Zimski športi

Flisar tudi v novi sezoni želi nadaljevati trend in najboljše pokazati na velikih tekmah

Ljubljana, 23. 09. 2016 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Svetovni prvak v smučarskem krosu Filip Flisar počasi pospravlja kolo in se spet privaja na smuči. Poletna kolesarska sezona mu je koristila, 10. mesto na svetovnem prvenstvu v štirikrosu mu je dalo še nekaj dodatne energije, v novi, zimski sezoni pa ga čaka precej izzivov.

Filip Flisar je bil v minuli sezoni eden iz med mnogih slovenskih zimskih junakov.
Filip Flisar je bil v minuli sezoni eden iz med mnogih slovenskih zimskih junakov. FOTO: AP
"Občutki so bili dobri. Lani sem prvič prakticiral, da sem šel kasneje na sneg, letos sem to uvedel kot standard. Izpustim julij in avgust, saj takrat pravi sneg. Raje počakam kakšen mesec, grem, ko so dobri pogoji. Prvi dan sem se počutil, kot da ni bilo pavze. Bilo je dobro. 'Fajn' je bilo. Zdaj, ko sem starejši, to ni več problem," je o tem, kako je bilo prvič stati na smučkah in snegu, razložil Filip Flisar. Preden se dokončno posveti pripravam na smučarski kros, je še enkrat obiskal Ljubljano, svoje kolesarsko znanje je pokazal na novem kolesarskem poligonu ob tivolskem parku, po tamkajšnjem pump tracku se je zapeljal tudi na rolki. Še enkrat se je ozrl na nedavno SP v štirikrosu, ko je bil deseti, od Slovencev je bil pred njim le Mitja Ergaver, ki je osvojil mavrično majico svetovnega prvaka.

"Super, neverjetna zadeva. Njegova zmaga in moje 10. mesto sta najboljša slovenska rezultata v štirikrosu na SP. To je super. Ne vem, kaj naj rečem. Da ti zagon tudi za smučanje, še malo samozavesti, dobro se počutiš," zadovoljstva ni skrival brkati in bradati Mariborčan. Med obema disciplinama je hitro potegnil vzporednice in še enkrat več potrdil, da mu kolesarjenje koristi pri smučanju in obratno. "S temi boji se srečujem pozimi na smučkah, ko so višje hitrosti, poleti pa na kolesu, ko je več stika. Vsako mi nekaj da. To je prednost. Definitivno več kot se s tem ukvarjaš, manj imaš strahu, manj strahospoštovanja do padcev imaš. Zaupaš si, veš kaj se dogaja."

Filip je po končanem poletju postavil kolo v kot in bo sedaj 'presedlal na smuči.
Filip je po končanem poletju postavil kolo v kot in bo sedaj 'presedlal na smuči. FOTO: AP

Zdaj mora Flisar čim prej dobiti nazaj prave smučarske občutke in narediti načrt za sezono, ki bo letos še nekoliko bolj naporna. "Lanski začetek je bil dober. Prvi dve tekmi sem bil na stopničkah, začetek je bil fenomenalen. Letos še bolj ciljam na začetni del sezone. Letos je ena nova zadeva. V decembru bo v nekih 12 dneh kakšnih sedem dirk. Blazno dosti. Audi ski cross tour se reče. To je tour znotraj svetovnega pokala, kot imajo skakalci turnejo štirih skakalnic. Začetek je tako dokaj pomembne. Tako, da na polno, ne," je razložil vselej dobro razpoloženi Flisar. A nič manj pomembno ne bo nadaljevanje sezone, ko ga med drugim čaka tudi SP v Sierri Nevadi, kjer bo branil svetovni naslov. "Vedno grem na polno. Začetni del je motiv. Vmes so tekme, na koncu še SP. Tam pa vedno vložim ogromno truda," pravi Štajerec, ki je na velikih tekmah vselej z glavo pri stvari in med najboljšimi. "Težko je napovedati, da se bom izkazal. Kot do zdaj, bom tudi letos dal vse od sebe. Kar bo, bo. Zaenkrat je bilo v redu. Poizkušal sem bom držati trenda."

Za konec se je ustavil še pri opremi in ekipi, tej se je pridružil lani in odločitev se je izkazala za zadetek v polno. "Oprema ostaja ista, smuči se malo spreminjajo. Opremljevalci so isti. Vse se malo izboljšuje. Ekipa je ista, še naprej sodelujem z Italijani, pridružili se nam bodo Američani. To je dobra pridobitev. Njihov trener bo trener vseh nas. No, imeli jih bomo več. Ta trener je bil glavni trener kanadske reprezentance, ima ogromno izkušenj. To je dobra pridobitev. Bomo kar močna ekipa," se veseli Flisar.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.