Zimski športi

VIDEO in FOTO: Slovenski skakalci pred novoletno turnejo: Cilji so visoki

Planica, 23. 12. 2014 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za slovenskimi skakalci je eden najuspešnejših uvodov v zimo. Zadnji uspeh so slovenski orli poželi konec tedna v Engelbergu, kar pet slovenskih skakalcev pa je trenutno v skupnem seštevku svetovnega pokala uvrščenih med najboljših 20.

Več videovsebin
  • Izjava Jerneja Damjana
    01:04
    Izjava Jerneja Damjana
  • Izjava Gorana Janusa
    00:48
    Izjava Gorana Janusa
  • Izjava Petra Prevca
    01:07
    Izjava Petra Prevca
  • Iz 24UR: Slovenski skakalci pripravljeni na novoletno turnejo
    02:03
    Iz 24UR: Slovenski skakalci pripravljeni na novoletno turnejo

Razlogov za dobro voljo je še več. Zavod Planica je slovenskim skakalcem pod Poncami za trening pripravil prepotrebno 90-metrsko skakalnico, vodja odbora za skoke Ljubo Jasnič pa je na danes v Planici razkril, da je tudi skakalnica v Kranju zdaj tako daleč, da bo omogočala treninge pod reflektorji. Tik pred novim letom pa so nordijske discipline slovenskega smučanja spet dobile novega sponzorja - Telekom Slovenije.

Selektor Goran Janus je po tekmah v Švici izbral šesterico, ki bo Slovenijo zastopala na turneji. Iz ekipe je izpadel Jurij Tepeš, ki se bo pripravljal na polete na prenovljeni skakalnici v Kulmu, na turneji pa bodo nastopili Peter Prevc, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Matjaž Pungertar, Anže Lanišek in Nejc Dežman.

Z izidi Janus svojih varovancev noče obremenjevati. Kot cilj na turneji si je postavil eno uvrstitev do 10. in eno do 15. mesta, kar glede na letošnje dosežke ni visoko postavljena letvica. Sam zadevo vidi drugače: "Cilji niso nizki. Vemo, kako izenačena je konkurenca."

Tega se zavedajo tudi skakalci, ki poudarjajo, da si na vsaki od tekem želijo po dva dobra skoka, potem bodo izidi prišli sami od sebe, seveda pa novoletna turneja s tekmami na izpadanje skriva tudi pasti in skupna uvrstitev se hitro lahko pokvari.

Peter Prevc
Peter Prevc FOTO: Damjan Žibert

Junak zadnjega konca tedna Jernej Damjan je previden z napovedmi. "Na skakalnici gre, kot si želim. A to je bil le en vikend. Do konca jih je še veliko in upam, da bo takih čim več. A vrh je tako zgoščen, da na tekmah lahko zmaga prav vsak skakalcev, ki skače med prvih 15. Jaz na tekmo odhajam s posameznimi izzivi na vsaki tekmi posebej. Želja pa je, da izboljšam svojo najboljšo uvrstitev, za katero mislim, da je 18. mesto."

Prvi slovenski skakalec zadnjih sezon Peter Prevc pa pred odhodom na turnejo o ciljih odgovarja: "Z dobrimi skoki lahko povsod posežem po najboljših mestih." Ob tem je dodal, da je bilo morda celo dobro, da se je v Engelbergu odrezal nekaj slabše, saj bo tako našel dodatno motivacijo. Za samo novoletno turnejo pa pravi: "Ciljev si nisem postavil, a izziv je dobro skakati. Lahko imaš tudi malo nesreče in kot šesti poraženec v paru izpadeš iz finale. Upam, da bom skakal s čim manj napakami, kar je moj cilj za celo sezono. Ponavadi je tako, da se dobro izide, če dobro skačeš."

Vsi se zavedajo, da gre za tekme izredno prestižnega značaja, ki so tudi bolj v središču pozornosti, kot sicer. Prav zato bo prišel prav dodaten dan odmora, saj se letošnje tekmovanje začne dan prej, kot sicer.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tine Horvat 1
24. 12. 2014 16.21
indijanci eni !!!!
karamba34
23. 12. 2014 17.40
+3
kdor visoko leta nizko pade
ata janez
24. 12. 2014 11.21
-9
Če je vse v redu,doskoči,lahko pa tudi pade,če ima smolo.
big_foot
23. 12. 2014 17.24
+9
V bistvu moraja cilji biti ČIMBOLJ NIZKO... tako imajo največjo razdaljo in seveda le tako zmagajo :-)))
ata janez
24. 12. 2014 11.23
-9
Natančno tako,če imaš v mislih doskočišče skakalnice.
buhibatina
23. 12. 2014 17.16
+9
Ajga super. Fantom želim vse najboljše na novoletni turneji. Bi pa rad tole izkoristil za poziv vsem normalnim ljudem. Se sploh zavedate koliko se nam je v zadnjih 15 letih podražilo življenje!? A je to sploh mogoče? Kako naj slovenski pošteni narod (kakor smo mi) sploh preživi? Kje ste raziskovalni novinarji, da bi pogledali najvišji sloj slovenske družbe kako živi? Plačujemo pa mi!? Najhuje je bilo to, da sem zasledil neko cifro, da bi pred 10 leti s povprečno plačo kupil 100 kg kruha na mesec več!? WTF!!!!!!! A je to sploh možno!? Preveč klicajev in vprašajev, ampak prosim nekoga za pomoč, da izračuna kako se je živelo pred 15 leti in kako sedaj. Hvala!
dostojevski II
23. 12. 2014 17.29
V Švici je bilo življenje vedno drago.Tudi v drugi Švici ne bo drugače.
krekerji2
23. 12. 2014 17.03
+10
skačite sproščeno in brez strahu pa bo šlo.
lalalala1343
23. 12. 2014 16.44
+12
Sej, ce bi dobival normalne ocene...
bb5a
23. 12. 2014 16.43
+14
Preklete reklame za renaulth pa škodo, pa kdo to kup lepo prosm če ti kle nabijajo s temi reklami, še dežnika neb vzel če mi ga zastonj date od teh dveh firm...