Zimski športi

Carlo Janka razred zase, Kline odpeljal najboljši superveleslalom doslej

Jeongseon, 07. 02. 2016 05.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Švicar Carlo Janka je prepričljivi zmagovalec superveleslalomske preizkušnje svetovnega pokala v Jeongseonu. Boštjan Kline je z 11. mestom zabeležil svojo najboljšo superveleslalomsko uvrstitev v karieri.

Moška karavana svetovnega pokala alpskih smučarjev je Evropo zamenjala z olimpijsko Južno Korejo. Potem ko so prireditelji v Jeongseonu včeraj izpeljali smuk – Boštjan Kline je osvojil 11. mesto –, je bil na sporedu še superveleslalom. Tehnično zahtevna postavitev je najbolj ustrezala Švicarju Carlu Janki, ki se je poigral z razporeditvijo 44 vratic italijanskega trenerja in edini odpeljal brezhibno. To se je poznalo tudi na času, saj je bil z 1.26,16 kar 82 stotink hitrejši od Italijana Christofa Innerhoferja, še nekaj več pa je zaostal Vincent Kriechmayer na tretjem mestu.

Carlo Janka
Carlo Janka FOTO: AP

A če so se mnogi zaradi zahtevne postavitve bali številnih odstopov (ob koncu jih je bilo 12), je bil ogled očitno pri veliki večini zelo dober. Pri Klinetu zagotovo, saj je po dobri smukaški vožnji tokrat odpeljal najboljši veleslalom kariere in ciljno črto prečkal z zaostankom sekunde in 51 stotink, kar je zadostovalo za 11. mesto. Brez napake, ko je v zelo pomembnem delu še komaj ujel vrata, bi lahko bil še bistveno višje. Po sobotni rezultatski ničli na smuku je zelo solidno nastopil Klemen Kosi (+1.92), ki je tekmo končal na 18. mestu, Martin Čater pa je vse do konca trepetal za točki in ju z 29. mestom tudi ujel.

Izpostaviti velja še vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala Marcela Hirscherja, ki po smukaškem treningu ni bil najbolj navdušen nad progo, a superveleslalom mu je očitno zelo ustrezal. Z le sekundo in 32 stotinkami zaostanka za zmagovalcem se je veselil 7. mesta in še nekoliko okrepil prednost v skupnem seštevku svetovnega pokala. Zmagovalec smuka Kjetil Jansrud je odstopil.

Škoda za Šporna
"Ne bi rad zvenel preveč pohlepno. Tekma je bila takšna, kot sem jo napovedal včeraj, za hitro in inteligentno smučanje je bilo dovolj prostora. Vesel sem za Boštjana, se potrjuje, hkrati pa sem malo jezen, saj mu zgornji del ni uspel, dobro pa je zaključil za razliko od včeraj. Prišel je do dobrega superveleslalomskega rezultata. S tem moramo biti zadovoljni. Tudi Klemen se je trudil celotni teden, sedaj je dobil poplačano. Glede na starost in izkušnje moram biti z Martinom zadovoljen, videl pa sem ga višje. Tega se zaveda tudi sam, pomanjkanje izkušenj ga je nekoliko zaustavilo. Šporn znova ni sestavil celotne vožnje. Ključne dele je odpeljal dobro, ni pa razvil hitrosti, tako da ni uspel izkoristiti idealne priložnosti, da bi bili štirje med trideset. Posledično bi to pomenilo, da bi imeli na naslednji tekmi pet mest," je po tekmi razmišljal glavni trener hitrih disciplin Peter Pen.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AceMcCloud
07. 02. 2016 09.14
+25
komentar glede smuka: Ne morem mimo Šporna. Posmehoval se je progi češ da je za ženske, na koncu pa ostal daleč za točkami.
NejkoSLO
07. 02. 2016 14.49
+8
Ja to ti dam pa prov...kok mi je pa ta smučar antipatičen...daleč naokrog ni takega samovšečneža!!
i141
07. 02. 2016 18.54
+1
Padra
07. 02. 2016 08.36
+12
dobri.........