Zimski športi

VIDEO in FOTO: Odprava Ski Karakorum 2015 na poti

Brnik, 28. 06. 2015 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.S./T.V.
Komentarji
2

Danes je v Pakistan odletela odprava pod vodstvom Dava Karničarja s ciljem vzpona in smučanja z Gašerbruma I ali II. Davo bo poskusil smučati z enega od vrhov, v okviru priprav na smučanje s K2, ki ga ima v načrtu prihodnje leto.

Davo Karničar velja za najboljšega slovenskega alpinističnega smučarja in enega najboljših na svetu sploh. Po tem, ko je z bratom Drejcem kot prvi Slovenec smučal z osemtisočaka (Anapurna) je kot prvi na svetu smučarsko opravil z Everestom in z najvišjimi vrhovi vseh celin. Sedaj se v okviru priprav na to, da bi kot prvi zemljan smučal z najbolj zloglasnega in za mnoge najnevarnejšega osemtisočaka K2, odpravlja na Gašerbrum.

"Gašerbrum je samostojni cilj, je osemtisočak in zato bi bilo govoriti, da ga bom pospravil za trening, podcenjevalno. Ta cilj je le vmesna stopnica do višjega in še težjega K2, ki še ni bil presmučan. Pomemben je kot potrditev, da še lahko funkcioniram na takšnih višinah, da preverim opremo in tudi logistiko, ki v Pakistanu ni najbolj preprosta," je povedal Davo Karničar medtem, ko je pakiral posebej zanj razvite Elanove smuči s prav tako 'doma' izdelano Slatnarjevo vezjo.

Z Gašerbruma I je že presmučal Slovenec Iztok Tomazin in predeskal Marko Čar. Davo pa se bo za smučanje z Gašerbruma I ali Gašerbruma II odločil glede na vremensko-snežne razmere, ki vladajo v Himalaji. Za uspešen spust namreč potrebuje neprekinjeno zasneženo strmino. Smučanje z vmesnim sestopanjem ni za Jezerjana, ki se je proslavil prav s tem, da je opravil prvi neprekinjen spust z vrha Mt.Everesta.

Davo Karničar
Davo Karničar FOTO: Damjan Žibert

Ostali člani odprave: Ludvik Golob, Jaka Petruša, Franc Tretinek, Boris Repnik in Rok Dečman, imajo za cilj vzpon na enega od Gašerbrumov. Davu pa bodo pomagali predvsem kot psihična podpora in s postavljanjem taborov na poti do vrha gore.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0008
30. 06. 2015 08.57
+1
Srečno fantje!
lesto18aM
28. 06. 2015 14.59
+20
Da se bodo le vsi vrnili, živi in zdravi nazaj v našo domovino!