Zimski športi

Flisar: Želim si kolajno, a je ne upam obljubiti

Kreischberg, 23. 01. 2015 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovno prvenstvo v deskanju in smučanju prostega sloga bodo zaključili smučarji v disciplini kros. V soboto bodo imeli kvalifikacije, v nedeljo pa glavno tekmo, tako Filip Flisar kot Blaž Ogorelc upata, da bosta zadnji dan tekmovanja na ogled navijačem.

Seveda slovenski navijači več pričakujejo od Filipa Flisarja, ki ima po smoli na olimpijskih igrah, kjer je v polfinalu padel, nato pa poškodovan prišel do šestega mesta, velik motiv. Brkati Mariborčan (letos se pojavlja z nekoliko manjšimi brki) želi izboljšati uvrstitev s prejšnjega prvenstva pred dvema letoma v norveškem Vosu, kjer je zasedel peto mesto.

"Svetovno prvenstvo sicer niso olimpijske igre, toda skupaj z igrami X ga štejem kot drugo največje tekmovanje, tako da imam velikansko željo. Želim si kolajno, seveda pa ne obljubljam, da jo bom osvojil. Kandidatov zanjo je veliko, marsikaj se mora poklopiti, da se z njo dejansko okitim. Počutim se odlično, vsaj tako kot pred olimpijskimi igrami, če ne bolje, tudi pripravljen sem maksimalno," je optimistično razpoložen Flisar, ki letos ne trenira v okviru reprezentance, ampak skupaj s Čehom Tomašem Krausom in Švicarko Fanny Smith deluje v mednarodni ekipi.

Filip Flisar je glavni slovenski adut za kolajno v smučarskem krosu.
Filip Flisar je glavni slovenski adut za kolajno v smučarskem krosu. FOTO: Miro Majcen

V letošnji sezoni ni imel veliko možnosti, da se dokaže, nastopil je le na dveh tekmah v Franciji, kjer je zasedel 12. in 15. mesto, v Val Thorensu še nikoli prej ni bil boljši. "V Kanado na prvo tekmo nisem odšel, saj sem prav takrat zbolel za peto otroško boleznijo, dve tekmi sta odpadli, tako da imam v nogah le preizkušnji v Val Thorensu, kjer pa mi proga ne ustreza. Letos sem imel velike težave s starti, a nato sem v Val Thorensu ostal še pet dni, kar se mi je obrestovalo. Napako sem odpravil, tako da je zdaj moja vožnja od starta do cilja taka, kot si jo želim. Pa tudi proga v Val Thorensu je podobna tej," je največji razlog za optimizem opisal Flisar, ki je za svoje navijače in sponzorje organiziral pot na prizorišče svetovnega prvenstva, tako da bo imel tudi spodbudo s tribun.

Proga v Kreischbergu mu sicer ni pretirano všeč: "Je zelo kratka, sprinterska, ker je premalo snega so skoki krajši, nekaj elementov pa je vendarle dobrih. Sneg je mokast, a na taki podlagi sem se ponavadi dobro znašel. Z menjavo snežnih razmer nimam težav, ne morem reči, da sem na kakšnem snegu boljši kot na drugem." Flisar je na četrtkovem treningu z veliko napako pri ciljnem skoku dosegel 15. čas, kar pa zanj ni pomembno: "Nikoli nisem bil najboljši, ko sem bil sam na progi. Enostavno imam rad družbo na progi, družaben pa sem tudi izven nje."

Po njegovem mnenju je favoritov veliko, komu pa bi lahko specifična proga, ki jo je spoznal že lani pred olimpijskimi igrami in se je na njej odlično počutil, ustrezala, pa ne more reči: "Moji favoriti so Avstrijci, predvsem Thomas Zangerl. Njim bi dodal Francoze na čelu z olimpijskim in svetovnim prvakom Jeanom Fredericom Chappuisom, tu je še nekaj mladih, ki lahko presenetijo, tako kot je v Val Thorensu Švicar Marc Bischofberger."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SajmnSays
24. 01. 2015 13.42
+1
dejansko je okol 100 do 1000 bliže temu tej svoji želji kot ti svoji - sklepam sam ☺
flum
23. 01. 2015 14.43
-3
Želi si kolajno ? ne me basat.A je to realno, če si jest želim samo 1M eu ?
vaza1
26. 01. 2015 17.17