Zimski športi

Norvežanom mešana štafeta, Bauer in Fak Slovenijo pripeljala na sedmo mesto

Östersund, 29. 11. 2015 14.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Norvežani Fanni Birkeland, Tyril Eckhoff, Johannes Thingnes Boe in Tarjei Boe so zmagovalci mešane štafete ob odprtju biatlonskega svetovnega pokala 2015/16 v Östersundu na Švedskem. Slovenci Andreja Mali, Teja Gregorin, Klemen Bauer in Jakov Fak so zasedli osmo mesto.

Klemen Bauer in Jakov Fak sta dobro opravila svoje delo na štafeti.
Klemen Bauer in Jakov Fak sta dobro opravila svoje delo na štafeti. FOTO: SZS

Drugo mesto na tekmi so osvojili Nemci, ki so za zmagovalci zaostali 33 sekund, Čehi na tretjem mestu pa 1:11 minute. Višjo uvrstitev so Slovenci izgubili že v uvodni predaji, ko je Andreja Mali sicer dobro streljala, popravljati je morala le prvi strel nove sezone, a v smučini ni bila enakovredna tekmicam in je Teji Gregorin predala šele kot 19. z zaostankom 1:38 minute. Gregorinova je s strelsko ničlo uvrstitev izboljšala za štiri mesta.

Sledil je dober moški nastop. Klemen Bauer je po drugem streljanju prišel celo na deveto mesto, a še ni v 100-odstotni formi, zato je predal kot deseti. Fenomenalna pa je tekaška pripravljenost svetovnega prvaka Jakova Faka, ki je kljub štirim popravljanjem v štafeti Sloveniji zagotovil osmo mesto, v končnici je v zadnjem krogu ujel celo Belorusa Vladimirja Čepelina, ki je strelišče zapustil 20 sekund pred njim, fotofiniš pa je pokazal, da je Belorusiova konica čevlja vendarle hitreje prečkala ciljno črto in Fak je bil kljub trudu ob sedmo mesto.

Jakov Fak bo tudi v letošnji sezoni glavno slovensko orožje na biatlonskih tekmah.
Jakov Fak bo tudi v letošnji sezoni glavno slovensko orožje na biatlonskih tekmah. FOTO: SZS

Sezono otvorili mešani pari

Biatlonci so svetovni pokal 2015/16 odprli s tekmo mešanih parov. Zmage sta se veselila Norvežana Lars Birkeland in Kaia Woeien Nicolaisen, ki sta za 12 sekund prehitela kanadski in za 13 nemški par. Slovenca Rok Tršan in Anja Eržen sta med 26 pari zasedla 20. mesto, zaostala pa skoraj tri minute.

Sama tekma je pokazala, da gre za izjemno zanimivo novost v biatlonu, atraktivno tekmo parov, ki pa je imela v uvodu v sezono le to slabost, da sta uvodni dan na sporedu dve mešani tekmi, zato so seveda manjkala številna odmevna imena, saj bo večina reprezentanc z najboljšimi zastopana na na tekmi mešanih štafet, ki se začne ob 15.30. To velja tudi za Slovenijo ki bo nastopila z postavi Jakov Fak, Klemen Bauer, Teja Gregorin in Andreja Mali.

Sicer pa je bilo na uvodni tekmi še nekaj slovenske udeležbe. Trener Uroš Velepec, ki je poleti odšel v Ukrajino, se je s tamkajšnjo ekipo veselil sedmega mesta, Ukrajinca pa sta pred zadnjo menjavo celo vodila. Za Avstrijo pa je tokrat nastopila zamejska Slovenka Dunja Zdouc in v paru z Simonom Grosseggerjem osvojila 11. mesto.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.