Zimski športi

VIDEO in FOTO: Vesna Fabjan: Zmanjkalo je nekaj sreče

Planica, 16. 01. 2016 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Uvrstitev v finale domače sprinterske tekme je bila skrita želja najboljše slovenske predstavnice na tekmah svetovnega pokala v smučarskih tekih v Planici. Finale pa se je Vesni Fabjan izmuznil za nekaj desetink, na koncu je pristala na sedmem mestu.

Poleg sedme Vesne Fabjan sta v finalu do točk prišli še 20. Anamarija Lampič in 30. Alenka Čebašek. V kvalifikacijah je imela domača zasedba deset tekmovalk, tri so uspešno premagale kvalifikacijsko mejo. Najboljša je bila Vesna Fabjan s četrtim dosežkom kvalifikacij. Na 1,2 kilometra dolgi progi v prostem slogu je bila zjutraj sicer najhitrejša Norvežanka Astrid Uhrenholdt Jacobsen pred Švicarko Nadine Fähndrich in Nemko Hanno Kolb.

Presenetljivo pa je bila med tistimi, ki so se poslovile že pred dopoldanskim nadaljevanjem najboljših 30, tudi do te tekme vodilna v seštevku sezone v sprintih Norvežanka Maiken Casperssen Falla, ki je bila le 45. in tako ostala brez novih točk. V finalne boje se je prebila še dvojica domačih tekačic, Anamarija Lampič je bila 26., Alenka Čebašek pa 29. Brez finala so ostale še Nika Razinger na 36., Eva Urevc na 41., Barbara Jezeršek na 47., Manca Slabanja na 51., Anita Klemenčič na 52. in Anja Žavbi Kunaver na 55. mestu.

Vesna Fabjan
Vesna Fabjan FOTO: Miro Majcen

Precejšnje število navijačev, ki so se zbrali ob novih tekaških progah pod Ciprnikom, je tako lahko pozdravilo tudi tri slovenske finalistke. Najdlje je prišla Fabjanova, ki je zanesljivo preskočila četrtfinalno oviro in se brez težav prebila v polfinale. V svoji skupini je nato tudi zelo dobro začela, bila v vodstvu na prvih zavojih, v nadaljevanju pa zdrsnila v ozadje. Pred zadnjim vzponom in ciljnim sprintom pa so jo nato tekmice dobro zaprle, tako da ni mogla napasti, kot si je želela. Tretje mesto je pomenilo, da je morala počakati na razplet druge skupine, kjer pa sta bili tretja in četrta tekmovalka za nekaj desetink hitrejši ter si tako priborili finale.

"Navijači so glasni in vsakič, ko smo prišli izpod mosta, je bilo super. Dajo ti dodatno energijo, škoda je tudi zaradi njih, da mi je tako malo zmanjkalo v igri stotink. A tudi sedmo mesto je lep rezultat in ta igra stotink se bo nekoč obrnila v moj prid. Tu je sicer vse odlično organizirano, proga je bila včeraj malo mehka, a so to dobro rešili. Razmere so prekrasne, vse 'štima'. Vsi so navdušeni nad Planico, nad progo, ki je drugačna kot ostale in upamo, da bi postala stalnica v svetovnem pokalu," je po tekmi ocenila Fabjanova.

Zelo zadovoljna je bila tudi Anamarija Lampič. Ne le zaradi finala, tudi zaradi domačega nastopa in predvsem lepe predstave po zdravstvenih težavah v tej sezoni. Konec lanskega leta je namreč zaradi operacije srca izpustila dobršen del treninga, kar se ji še vedno pozna. "Svoj cilj sem že dosegla, ko sem prišla naprej. Moja prva tekma v svetovnem pokalu letos in sem zelo zadovoljna. Moramo vedeti, da sem precej v zaostanku, nisem trenirala dva meseca in pol. To se seveda pozna, čeprav se za sprint lahko pripravim, na distanci pa mi manjka še zelo veliko. Ta proga je težka, danes pa je bilo še težje, ker je mraz in je to še dodaten minus. Je pa veliko navijačev in to te ponese."

"Za nas je to velika pridobitev. Center je zelo lep in moderen, tako da smo ga zelo veseli. Res je super, zelo pozitivno je, da je toliko navijačev. Proga je danes trša, ovinki so nevarni, malo je ledeno, tako da je treba paziti," je tretja slovenska finalistka Čebaškova pogled usmerila na domače tekme in prednost domačega terena.

Zmaga je sicer odšla v Skandinavijo: Švedinja Stina Nilsson je preprečila popolno norveško slavje, saj so se za njo zvrstile Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng in četrta Ingvild Flugstad Oestberg.

V moški konkurenci je slavil Federico Pellegrino. Drugo mesto v prostem sprintu je osvojil Francoz Baptiste Gros pred tretjeuvrščenim rojakom Richardom Jouvejem. Slovenski tekmovalci so obtičali v kvalifikacijah, s 40. mestom je bil najbližje zaključnim bojem Janez Lampič.

Izidi:
- moški, 1,2 km (prosti slog):
 1. Federico Pellegrino (Ita)
 2. Baptiste Gros (Fra)
 3. Richard Jouve (Fra)
 4. Renaud Jay (Fra)
 5. Gleb Retivič (Rus)
 6. Sebastian Eisenlauer (Nem)
 7. Eirik Brandsdal (Norwegen)
 8. Sondre Turvoll Fossli (Nor)
 9. Martti Jylhä (Fin)
10. Calle Halfvarsson (Šve)
...
40. Janez Lampič (Slo)
46. Miha Šimenc (Slo)
65. Boštjan Klavžar)
66. Luka Prosen (Slo)
68. Miha Dolar (Slo)
72. Benjamin Črv (Slo)
76. Miha Ličef (Slo)

- svetovni pokal, skupno:
 1. Martin Johnsrud Sundby (Nor) 1422 točk
 2. Finn Hagen Krogh (Nor) 872
 3. Petter Northug (Nor) 801
 4. Sergej Ustjugov (Rus) 650
 5. Sjur Roethe (Nor) 595
 6. Niklas Dyrhaug (Nor) 589
 7. Didrik Toenseth (Nor) 520
 8. Alexej Poltoranin (Kaz) 502
 9. Francesco De Fabiani (Ita) 465
10. Maurice Manificat (Fra)  460

- moški, 1,2 km (prosti slog):
 1. Stina Nilsson (Šve)
 2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor)
 3. Heidi Weng (Nor)
 4. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)
 5. Sandra Ringwald (Nem)
 6. Gaia Vuerich (Ita)
 7. Vesna Fabjan (Slo)
 8. Hanna Falk (Šve)
 9. Laurien van der Graaf (Švi)
10. Kathrine Rolsted Harsem (Nor)
...
20. Anamarija Lampič (Slo)
30. Alenka Čebašek (Slo)
34. Lea Einfalt (Slo)
36. Nika Razinger (Slo)
41. Eva Urevc (Slo)
47. Barbara Jezeršek (Slo)
51. Manca Slabanja (Slo)
52. Anita Klemenčič (Slo)
55. Anja Kunaver Žavbi (Slo)

- svetovni pokal, skupno:
 1. Therese Johaug (Nor) 1384 točk
 2. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor) 1245
 3. Heidi Weng (Nor) 1050
 4. Charlotte Kalla (Šve) 766
 5. Stina Nilsson (Šve) 697
 6. Kerttu Niskanen (Fin) 673
 7. Krista Pärmäkoski (Fin) 626
 8. Ragnhild Haga (Nor) 569
 9. Ida Ingemarsdotter (Šve) 562
10. Anne Kyllönen (Fin) 494
...
35. Vesna Fabjan (Slo) 89
36. Alenka Čebašek (Slo) 88
49. Nika Razinger (Slo) 37
62. Lea Einfalt (Slo) 15
65. Anamarija Lampič (Slo) 11

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.