Zimski športi

Prireditelji: Krivda izključno sankačeva?

Vancouver, 13. 02. 2010 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tragično preminuli gruzijski sankač Nodar Kumaritašvili, ki se je smrtno ponesrečil na petkovem treningu, je za smrt kriv sam. Prireditelji so sporočili, da je usodno napako naredil že pred 16. ovinkom.

Dan po tragediji so se oglasili tudi izvedenci, ki so že prečesali kraj nesreče. Na ledeni sankaški stezi imenovani Balckcomb pa naj bi bil za smrt kriv izključno sankač Nodar Kumaritašvili, saj je v 15 zavoju izgubil nadzor nad sanmi, nato pa pri veliki hitrosti le še zletel z orodja.

Nodar Kumaritašvili
Nodar Kumaritašvili FOTO: Reuters

"Prepozno je zapustil zavoj številka 15, napake pa v naslednjem zavoju ni popravil. Izgubil je kontrolo nad sanmi, kar je rezultiralo izlet s steze,“ so zapisali v obvestilu za javnost, ki je nastal potem, ko so si kraj dogodka ogledali preiskovalni sodnik Britanske Kolumbije, kanadska policija in Mednarodna sankaška zveza. Navkljub tragediji se bo tekmovanje nadaljevalo po začrtanem sporedu. Predstavniki Mednarodne sankaške zveze so od prirediteljev tekmovanja zahtevali, da povišajo zaščitno ogrado v zadnjem delu steze.

Opozorila sankačev neuslišana...

Sankaška steza Whistler
Sankaška steza Whistler FOTO: Reuters

Tekmovalci so opozarjali, prireditelji pa le skomignili z rameni. Na nevarnost sankaške proge, kjer so tekmovalci na treningih dosegali vratolomne hitrosti, primerljive s tistimi, ki jih smukači dosegajo na kitzbühelskem Streifu, je organizatorje tekmovanja opozoril šele grd padec Gruzijca Nodarja Kumaritašvilija, ki je kasneje umrl v bolnišnici. 21-letni sankač je po neuradnih podatkih v ciljni ovinek (ovinek številka 16) pripeljal s hitrostjo 144,3 km/h, ko ga je vrglo s sani, pa je zadel v jekleno konstrukcijo ob progi. Gruzija žaluje, kar je bilo najbolje vidno na otvoritveni slovesnosti. Na mimohod so člani odprave prišli odeti v črne šale.

Proga je tako 'vzela' življenje mladega perspektivnega tekmovalca, v kolikor ne bodo česa na stezi popravili, pa bi lahko bila usopdna še za koga. Kumaritašvili je prvi olimpijec, ki je v zgodovini zimskih olimpijskih iger umrl na prizorišču tekmovanja.

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jan Logar 1
14. 02. 2010 18.51
prekint olimpiske igre...R.I.P. to je sramota...res da je mogoce storil napako ampak za to bi moralo biti poskrbljeno... ze zdaj je jasno da OI igre v vanncovru niso uspele :(((((
drekec_pekec
14. 02. 2010 17.34
Ne vem kaj dela tisto kovinsko ogrodje tik ob stezi oziroma stebri v katere je nesrečni športnik priletel. Idealno so postavljeni za lomljenje hrbtenic. Na kaj so, oziroma niso študirali ko so gradili?
standUP_speakUP
14. 02. 2010 17.27
preventiva! sorry folk ampak nemorš narest jeklene stebre zravn proge, kjer folk pride do 150km speeda :S:S:S, če se ne bi zadev v stebr ampak v kkšno komad DEBELO blazino bi biv živ...R.I.P
antonino
14. 02. 2010 16.03
KAJ STE SIGURNI, DA ŠE KDO DRUGI NE MORE NAREDITI NAPAKE V KATEREM OVINKU. PA KAJ TU ČLOVEK NE SME NAREDITI NAPAKE, KER SE NEKATERIM NE DA POSKRBETI ZA VARNOST TUDI TAKIH, KI SLUČAJNO NAREDIJO NAPAKO
34-46-58
14. 02. 2010 15.00
ti tonček balonček! ti si pa ziher janšatu pobič ko takšne pihaš sram te bodi
34-46-58
14. 02. 2010 14.56
ne vem zakaj se tekmovalci niso z že prej oglasili, če so na tej progi trenirali že pred dvema mesecema. a takrat ni bla prehitra???
maltr?enslon
13. 02. 2010 21.41
Kateri šport pa ni nevaren? Mogoče curling, pa še tam lahko igralcu spodrsne pa pade na nos. Problem je, ker gredo ti športi v samo skrajnost, materijali so vse boljši, hitrosti vse večje, tako bi morali sorazmerno po težavnosti proge poskrbeti za ustrezno zaščito tekmovališča, pa naj gre za sankanje, skeleton, smuk...Nodar si je pač na nepravem mestu ob nepravem času žal privoščil napako in prepričan sem, da bodo ob tem nesrečnem dogodku prireditelji dajali večjo pozornost varnosti v tem športu. Še to: Tonček Balonček- ti si en provokator, vse pa brž obrneš na politiko; se pa nasmejem tvojim spontanim komentarjem:))
Tonček Balonček
13. 02. 2010 21.04
Kanadski minister za promet bi moral odstopiti! Imajo nesposobno vlado, prejšnja je bila boljša!
martincheq
13. 02. 2010 21.01
Hja, ampak za moje pojme steza ni primerno narejena, če lahko sankač prileti v steber...!
Tonček Balonček
13. 02. 2010 19.37
Če bi s enesreča zgodila na olimpiskih igtah v Gruziji, ponesrečil bi se pa Kanadčan, bi bil kriv organizator ter prireditelj, morda celo zdravniki!, pri ans pa kak minister (za promet?).
oblacinee
13. 02. 2010 19.24
ve se da se povsod lahko zgodi nesreča pri takšnih hitrostih . krivda je na prirediteljih
On je kriv samo tega, da je telebnu in nič več. Ostala krivda pa visi na plečih organizatorja. Sem videl video in je absurdno da se lahko zgodi to kar se je v današnjih časih
Kozorog123
13. 02. 2010 18.45
Ne krivda izključno sankačeva, ampak krivda izključno najvišjemu vodstvu IO v Vancouveru ter vodji, ki je bil v tistem trenutku odgovoren za stezo oz za njeno varnost.
naivna
13. 02. 2010 18.38
Nesreca je nesca je nesreca, ))
zoommaster
13. 02. 2010 18.17
Za nesrečo je res kriv sam - je pač kiksnil. Enako velja za nesreče pri dirkah z motorji, F1 in podobno. Športnik kiksne in zleti s steze. Za to je kriv sam. Ampak proga mora biti narejena tako, da čim bolj ublaži posledice napeke tekmovalca. Ta pa je bila narejena tako, da ga je ubila. Najbolje, da zašpičene kole postavijo okoli, ali pa minsko polje, sploh ne bodo rabili reševalcev plačevat ... Organizatorji naj si gredo malo pogledat sodobna dirkališča (višine ograj ipd). Če delajo stezo za šport, ki je po hitrostih primerljiv z avtmobilskim ali motociklističnim dirkanjem, naj bo taka tudi steza. Direktor tekmovanja nikoli ne bi smel dovoliti treninga na nedokončani stezi (po načrtih bi morali biti ti stebri zaščiteni in to so mislili narediti danes ali jutri zjutraj, pred uradno tekmo). Zaporna kazen visoka odškodnina za organizatorje in odgovorne osebe bi bila kar pravšnja kazen. Enako za predstavnike sankaške zveze, ki niso poskrbeli za primerna pravila in nadzor.
boNNNe
13. 02. 2010 18.04
@mcu ne moreš reči da ni obvladal sank kajti če jih ni on jih tudi ostalih 10 ni obvladalo ki so isto padli na tej progi?
ozaz1
13. 02. 2010 18.02
a je kje posnetek celotnega treninga?
mcu
13. 02. 2010 17.49
očitno noben od vas ni videl drugega kot slikice na youtubu. Morali bi videti njegov celoten trening nastop,mogoče bi potem razumeli kako je vse skupaj potekalo... Fant ni obvladal sank že skoraj na začetku proge, kar se je samo stopnjevalo do te mere da ga je zabrisalo ven iz steze. Tukaj ni nobeden nikoli rekel da je sam kriv, to je napisal poptv.
Strom69
13. 02. 2010 17.41
pa sej ne morn vrjet!!! :O a zdaj pa je še on kriv?! pa da jih ni sram kaj se grejo! res bi jih mogli par zapret da bi se to pošlihtalo kr s tako organizacijo na OI je to katastrofa!!!
mcu
13. 02. 2010 17.41
@arsenelupin na OI naj bi hodli le izkušeni tekmovalci, ne pa nekdo ki sanke vidi prvič v življenju. Ni mi vseeno za njegovo smrt, vendar je tudi sam dobro vedel v kaj se podaja, saj se mu je to zgodilo na drugem treningu. Celotni olimpijski komite obžaluje kar se je zgodilo zato bodo konstrukcijo popravili in zvišali zidove. @elvid Kaj je meni ljubše je moj problem. Vsaka država ima prednosti in slabosti, samo kar se tiče pa takih zadev, ima pa Kanada boljšo urejenost. V Sloveniji tudi odprejo tunel, ki niti malo ni varen, in ga popravijo šele ko vse pade na avto. Potem šele slišiš, kako ni bil niti ustrezno protipožarno zaščiten. Testiranja so bila narejena predno je bilo odprto, po statistiki je ograja dovolj visoka tudi za hitrosti nad 90mph, vendar verjetno noben ni pomislil kako je če nekdo ne obvlada sank pri taki hitrosti. Hvala bogu, bodo to popravili še pred naslednjo tekmo.