi prekinjen, je na drugem mestu končal Norevažn Kjetil Jansrud, tretji pa je bil Peter Fill. Boštjan Kline, ki je zablestel v lanski sezoni z drugim mestom, je prav tako odstopil. Od Slovencev je točke osvojil Klemen Kosi, ki je zahteven smuk končal na 30. mestu.

Najboljši trije na zahtevnem smuku v Garmisch-Partenkirchnu: Jansrud, Ganong in Fill.
Najboljši trije na zahtevnem smuku v Garmisch-Partenkirchnu: Jansrud, Ganong in Fill. FOTO: Twitter
V nemškem Garmisch-Partenkirchnu se je s smukom za svetovni pokal alpskih smučarjev začel letošnji spored tekmovanj v hitrih disciplinah na Bavarskem. Boštjan Kline, ki je pred skoraj letom dni prav na tem prizorišču z drugim mestom vpisal najboljši dosežek na smukih, je po napaki ostal brez uvrstitve. V soboto bo na sporedu še en smuk. Petindvajsetletni Mariborčan je svoje prve stopničke v svetovnem pokalu osvojil lani, ko se je na smuku v Garmischu zavihtel na oder za zmagovalce. Kline je svoj najboljši smuk v karieri odpeljal s startno številko 3, prevzel vodstvo ter ga zadržal vse do tekmovalca s številko 30 na startu. Štajerca je za 22 stotink prehitel Norvežan Aleksander Aamodt Kilde ter slovenskemu taboru speljal prvo smukaško zmago v moški konkurenci po Andreju Jermanu. Na smuku, ki ga je prevzel Garmisch, potem ko so vremenske nevšečnosti preprečile izvedbo smuka v Wengnu, pa Kline ni ponovil lanskega dosežka. Startal je kot drugi, a tekme ni končal v cilju, zašel je iz smeri po Kramerjevem skoku ter po dobrih vmesnih časih končal z ničlo. Priložnost za popravni izpit bo še ena, v soboto bo namreč na sporedu še en smuk. Kline je iz smeri zašel na skoku, ki je predstavljal kar nekaj težav tudi drugim smukačem.
Da zagotovo, fantje se bodo zdaj zaprli v sobe in analizirali vožnje, zagotovo ne bo toliko odstopov. Ne razumem pa organizatorja in Mednarodno smučarsko zvezo Fis, da delajo tako ekstremne skoke na tako nepomembnih mestih. Ne enem skoku, kjer bi se dalo skakati 50 metrov, skačemo 15, potem pa nekje na sredini proge, kjer nikoli ni bilo skoka, ali pa je bil majhen skokec, naredijo skok na katerem se poškodujeta dva top smučarja. Tam nato odstopi še pet ostalih top smučarjev in to je smešno oziroma je že žalostno. Sto kilogramski človek v čevlju s fiksnim gležnjem ni narejen za to, da skače 50, 60 metrov. Na televiziji se tega ne vidi, če skočiš 30 ali pa 50 metrov, to izgleda isto. Ko pa nekdo pade pa se vsi čudijo. Razen tistega skoka je bilo drugo v redu. Praktično do zadnje številke se je dalo napadati in narediti rezultat. Takoj se vidi, da ko se ponudi priložnost, mlajši smučarji ali pa tisti z višjimi številkami to izkoristijo Peter Pen, trener slovenske reprezentance v hitrih disciplinah.

Glede na spremenjen program in še dodaten smuk so alpski smučarji ostali brez enega treninga, zahtevno progo pa so tako lahko pred tekmo preizkusili le enkrat, kar bi lahko bil tudi razlog za padce. Smuka ni zvozil Američan Steven Nyman, ki ga je vrglo v zaščitno mrežo, tekmo so po padcu prekinili. Američana so imobilizirali ter v dolino prepeljali s helikopterjem. Takoj po prekinitvi in daljšem čakanju pa je bil zelo dober Američan Travis Ganong ter z najhitrejšim časom pripeljal v cilj. Do takrat vodilnega Norvežana Kjetila Jansruda je prehitel za 38 stotink sekunde in ga potisnil na drugo mesto, Italijan Peter Fill je zdrsnil na tretjem mesto z zaostankom 52 stotink sekunde, Avstrijec Hannes Reichelt pa je pristal pod stopničkami na četrtem mestu (+0,59).

Med žrtvami tehnično in fizično zahtevnega smuka je bil tudi lanski zmagovalec Kilde. Najhitrejši na edinem treningu pred današnjim smukom ni zvozil ovinka pred Kramerjevim skokom, z veliko hitrostjo je zadel z desno roko vrata ter dobil kar močan udarec s palico vrat po roki. Na Kramerjevem skoku je izgubil ravnotežje Erik Guay. Kanadčana je katapultiralo v zrak in je s spektakularnim skokom priletel na podlago, na srečo je pristal na hrbtu brez hujših posledic. Po padcu je ob ploskanju navijačev v ciljni areni prismučal v cilj. Večjo smolo je imel Francoz Valentin Giraud Moine s startno številko 20, ki mu je po skoku vzelo smučko in ga je obrnilo ter je ob veliki hitrosti pristal v mreži, z vidnimi bolečinami in verjetnim zlomom obeh nog. Po padcu Francoza so smuk znova prekinili. Francoz je sicer na zadnjem smuku v Kitzbühlu osvojil presenetljivo drugo mesto na sloviti progi Streif, tokrat pa je bil žrtev še ene zahtevne proge, in sicer Kandahar v Garmischu.

Od ostalih Slovencev je Martin Čater odstopil, Rok Perko je bil z zaostankom večjim od šestih sekund prepočasen za kakšno točko, Klemen Kosi pa je na koncu osvojil 30. mesto Osemindvajsetletni Ganong, aktualni svetovni podprvak iz Vaila leta 2015, je vpisal še drugo zmago v svetovnem pokalu, potem ko je decembra 2014 slavil zmago na smuku v Santa Caterini. Skupno so to njegove četrte stopničke, tretji je bil še na smukih v Lake Louisu, novembra 2015, in Kvitfjellu, februarja 2014. Jansrud (202), ki je dobil preizkušnjo v Val d'Iseru, je znova prevzel smukaški seštevek v tej zimi, s tremi točkami prednosti pred Fillom ter 34 točkami naskoka pred zmagovalcem Kitzbühla Dominicom Parisom, Ganong (-55) je četrti, zmagovalec smuka v Val Gardeni Avstrijec Max Franz (-84) pa osmi v seštevku discipline.

Izidi:
1. Travis Ganong (ZDA) 1:53,71
2. Kjetil Jansrud (Nor) +0,38
3. Peter Fill (Ita) +0,52
4. Hannes Reichelt (Avt) +0,59
5. Beat Feuz (Švi) +0,66
6. Manuel Osborne-Paradis (Kan) +0,87
7. Romed Baumann (Avt) +0,89
8. Matthias Mayer (Avt) +0,98
9. Carlo Janka (Švi) +1,05
10. Dominik Paris (Ita) +1,21
...
30. Klemen Kosi (Slo) +3,17
- prepočasen za trideseterico:
43. Rok Perko (Slo) +6,04

- odstopila: Boštjan Kline, Martin Čater (oba Slo)

Padec Erica Guaya:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Padec Stevena Nymana:
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.


Padec Valentina Girauda Moineja:
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik
27. 01. 2017 17.31
prva dva sta še nekako "lepo" prišla skozi ampak ta tretji pa.... še mene je vse zabolelo ko sem gledal kako mu noge grejo o svoje. polomilo mu je obe noge in vidi se kako brez kontrole delajo vse po svoje
rolica
27. 01. 2017 16.14
-1
grozljivka :(
zombie_killer
27. 01. 2017 16.07
-1
Giraud Moine ima zlom obeh nog :|
Wukillabezz
27. 01. 2017 16.12
-1