Zimski športi

Fak: Odločil sem se zaradi trenerja

Ljubljana, 01. 08. 2010 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prestop hrvaškega biatlonca Jakova Faka v vrste slovenske reprezentance je dvignil veliko prahu tako na Hrvaškem kot v Sloveniji. Mladenič je razkril vzroke njegove odločitve.

Jakov Fak in Uroš Velepec
Jakov Fak in Uroš Velepec FOTO: STA

Jakov Fak je že podpisal pristopno izjavo in Hrvaško biatlonsko zvezo zaprosil za izpisnico. Dobitnik odličja na SP in na OI je že zadnji dve sezoni treniral pod vodstvom slovenskega trenerja Uroša Velepca in v družbi slovenskih reprezentantov.

Ravno Velepec je bil očitno tisti element, ki je prevesil tehtnico pri njegovi odločitvi. "Hrvaška zveza je našla beloruskega trenerja, vendar nisem pripravljen eksperimentirati. Vem, da bodo ljudje rekli, da bi lahko treniral z drugim trenerjem, vendar ne vem, ali bi kateri koli športnik menjal trenerja, ki mu absolutno zaupa. Za mojo kariero Velepec pomeni ogromno," je povedal za hrvaške Sportske novosti. "Sem Hrvat in ostajam Hrvat, imel bom dvojno državljanstvo. Odločitev je bila težka, vendar kariere brez tega koraka ne bi bilo. Materialno bi mi bilo veliko boljše na Hrvaškem, in če bi mi bilo to najbolj pomembno, bi ostal, vendar kaj bi bilo po štirih letih? Želim športno kariero, mlad sem in želim poskusiti, kako daleč lahko grem v tem športu," je dejal Fak.
 

Športne ambicije so bile tiste, ki so "krive" za njegov prestop, in kot je dejal, finančna plat tukaj ni bila ključna: "V Sloveniji dobim štipendijo, trenerja in športno logistiko. Biatlon je specifičen šport in izjemno pomembno je, da imaš zaupanje v ljudi, s katerimi delaš. V zadnjih dveh letih sem dobil izjemno zaupanje v ta štab ljudi, s katerimi sem delal. Brez trenerja ne vidim perspektive in ni garancije, da izpolnim svoje ambicije." O prošnji za izpisnico pa je dejal: "Mislim, da sem Hrvaški biatlonski zvezi dal veliko in da bi bilo pravično, da ne delajo težav in da razumejo moje razloge, čeprav jim ne odgovarja moj odhod."

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mira Šunkar
11. 08. 2010 20.22
mogoče se bo pa tudi ta poročil s kakšno slovenko, sicer pa kaj jamrate, saj je vendar s. prvak, in ne govorte takoj o denarju , pametnjakoviči....sicer je pa že do zdaj več v Sloveniji kot na Hrvaškem !!!!!!
spartanec_90
02. 08. 2010 20.30
vsak naj za svojo državo nastopa pa bo mir ker samo tako ve za koga se bori
spartanec_90
02. 08. 2010 20.29
neve zakaj ga nssi silijo da bi nastopal za slovenijo če se je leto poprej določil da bo nastopal za hrvaško pol naj nastopa tam ne pa da menjava reprezentance kak se mu zazdi imam občutek da čaka katera stran mu bo več denarja ponudila če je on hrvat pol se spodobi da za svojo državo nastopa, enako velja za sloveca za svojo in katerigakoli za svojo domovino kjer tenutno prebiva ali se je rodil.
gLukas
02. 08. 2010 15.47
Po moje bi vsak mopral nastopati za državo v kateri je doma,samo tako se bo boril s srcem.Kar poglejte košarkarje ki jim podeljujejo državljanstva,ali pa Aleksandra Rodića za katerega je Oblak vijačil naj igra za nas,ali pa Pepi Strobl,itd.Izjemi sta atletinji Britta Bilač in Marija Šestak,ampak oni dve sta se tu poročili tako da je ta stvar malo drugačna.
Nickela
02. 08. 2010 14.42
Xit, obstaja več razlogov zakaj športnik zamenja državo. Če jo zamenja zato, ker v domovini ne bi imel pogojev za trening, posledično tudi za uspeh je povsem drugačno kot, če to stori zato, ker mu drugje več plačajo.
unja1.m
02. 08. 2010 14.08
biatlon...šport,ki ga spremljajo skoraj vsi.. ...sorodniki tekmovalcev
Xit
02. 08. 2010 08.04
Vsak športnik naj gre tja, kjer mu najbolj paše. Pa če gre Maze v Italijo, Zavec v Nemčijo ... Jst nism nč na boljšem al pa na slabšem. Prav je, da lahko izbirajo.
jimac
01. 08. 2010 22.38
gremo fak za slo kako pa beden intervju z strani novinarja
lana.is.back
01. 08. 2010 17.57
lahko si da še priimek spremenit, ko bo slovenske dokumente dobu. on je kul!
literca
01. 08. 2010 17.00
Pa kaj nam je treba enga Hrvaškega povprečneža? na Oi je bil 3 samo zato ker jih polovica ni mogla strelat, ker so zapadli v snežni metež od tega je bila to zadnja polovica daleč najboljših..in mi sedaj rabimo povprečneža? Naj dajo denar raje našim ne pa nekomu ko mu bodo vsi žvižagli na tekmi ..slovenci in hrvati...naj spoka pa naj gre...
brihtnaglavca
01. 08. 2010 15.23
Edin hrvat ki drži s slovenci:D
Nickela
01. 08. 2010 14.38
Glede na to, da se je odločil zaradi trenerja in ne zaradi denarja mu je oproščeno.
slovenac3
01. 08. 2010 12.25
Če bi bilo rešeno mejno vprašanje in če bi varčevalci ljubljanske banke dobili povrnjeno kar jim pripada, ne bi bilo to nič kaj takega. Tako pa še po 20-letih zaradi nesposobnih politikov imamo take stvari za reševati. Če bi imel kdo od vodilnih politikov hišo na meji ali bi imel račun na stari ljubljanski banki bi se to rešilo takoj, tako pa za NAVADNE državljane ni pravi in nikoli je ne bo.
slo-killers
01. 08. 2010 12.20
povsem logicna odlocitev .... kajti hrvaska zveza ne omogoca toliko , prihodkov ter pogojev za te vrste sporta , zato se je tudi odlocil za tako potezo . In kot sem bral na nekem hrvaskem formu se tega ljudje zavedajo da dol nebi imel taksnih pogojev kot jih bo imel pri nas , ter ga zato tudi podpirajo .....
tomi.passion@gmail.com
01. 08. 2010 12.15
Oni nam morje, mi njim "sportaše"!
upornik18
01. 08. 2010 12.12
pravilna odločitev
Damir Secki
01. 08. 2010 12.06
Verjamem, da je bila to tezka odlocitev za njega... da se pocuti kot en izdajalc in da vecina hrvatov tut tko misli.... pomislite kak bi bilo, ce bi recimo recimo petra majdic prestopla na hrvasko... ali tina maze v italijo ali recimo dejan zavec v nemcijo.... kako se bi mi pocutli? Sem vesel, da je pristopil k nam in mu izrekam dobrodoslico... ampak ne vidim pravega vzroka za to njegovo potezo.... pr nas bi lahko treniral tudi kot hrvat in hrvaski reprezentant...sej nas trener lahko komot trenira tuje... pa tudi hrvaska ni dalec, da nebi mogu pr nas trenirat... tak da sumim bolj, da je to storil iz protesta, da na hrvaskem ni dobil kar je iskal.. ali pa celo kot en wakeup call.. da naj se na hrvaskem zmiajo in dajo vec poudarka na ta sport... kakorkoli... welcome!
STOP J.J.
01. 08. 2010 12.01
pa dej no mi kupimo vse kar eni vstran mečejo.....zdej ko je mel pa 1x srečo pa neki osvojil zdej ga pa kr mi kupmo k itak nebo nikol več nč osvojil!!!!!!!!!!!!!!!!!
pogumn
01. 08. 2010 11.54
Faku čestitke za dosedanji uspeh in mu želim da bi s prestopom samo pridobu pa neglede za katero državo tekmuje.Saj ko bo končal športno karijero ga nebo poznala niti Slovenija niti Hrvaška.
halojekdodoma
01. 08. 2010 11.47
Dobrodošel, drugače pa ta hrvat sploh ni slab, dosegel je bron Lp