Zimski športi

HBS: Za Faka nismo dobili odškodnine

Ljubljana, 19. 11. 2010 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zgodba o prestopu Jakova Faka v slovensko biatlonsko reprezentanco je dobila epilog, saj je biatlonec naposled prejel soglasje Hrvaške biatlonske zveze, da lahko nastopa za Slovenijo.

Jakov Fak
Jakov Fak FOTO: Damjan Žibert

Dolga zgodba se je tako le razpletla po željah Jakova Faka in slovenskega biatlona, saj je tako 23-letni biatlonec le prestopil v slovensko reprezentanco, vendar so ga pri hrvaški biatlonski zvezi ovirali in zahtevali odškodnino v višini 100 tisoč evrov in mu niso hoteli izdati izpisnice. Fak je celo razmišljal o koncu kariere, če se zadeva ne bi uredila. Danes se je zadeva razpletla in nosilec dveh odličij z velikih tekmovanj bo lahko v letošnji sezoni nastopal za Slovenijo. V kratkem bo dobil slovensko državljanstvo in bo, kot kaže, lahko nastopil že na uvodni tekmi sezone svetovnega pokala konec meseca na Švedskem.

"Vesel sem, da držim v rokah to soglasje, ki mi bo omogočilo, da še naprej tekmujem in se ukvarjam z biatlonom. To je eden najsrečnejših dni v mojem življenju. Zahvaljujem se vsem, ki so mi v teh postopkih stali ob strani, svoji družini za podporo in predstavnikom obeh zvez, ki so s tem dejanjem dokazali, da je sodelovanje na področju športa med obema državama zgledno," so bile prve besede Jakova Faka ob prevzemu soglasja.

Na vprašanje o podrobnejših izidih hrvaško-slovenskih pogajanj pa je predstavnik za odnose z javnostmi Biatlonske zveze Slovenije Tomaž Šušteršič za 24ur.com povedal: "Z vodstvom Biatlonske zveze Slovenije smo se dogovorili, da bomo vse podrobnejše informacije prestopa posredovali na popoldanski tiskovni konferenci na Pokljuki. Lahko rečem, da smo izjemno zadovoljni, da se je stvar uredila in da lahko v naših vrstah končno pozdravimo tega izvrstnega športnika. Jakov je bil v zadnjih dneh stalno na relaciji Hrvaška–Slovenija in je zelo zadovoljen, da se je stvar uredila. Oglasil se je pri nas v pisarni in res mu je z ramen padlo veliko breme. Res smo zadovoljni, da lahko normalno nadaljujemo sezono. Fantje so sicer marljivo trenirali na Pokljuki ves ta čas, čeprav je snega malo. V zadnjih dneh so bili pogovori s hrvaško zvezo na to temo res intenzivni in lahko še enkrat potrdim, da je dovoljenje za Jakova urejeno in ni omejeno z nikakršnimi pogoji, tako da lahko nemoteno nastopa za slovensko reprezentanco."

"Fak naj bi za Slovenijo startal že na naslednji tekmi svetovnega pokala v novi sezoni, ki bo 2. decembra. Naslednji teden naj bi se končal tudi postopek za pridobitev slovenskega državljanstva, saj je bilo soglasje Hrvatov edina stvar, ki je še manjkala. Potem bo o primeru odločal izvršni odbor Mednarodne biatlonske zveze (IBU), verjetno na dopisni seji. Na IBU so že seznanjeni in vedo za to zgodbo. Mislim, da bi lahko Fak po najboljšem scenariju nastopil že na prvi tekmi pokala v Östersundu na Švedskem," je še povedal Šušteršič.

Jakov Fak s soglasjem Hrvaške biatlonske zveze
Jakov Fak s soglasjem Hrvaške biatlonske zveze FOTO: OK Pokljuka

Naj spomnimo, da je Fak več mesecev čakal na izpisnico Hrvaške biatlonske zveze, da bi lahko v novi sezoni nastopal za Slovenijo. Zaplet je nastal sredi letošnjega leta, ko je Fak potrdil, da bo držal obljubo in po olimpijski sezoni 2009/10, v kateri je hrvaški reprezentanci priboril tudi bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Vancouvru, prestopil v slovenski tabor, s katerim sodeluje že tretje leto. Na hrvaški strani sicer niso nasprotovali prestopu tekmovalca, a so zanj zahtevali kar 100.000 evrov nadomestil zaradi domnevnega izpada sponzorskih sredstev po osvojeni olimpijski medalji. Slovenski strani se je slednji znesek zdel nesprejemljiv.

Prejšnji teden je Fak povedal: "Na treningih mi gre v redu in telesno sem dobro pripravljen, bojim pa se, da bo to dogajanje pustilo psihične posledice, zato se poskušam z vsem čim manj obremenjevati in se v celoti posvetiti treningom. Čisto vsega se ne da kar tako odmisliti, vendar pa vso energijo usmerjam v priprave. Vesel sem, da mi stojijo sotekmovalci ob strani, delujemo kot ena velika družina, na Pokljuki, ki je postala moj drugi dom, pa se počutim dobrodošlega." V poskus reševanja omenjene zadeve se je vključilo tudi vodstvo Smučarske zveze Slovenije. Pogovori s Hrvaško biatlonsko zvezo so obrodili sadove in se sklenili v dobrobit obetavnega tekmovalca, ki je celo razmišljal o koncu kariere, če ne bi mogel tekmovati za Slovenijo.

Zadovoljni tudi Hrvati

Hrvaška biatlonska zveza (HBS) je zadovoljna z "dobrim poslom" v zvezi s prestopom Jakova Faka v slovensko reprezentanco. Direktor marketinga HBS Hrvoje Grubišić je v pogovoru za hrvaški novičarski portal index.hr zatrdil, da so se slovensko zvezo dogovorili o sodelovanju, finančnih podrobnosti pa ni razkril. "Ne bi želel govoriti o denarju. Rad bi poudaril, da smo naredili dober posel. Dogovorili smo se o sodelovanju s Slovenci, od katerega bodo imeli največ naši mladi biatlonci, kar je bil tudi naš cilj. Izgubili smo Jakova, ampak to bomo nadomestili z delom s Slovenci, ki bi se moralo izražati tudi v bolj kakovostnem razvoju biatlona na Hrvaškem."

"Znano je, da je Jakov odločitev sprejel že konec julija, vendar pa so se stvari zakomplicirale, ko so zaradi njegove napovedi nekateri sponzorji odpovedali sodelovanja, nekateri pa spremenili način sodelovanja. V zadnjih dveh tednih so se pogovori z Jakovom in s Slovenci intenzivirali in končno smo dosegli soglasje o vseh pogojih," je dejal Grubišić, ki ni želel razkriti finančnih podrobnosti tega dogovora.

HBS: Za Faka nismo dobili odškodnine

Vodstvo Hrvaške biatlonske zveze (HBS) je na izredni novinarski konferenci potrdilo, da za prestop niso dobili denarne odškodnine, ampak sta se HBS in Zbor za biatlon pri Smučarski zvezi Slovenije dogovorila za sporazum o medsebojnem sodelovanju, s katerim naj bi mladi hrvaški biatlonci dobili boljše razmere za razvoj in trening. "Težko nam je bilo prepustiti Jakova. Vse do danes smo upali, da bo ostal v naših vrstah, toda njegova edina želja je bila, da še naprej dela s trenerjem Urošem Velepcem," je dejal predsednik HBS in dodal: "V tej zadevi ni šlo za denar, želeli smo svojim mladim biatloncem zagotoviti pogoje za trening. Tako bodo zdaj lahko trenirali na Pokljuki, tudi Slovenci pa bodo prihajali k nam v Delnice. Cilj je, da v bližnji prihodnosti kakšen izmed naših biatloncev spet poseže po kolajni, ne sicer olimpijski, ampak kakšni v mladinskih kategorijah."

Glavni tajnik HBS Robert Kontak je dejal, da sta se strani dogovorili, da bo sodelovanje trajalo dve leti, če nobena izmed strani ne bo imela pripomb pri njegovi izvedbi, se bo avtomatično podaljšalo do leta 2014 in olimpijskih iger v Sočiju.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hint
21. 11. 2010 16.06
Navdušen sem, da smo v naše športne vrste pridobili novega člana. Jakov Fak vse najboljše v nadalnji karieri
Niko_K
21. 11. 2010 08.23
Tale fant je pa car. Biatlon raztura, slovenski jezik pa tud, bolj kot marsikateri Slovenec. To je neverjetno. JAKOV! VSO SREČO. Upam, da te te nebuloze, ki si jih doživljal, niso spravile iz tira. V PRVI VRSTI TEKMUJEŠ ZASE!!!
busta-rusta
20. 11. 2010 22.21
Fak Slovenia :)))))
Matevz4
20. 11. 2010 22.12
unja1.m pejt spat!
Nik Aksic
20. 11. 2010 20.33
Kako odškodnino bi pa radi hrvati, če se je sam hotel it v slovenijo, sej je rekel konec al pa grem v slovenijo
orehov.burek
20. 11. 2010 18.28
dejmo skup navijat zanj, na glas: FAAAK!!! :D drugač pa: car, ni kaj, velik uspehov, pa dobrodošu! ;)
slovenac03
20. 11. 2010 16.17
Namesto odškodnine Slovenija naj ponudi tajkuna po želji Hrvaške
MihaMo?nik
20. 11. 2010 15.33
brezncan ... js bi tebe šenku, pa še plači jim da te vzameno!
antonino
19. 11. 2010 23.47
MERKUR, PA SPONZOR ????
boooa
19. 11. 2010 23.20
Dobrodošel Jakov, naj ti bo lepo tekmovanje pod Slovensko zastavo ...mi smo s tabo in za tabo!!!
jasamtaj
19. 11. 2010 22.19
ma samega pa ne damo vso garnituro ker vec dobimo heheheee
24kur1
19. 11. 2010 18.52
Super! Mi vam pa v zameno damo Pahorja !
Peter Ka?i?
19. 11. 2010 18.47
unja1.m
19. 11. 2010 18.47
biatlon je za tiste,ki niso uspeli v teku,ali streljanju...recimo v ameriki sploh ne vejo zanj
shujinrules
19. 11. 2010 17.29
jaz ne vem kaj je tak big deal če ma sedaj slovensko državljanstvo.pa če bi mel turškega pa bi bil še vedno Hrvat.čeprav po 1500 letih medsebojnega mešanja mislim da je kle bolj malo pravih Slovencev in Hrvatov Avstrijcev...
brezncan
19. 11. 2010 16.35
Možete dati i Ivicu?damo Dragšiča
FAUSTOS1
19. 11. 2010 16.22
prestopi taki ali drugi se bodo dogajali v evropi je to normalno za hrvate pa je skoda besed
poldek_tedy
19. 11. 2010 16.16
Dobrodošel :))
Jaka Kotnik 1
19. 11. 2010 15.47
to so hrvatje samo za to naredl da bodo lahko na Eurosportu poslušal k bo komentator reku: FAK(fuck) Slovenia! hehe, hecam se hecam. Če mu je želja biti tu naj bo. Bolj mi gredo na živce tisti ki so tu pa pravijo: V bosni je živlene 100x bol pa u bosni to pa ono.
benta
19. 11. 2010 15.09
Za tem prestopom nekaj FEJST smrdi