Zimski športi

VIDEO: Fak: Ko bom prišel v pravo strelsko formo, bo tudi tekmecem ob meni težje

Val d'Isere, 21. 12. 2014 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Rus Anton Šipulin je zmagal na tekmi s skupinskim startom biatloncev za svetovni pokal na Pokljuki. Drugi je bil Francoz Martin Fourcade, tretji pa Avstrijec Simon Eder. Edini slovenski predstavnik Jakov Fak je bil osmi.

Več videovsebin
  • Jakov Fak z mešanimi občutki po Pokljuki
    00:50
    Jakov Fak z mešanimi občutki po Pokljuki
  • Uroš Velepec po končanih tekmah na Pokljuki
    00:29
    Uroš Velepec po končanih tekmah na Pokljuki
  • Iz 24UR: Biatlonski praznik na Pokljuki
    02:15
    Iz 24UR: Biatlonski praznik na Pokljuki

Jakov Fak je tudi v drugem od treh nastopov na Pokljuki potrdil, da je trden člen svetovnega vrha. Za stopničke je tokrat zgrešil strel preveč, skupaj je zgrešil trikrat, a je vse to na 15-kilometrski progi uspel nadomestiti z izredno hitrim tekom, saj je dosegel drugi tekaški izid na progi. Še na zadnjem streljanju je bil Fak 12., do konca je prehitel štiri tekmovalce, za višjo uvrstitev pa mu so mu ostali tekmeci po napakah na strelišču preveč ušli. "Gre na boljše, počutim se boljše in še zdaj ne vem, kaj se je zgodilo v petek. Če bi imel tak energetski kolaps v ponedeljek, bi bilo veliko boljše in lažje bi izpeljal ta vikend. Potrudil sem se po najboljših močeh in želja je iz tekme v tekmo rasla. Danes sem grešil na strelišču, v smučini sem bil že zelo hiter," je po tekmi dejal Fak. Tudi on si je danes želel borbo z Martinom Fourcadom, po prepričanju mnogih najboljšim tekmovalcem trenutno. "To je le kratko trajalo, ker je boljše streljal od mene. A tudi to bo prišlo. Verjamem, da bom že v kratkem času pokazal vse, kar znam," je še dejal Fak, ki se bo po nekaj prostih dneh že prihodnji teden vrnil na treninge na Pokljuko.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Miro Majcen

Osmoljenec dirke pa je Francoz Jean Guillaume Beatrix, vodilni v zadnjem krogu, ki je v sklepnem sprintu tekmoval s Šipulinom, potem pa prav pred zadnjim klancem padel in zdrsnil na peto mesto. V francoskem taboru so bili mnenja, da ga je Rus izsilil in se pritožili, a s pritožbo seveda niso uspeli. "Rad bi se še enkrat opravičil za nastalo. Jaz sem prepričan, da sem napadel pravilno in da je bila situacija čista, je pa v biatlonu pogosto prisoten kontakt. Danes se žal ni izšlo lepo, a zmagal sem po pravilih," je po tekmi dejal Šipulin, ki je priznal, da na Pokljuki ni pričakoval dveh zmag: "V decembru res še nisem pričakoval tako dobrih izidov. Nihče ne ve, kako se bo nadaljevalo, a želim si, da bi šlo tako naprej tudi v Oberhofu." Ob tem je razkril, da se je letos drugače pripravil na sezono, saj je zamenjal tudi trenerja. "Jaz se na istem mestu nisem odločil za napad, saj sem videl, da ni dovolj prostora. Odločil sem se, da počakam na sklepni sprint in žal mi je, ker na koncu po zapletu nisem imel možnosti za napad. Sem razočaran, ker sem pričakoval boj za prvo mesto, a tako pač je. Krivim lahko sebe, ker sem zgrešil na strelišču, saj bi brez tega zmagal," pa je situacijo nekoliko drugače videl Fourcade, sicer vesel dobrih nastopov na Rudnem polju. Beatrix, Šipulin in Martin Fourcade so dolgo oblikovali vodilno skupino, ki sta se ji na zadnjem streljanju pridružila še Avstrijec Simon Eder in Šved Frederik Lindström. Peterica je v sklepnem delu med seboj odločila o zmagovalcu, Ederju je do prvih stopničk v sezoni pomagal tudi padec Francoza. Biatlonska sezona se bo po novem letu nadaljevala v nemškem Oberhofu, na Pokljuko pa se biatlonci vračajo med 16. in 20. decembrom prihodnje leto, obstaja pa minimalna možnost, da se vrnejo že v januarju, če bi zaradi pomanjkanja snega res odpadla tekma v Ruhpoldingu na Bavarskem, Pokljuka pa bi vskočila kot nadomestni prireditelj.

Izidi:

- moški, skupinski start (15 km):
1. Anton Šipulin (Rus) 35:16,8/1
2. Martin Fourcade (Fra) + 1,2/1
3. Simon Eder (Avs) 1,4/1
4. Fredrik Lindström (Šve) 1,5/0
5. Jean Guillaume Beatrix (Fra) 4,8/1
6. Tarjei Boe (Nor) 20,4/1
7. Ondrej Moravec (Češ) 22,4/1
8. Jakov Fak (Slo) 29,8/3
9. Nathan Smith (Kan) 30,4/2
10. Andreas Birnbacher (Nem) 34,7/2

Vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Martin Fourcade (Fra) 361 točk
2. Anton Šipulin (Rus) 336
3. Emil Hegle Svendsen (Nor) 335
4. Dominik Landertinger (Avt) 289
5. Jakov Fak (Slo) 277
6. Simon Schempp (Nem) 273
7. Ondrej Moravec (Češ) 266
8. Tarjei Boe (Nor) 239
9. Johannes Thingnes Boe (Nor) 230
10. Jevgenij Garaničev (Rus) 194
...
38. Klemen Bauer (Slo) 68

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mitutoyo
21. 12. 2014 19.27
-1
bla,bla,bla ...................
antitrust08
21. 12. 2014 15.00
-13
Jao, Jaka. Enkrat bo že, enkrat bo že, enkrat bo že - kdaj se boš naveličal ?
notrajnc05
21. 12. 2014 15.55
+10
Jaka hoče na sam vrh, zato je prav, da ni zadovoljen z 8. mestom... Sicer pa je razen skakalcev edina svetla točka belih športov v moški konkurenci... Kaj bi dal, da bi še kdaj dočakali, da bo en alpinec po osvojenem 8. mestu rekel; enkrat bo že.... torej zaveži s takimi izjavami!!!
antitrust08
21. 12. 2014 20.07
-1