Zimski športi

Dobitnica bronaste kolajne v Sočiju Fabjanova zaradi aritmije na operacijo

Ljubljana, 13. 01. 2015 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska smučarska tekačica Vesna Fabjan bo, potem ko je opravila številne zdravniške preglede, ti pa so potrdili, da ima srčno aritmijo, imela operacijo. Kako dolgo bo dobitnica srebra v sprintu na olimpijskih igrah v Sočiju odsotna še ni znano.

Vesna Fabjan mora na operacijo.
Vesna Fabjan mora na operacijo. FOTO: Damjan Žibert

"Te težave so me ovirale, saj je bila moja regeneracija za 20 odstotkov slabša. Poseg naj bi to rešil, zato z veseljem gledam naprej. Če bo vse potekalo kot mora, bom do konca tedna že doma. Po treh tednih bi lahko že trenirala, a bo potrebno biti previden. Kaj to pomeni za nadaljevanje sezone še ne moremo reči. Ob najboljšem scenariju bi lahko celo nastopila na svetovnem prvenstvu v Falunu," je sporočila Vesna Fabjan.

Fabjanova se v zadnjem času med treningi in tekmovanji, kot tudi izven njih, ni dobro počutila. Prvi pregled je opravila pri trenerju ruske tekaške reprezentance, na podlagi posnetka EKG so postavili sum, da ima Slovenka aritmijo. Fabjanova se je obrnila na jeseniški funkcionalni laboratorija za neinvazivno kardiološko in angiološko diagnostiko, kjer so potrdili aritmijo, ki so jo tekom pripravljalnega obdobja odkrili tudi pri smučarski tekačici Anamariji Lampič. Pregled je opravila tudi v Univerzitetnem kliničnem centru na sekciji za športno kardiologijo, rezultati preiskav pa bodo znani v drugi polovici tedna, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amethist
13. 01. 2015 18.44
+2
Srecno Vesna!
spletni_nepridiprav
13. 01. 2015 15.34
+0
kaj ima pa aritmija veze z regeneracijo?
Amethist
13. 01. 2015 18.42
+3
ce imas neenakomeren utrip, se kisik ne enakomerno razporeja po tkivih (misicah), ki tako nucajo dlje casa za regeneracijo, kot ce imas enakomernega. Tud zadihanost se prej pozna. Drgac bi na njenem mestu se pregledala scitnicne hormone. Vcasih prekomerno delovanje scitnice povzroca te tezave. Nikakor ni prijetno cutit kako ti srce naenkrat podivja.
weinheim
13. 01. 2015 13.32
+1
Ta poseg se imenuje katerska ablacija. Je zelo učinkovita metoda za zdravljenje aritmij. Žal pa so čakalne dobe za ta poseg pri nas katastrofalno dolge in glede na veliko število ljudi, ki potrebujejo ta poseg, bi se moralo na tem področju nekaj konkretno spremeniti. A problem je, da tudi naše zdravstvo vse bolj zaostaja za razvito EU.
slovenec09
13. 01. 2015 11.51
+11
poznam ogromno ljudi ki ima enako tezavo in ne dobijo odobrene operacije sicer pa srecno