Zimski športi

AVDIO in FOTO: Tina brez kolajne v slalomu, olimpijski naslov najstnici Mikaeli Shiffrin

Soči, 21. 02. 2014 13.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Alpske smučarke so na olimpijskih igrah v Sočiju nastope končale s slalomom. Naslov olimpijske prvakinje si je prismučala Američanka Mikaela Schiffrin, druga je bila Avstrijka Marlies Schield, tretja pa njena rojakinja Kathrin Zettel. Črnjanka Tina Maze je bila osma.

Favorizirana mlada ameriška slalomska zvezdnica Mikaela Shiffrin je zdržala pritisk in napad tekmic iz ozadja; kljub večji napaki sredi druge proge, ki je njeno prednost s prve proge precej stopila, je bila na cilju dovolj hitra, da je naslovu svetovne prvakinje pri rosnih 18 letih dodala še olimpijsko lovoriko in tako postala najmlajša slalomska olimpijska prvakinja v zgodovini z 18 leti in 345 dnevi. Doslej je imela starostni rekord v tej disciplini Italijanka Paoletta Magoni-Sforza, ki je bila v Sarajevu 1984 stara 19 let in 156 let.

Tina Maze je bila po osmem mestu v slalomu precej nejevoljna.
Tina Maze je bila po osmem mestu v slalomu precej nejevoljna. FOTO: Reuters

Razočarana pa je bila Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je ostala brez medalje na četrtem mestu, potem ko je bila po polovici slaloma še druga. Napad pa je bil zelo uspešen za avstrijsko ekipo, saj je Marlies Schild prišla do srebra s šestega mesta po prvi vožnji (njena mlajša sestra Bernadette Schild je četrto izhodišče po polovici slaloma pokvarila z odstopom), Kathrin Zettel pa do brona s šestega.

Za slovenski tabor se je slalom z dvakratno olimpijsko prvakinjo Tino Maze razpletel z novo uvrstitvijo blizu vrha, a brez medalje. Ta je bila za Črnjanko na dosegu roke po prvi vožnji, ko je bila tretja, v drugi pa ni odpeljala tako dobro in je v primerjavi s tekmicami izgubljala. "Slalom mi gre v tem trenutku na živce. Ko ti ne gre, ne gre in ni mi 'fajn', ko takole smučam. Čutila sem utrujenost, a sem se borila, lahko sem zadovoljna," je po zadnji tekimi v Sočiju povedala 30-letna Črnjanka. Precej bolj vesela je bila 19. mesta Maruša Ferk, ki je bila po prvem delu tekme 26. in je imela na drugi progi dobre razmere: "Imela sem dobro startno številko, tako da v drugi vožnji nisem imela česa izgubiti. Vesela sem, da mi je uspel dober nastop."

Mikaela Shiffrin ni imela prave konkurence.
Mikaela Shiffrin ni imela prave konkurence. FOTO: Reuters

Katarina Lavtar zaradi bolezni na tekmi ni nastopila.

Izidi, slalom, ženske:
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:44,54
2. Marlies Schild (Avt) + 0,53
3. Kathrin Zettel (Avt) 0,81
4. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1,19
5. Frida Hansdotter (Šve) 1,36
6. Emelie Wikström (Šve) 1,57
7. Nastasia Noens (Fra) 1,58
8. Tina Maze (Slo) 1,71
9. Marie-Michele Gagnon (Fra) 2,83
10. Šarka Strachova (Češ) 2,85
...
19. Maruša Ferk (Slo) 5,62

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (488)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M@ko
23. 02. 2014 05.53
+1
Insert iz članka: "Doslej je imela starostni rekord v tej disciplini Italijanka Paoletta Magoni-Sforza, ki je bila v Sarajevu 1984 stara 19 let in 156 let." Moderator raje pobriše moj komentar, kot da bi popravil članek... še več, članek skrije med arhiv, da ljudje nebi opazili šlamparije. No, pa saj ni niti prva niti zadnja. Ampak članek so že drugi delili po portalih, tako da naj si kar dela sramoto.
AjdeMiPopuši
22. 02. 2014 14.56
A kdo ve, zakaj Lene Duerr ni bilo tam? Ni izpolnila normo ali jo pestijo poškoodbe?
flum
22. 02. 2014 14.37
+1
Na žalost pa je slovensko smučanje v popovnem razsulu. Mal poglejmo kateri ljudje na SZS krojijo usodo tega športa
flum
22. 02. 2014 14.35
+0
pri osemnajstih premlada za kolajno, pri tridesetih pa že prestara. Vsaj dva otroka bi že mogla imet, če je seveda zdrava
kapetan09
22. 02. 2014 09.24
+15
Maruša Ferk si niti pod razno ni zaslužila pot na OI. Prava sramota so njeni rezultati. Škoda denarja za njo in za vse fante . Ves naš denar , ki gre za dekleta in fante - naj SZ Slovenije podari Tini Maze inNordijskim tekmovalcem . Razen Tine Maze in Ilke Štuhec je naša Alpska smučarija v razsulu. Vlagajmo tja , kjer so rezultati in ne tja , kjer ni in ni rezultatov . Kot v podjetjih - slaba propadejo - boljša ostanejo.
Forbes
22. 02. 2014 11.51
+5
da ne bi rekli kako o Roku Perku. Primerjava je očitna, kako nezadovoljna sama s seboj je bila Maze z uvrstitvijo, a perko šmrkajoč nezadovoljen zaradi zdravnikov. Najlažje je pa druge krivit a ne Perko? Sramota! In čez 4leta pravi da bo še tu. Zakaj že????
komarec
22. 02. 2014 13.43
+4
Se strinjam. Vlagajmo tam kjer so rezultati, v balinanje. Naj več medalj je v samostojni Sloveniji zbrala prav balinarska reprezentanca.Ostale ji do kolen ne pridejo.
esmi
22. 02. 2014 16.12
kapetan09 to si pa tako lepo in resnično napisal. Upam, da bodo pravi ljudje to prebraličeprav verjamem ,da se ne bo nič zgodilo ŽAL!!
Jaka Planinc
22. 02. 2014 09.09
+3
TINA, KAR SI USPELA JE HEROJSKO DEJANJE,VSE TE TORTURE,PUSTIJO POSLEDICE NA 100% BITI ZIHER. KLJUB TEMU SI NAŠA IN OSTANEŠ NAŠA T I N A.
canadaaa
22. 02. 2014 08.32
+2
vazno da janica ostaja se vcedno najuspesnjesja alpska smucarka vseh zoi in da je mikaela dobila zlato medaljo
inside1
22. 02. 2014 08.22
+5
Tina ne sekiraj se, saj ni noben pričakoval medalje v slalomu. Čez noč se ne moreš "naučiti" voziti slalom, če gre vso sezono slabo.......
markkooo
22. 02. 2014 05.52
-4
Mazejeva zgleda smešna v slalomu, zadnjo vertikalo pred ciljem v drugi vožnji je zgledalo k da bi prvič smučala med koli.
rossi66
22. 02. 2014 02.59
-4
S stalisca talenta za tehnicne discipline je Mikaela talent kalibra Intgemarja Stenmarka. Cez kaksno sezono, po dobrem piljenju VS bo v obeh disciplinah nepremagljiva. Ce bo slo z njeno kariero vse v redu, so pred njo se 4 OI in v tehnicnih disciplinah lahko podre vse rekorde, tudi Stenmarkovega (86 zmag v SP). Verjetno v hitrih disciplinah verjetno nikoli ne bo tako dobra, zato ji bodo manjkali veliki globusi. Ampak lahkota, s katero si je danes pokorila vso svetovno slalomsko elito je osupljiva. Mazetka se je pri njeni paradni disciplini morala veliko bolj potruditi. Da ne omenimo, da ji je bil smuk podarjen: vsem je popolnoma jasno, da v prisotnosti Vonnove ne bi imela kaj iskati na zmagovalni stopnici. Ampak, tudi slepa kura zrno najde in izkoristila je zivljensko proloznost, za kar ji cestitam. Drugace pa me Mazetkina uvrstitev na slalomu ne preseneca: matrona kot je, ima enostavno prevec vztrajnosti za ekslpozivno manevriranje med SL kolicki,,, Ampak Mikaela, ta bo pa se pisala zgodovino tehnicnega smucanja. Me prav veseli, da sva "soseda" v Koloradu... V reakcije Zmazkove po tekmi se pa ne bom spuscal. Z eno besedo, porazno. Ampak, pri njej smo tega navajeni.
damjan74
22. 02. 2014 16.37
+1
Mikaela je profesorica za slalom, ki ji druge ne sezejo do kolena in vrjamem da bo drugo leto enako dobra v veleslalomu, kot je letos v slalomu. Mazečka pa je obe zlati medalji je za las dobila, smukaška je celo vprašljiva, katera je bila hitrejša. V smuku bi jo prav gotovo prehitela tako Vonnova, ki je žal poškodovana, kot Anna Fenninger, ki je žal naredila napako in odstopila. Pri veleslalomu jo je rešila prva štartna številka, (saj se pri Mazečki lepo vidi da ne zna smučat na razriti progi-11 čas veleslaloma druge proge, nič boljše v slalomu) in slabši prvi tek Fenningerjeve. Menim da je bila letos Anna za las od treh zlatih na olimpijskih igrah. Punca je tudi čisto drugi karakter kot Mazečka, ki bi se vrjetno takoj zjokala ce bi jo Anna prehitela za 7 stotink, Anna pa ji je šla z veseljem čestitati, brez kakršne koli hinavščine in izgovarjanaja na tisoč in eno stvar, kot je v navadi pri nesramnici Tini. Bravo Anna jaz navijam zate in za vse ostale slovenske tekmovalce, razen Mazečke. Mikaeli pa iskrene čestitke!
VECCHIASIGNORA
22. 02. 2014 00.27
+3
Tini vsa čast za osvojeno, olimpijske medalje niso krneki, pokazala je svetu, kje in kaj je Slovenija!..sam škoda zanjo, obrnila je proti sebi nekatere navijače s svojim odnosom, ki je žal napačen za eno profesionalko, (spodnja perila, nakaterim zaprla usta, razni izgovori..) "ko zmaguješ, veseli se in tudi mi se bomo, ne pa dokazovat, da si pametnejša od nekoga, to ni tvoje delo...če pa že tako težko prenašaš poraz pa se drzi tolazilnega pregovora "vazno je sodelovati" .. drugače ne boš zapisana kot šampionka, žal je danes tako v športnem svetu. Tina, išči bitko na snegu, ne z navijači, novinarji, škodoželjneži..srečno!
ChatNoir
22. 02. 2014 02.28
+4
Točno tko.. Tini sicer vse čestitke. Vrhunske športnike seveda zanimajo samo zmage in razočaranje po slabšem rezultatu je popolnoma razumljivo, pa vseeno, ne glede na doseženo se je treba zavedat močne konkurence. Ne moreš bit vedno povsod na vrhu, je povsem človeško. Tko da ihta res ni potrebna, tle bi se lahko malo zgledovala po kateri od sotekmovalk. In ja, kot šampioni se zapišejo športniki, ki pustijo nek pečat s karizmo, z osebnostno platjo. Taki, ki navdušujejo s skromnostjo, preprostostjo.. In taki, ki premorejo tisti pravi športni rešpekt do sotekmovalcev. Samo to še rabi :)
sniffff
22. 02. 2014 00.27
+5
Tina je kar je, je stroj za svoje cilje. kdor ji pa to lahko očita... pazi vse kar je naredila je dejansko naredila za Slovenijo in ko berem tukaj komentarje, dejansko debilne, vidim en kup nespoštljivih jugovičev, ki bi jih že davno morali nagnat iz države z jankoviči vred na prvem tiru z enosmerno vozovnico, v stoka razredu preko Kolpe.
sniffff
22. 02. 2014 02.07
-3
Priznam me je zaneslo, ker se mi malo odpelje, ko vidim nogometne navijače, kateri se skušajo merit z zimskim športom, tako da ja, sem besen na predhodnje komentarje.
kvaternik
22. 02. 2014 08.09
+4
Smiri žifce, Tina, ni nič naredila za Slovenijo, nič za mene, nič za tebe, za svojo rit pač. Prav nič se ti ne bo izbolšalo življenje zarad nje. Edino se ti lahko poveča na kartah od davkarije kakšen cent.
estejci
22. 02. 2014 00.09
+9
čestitke najbolšim posebej Mikaeli Shiffrin
estejci
22. 02. 2014 00.14
+4
dajmo še slovenci mal za druge športnike navijat da ne bodo samo drugi za naše navijali
sasee
21. 02. 2014 23.53
+2
na mladih svet stoji
felix59 drugič
21. 02. 2014 23.51
-4
Pri takmu egu, kot ga ima je še dobr, da je prišla do dol!
Tonček Balonček
21. 02. 2014 23.31
-10
Meni so v športu veliko bolj všeč nadarjeni ins proščeni tekmovalci kakor pa neki naduti naduti "garači", ki pri osemnajstih niso niti vedeli, da obstjajao tekme za svetovni pokal. Niti s eji en zdi verdno priti d asrečanje ob zlati medalji, s ekobajagi priprvlja na slalom, ki bo čez dva dni, ob osmih zveečr s epripravlaj nanj. Tudi v šoli so mi šle razne važičke in piflarke na živce, pa če so zmagale na vseh tekmovanjih in sloeevnščine in francoščibne. PA saj ljudi ne ocenjujemo po denarju in medaljah.
Ku?ko pod pru?ko
21. 02. 2014 23.15
+9
ZLATA TINA ---- Pod Peco v zibel b'la je dana, - ta naša ljubka božja mana, - pričela smučat v mali šoli, - po hribih daleč naokoli. --- Zavoje spilila do pike, - za seboj pustila vse vrstnike, - stopnične zgodaj je spoznala, - na najvišji je pogosto stala. --- Doma kolajne ji visijo, - dekliško sobo ji krasijo, - kristalni globus njen za vedno, - kaj bolj od tega sploh je vredno? --- Prišla najlepša je v Soči, - od najboljših jo le zlata loči, - jo je dobila za hitri smuk, - v veleslalomu vsem v pouk. --- Kolajni zlati zdaj ima, - privoščimo jih ji od srca, - doma Slovenci smo veseli, - saj take zvezde še nismo imeli.
fiftgear
21. 02. 2014 22.40
+11
zakaj ni omogočeno komentiranje pod prispevkom g. Kopitarja o smrduhih in aljančičevih ljudeh - kaj vas je kocka podmazal 24 ur, da ne pustite da se resnica izve - Kocko je treba nemudoma odstaviti in vse njegove starčke pa bo zavel svež veter, dokler bo kocka igral nesmrtnega se dela škoda slovenskemu športu - no admin zdej pa hitro izbriši če ne te bo kocka poklical
trucker87
21. 02. 2014 22.59
+5
pa še kako prau je povedal!!! meni je tak žau da so pustli uničit hokejski klub Acroni Jesenice
Tonček Balonček
21. 02. 2014 23.24
+0
ZAkaj lahko Kopitar in AJnša za mediej uporabljata neprimerne in žaljve besede, nam jih pa brišete, češ d aso žaljive. če bi napisla recimo, d aje JAnša smrduš, bi em izbrisali ?
trucker87
21. 02. 2014 22.37
-4
kaj ve mogoče keri ki se da dobit navijaški šal tine maze?
felix59 drugič
21. 02. 2014 23.39
+4
ne rabimo predsednika
22. 02. 2014 06.45
+4
trucker87
21. 02. 2014 22.31
+8
ko berem ene komentarje vidim da eni res vsako malenkost oz. vsako napako izkoristite da lahko šimfate Tino MAze!! mislim da se tu nea gre za njen karakter ali za njen intervju pač najdete vsako napako da jo lahko obirate in takih ne more zadovoljiti noben vrhunski športnik. pač tak to je pri nas