Zimski športi

Gangnes še drugič zapored na najvišji stopnički, Kranjec tokrat četrti

Perm, 06. 09. 2015 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Norvežan Kenneth Gangnes je dobil tudi drugo tekmo poletne velike nagrade smučarjev skakalcev v ruskem Čajkovskem. Norvežan je bil po prvi seriji osme preizkušnje za veliko nagrado tretji, nato pa se je z najboljšim dosežkom druge serije prebil na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Robert Kranjec
Robert Kranjec FOTO: Damjan Žibert

Tam sta mu družbo delala Poljak Jan Ziobro, ki je na drugem mestu na koncu zaostal 7,5 točke, in vodilni po prvi seriji, rojak Kennetha Gangnesa Joachim Hauer. Takoj za prvimi tremi se je uvrstil Robert Kranjec, ki se je na četrto mesto prebil s šestega po prvi seriji, za tretjim mestom je zaostal 0,8 točke. Peto mesto je zasedel Kento Sakuyama, Japonec je obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Bolje kot Kranjcu je po prvi seriji kazalo Anžetu Semeniču, ki je bil četrti, a mu drugi skok ni najbolje uspel, tako da je nazadoval na osmo mesto. Anže Lanišek je bil 12., Jaka Hvala 17., Matjaž Pungertar 19., Jernej Damjan pa se je uvrstil na 21. mesto. Najdaljši skok dneva je meril 130 metrov, v prvi seriji je to daljavo zabeležil Ziobro, v drugi pa Gangnes in dvakratni olimpijski prvak Poljak Kamil Stoch, slednji ga je polomil v prvo, tako da se je moral zadovoljiti le z desetim mestom. Kranjčev drugi skok 129,5 je bil glede na daljavo četrti dosežek dneva.

V skupnem seštevku ima Sakuyama 420 točk, Gangnes 340, Nemec Severin Freund, ki je nastopil le na treh tekmah, 280, Kranjec je z 257 četrti. Petr Prevc - nastopil je na štirih tekmah, je s 171 točkami osmi, Anže Semenič s 158 točkami deveti, drugi Slovenci so uvrščeni za 20. mestom.

Nova dvojna zmaga Japonk, Rogljeva šesta

Špela Rogelj
Špela Rogelj FOTO: Damjan Žibert

Japonska Sara Takanashi je prepričljivo slavila tudi na drugi tekmi velike poletne nagrade v smučarskih skokih v ruskem Čajkovskem. Tako kot na uvodni tekmi v Courchevelu je bila druga njena rojakinja Yukii Ito. Na tretjem mestu je bila Norvežanka Line Jahr, s šestim mestom pa je bila najboljša slovenska predstavnica Špela Rogelj. Že na sobotni tekmi za veliko poletno nagrado v Čajkovskem je bila Takanashijeva razred zase. Da je trenutno najboljša smučarska skakalka na svetu, je z dvema odličnima skokoma potrdila tudi na današnji seriji. Z najdaljšima skokoma dneva je zbrala 261,9 točk in za kar 29,4 točke prehitela rojakinjo Itovo, ki je skočila 96 m in 94,5 m. Še drugič zapored je bila tretja Jahrova (227,5), ki je bila po prvi seriji šesta, doskočila je pri 94 m, v drugi pa je z dvema metroma daljšim skokom pridobila tri mesta. Najboljša Slovenka je bila tokrat spet Rogljeva. Po prvi seriji je zaostala le za japonskim dvojcem Takanashi - Ito, njena daljava je bila 95,5 m, toda v drugi je skočila pet metrov manj in z 218,1 točkami padla na šesto mesto, kar je vseeno njena najboljša uvrstitev na letošnji veliki poletni nagradi. Med deseterico najboljših skakalk se je uvrstila še Urša Bogataj (210,6), Maja Vtič je bila 14. (201,8), Katja Požun 15. (199,1) in Anja Tepeš 29. (149,9).

S 300 točkami je v skupni uvrstitvi na prvem mestu Takanashijeva, Itova jih ima na drugem 210, tretja je zdaj Jahrova, ki ima 140 točk. Špela Rogelj je zadržala šesto mesto, ima 104 točke, Maja Vtič in Urša Bogataj si delita 13. mesto (58), Katja Požun je 22. (29), Ema Klinec, ki je v Rusiji ni bilo, 27. (16) in Anja Tepeš 38. (5).

Naslednja postaja smučarskih skakalk na poletni veliki nagradi bo 12. in 13. septembra v kazahstanskem Almatyu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.