Zimski športi

AVDIO: Shiffrinova ostaja zlata slalomska kraljica, Bucikova do sedmega mesta: 'Z branjenjem ne prideš nikamor'

St. Moritz, 18. 02. 2017 09.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
T.Š./J.K./STA
Komentarji
30

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju je bila na sporedu zadnja ženska preizkušnja. Američanka Mikaela Shiffrin je ubranila slalomski naslov iz zadnjega SP. Izkazala se je tudi slovenska slalomistka Ana Bucik, ki je zasedla sedmo mesto.

V švicarskem St. Moritzu so podelili predzadnji komplet odličij, na sporedu je bil slalom, zadnja ženska preizkušnja na šampionatu. Na startu prvega teka je bilo kar 94 smučark, tudi dve Slovenki, Ana Bucik je imela startno številko 17, Maruša Ferk pa 29. Bucikova se je izkazala v prvi vožnji, zasedla je osmo mesto in je bila zadnja od sedmerice smučark, ki jim je uspelo zaostati manj kot sekundo za vodilno po prvi vožnji, Američanko Mikaelo Shiffrin. Bucikova je na prvi progi zaostala 96 stotink sekunde, medtem ko je Ferkova naredila veliko napako v zgornjem delu in v cilj prišla z velikim zaostankom (+5.41), zasedla je 51. mesto, druge vožnje pa ni končala in je ostala brez uvrstitve. Tudi na drugi progi je bila Bucikova zelo dobra, na koncu je še izboljšala uvrstitev in je zasedla sedmo mesto (+2.62) Prva favoritinja za zlato odličje je bila ameriška slalomska kraljica Shiffrinova, ki je lovila še tretjo zaporedno zmago v slalomih na svetovnih prvenstvih. Shiffrinova je prvi naslov svetovne slalomske prvakinje osvojila pred štirimi leti v Schladmingu, naslov je nato pred dvema letoma uspešno ubranila na prvenstvu pred domačimi navijači v Vail/Beaver Creeku. Shiffrinova je upravičila svojo vlogo in je že po prvi vožnji vodila pred Švicarko Wendy Holdener (+0.38) in Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo (+0.59). Četrti čas je vpisala Slovakinja Petra Vlhova (+0,76), petega Švedinja Frida Hansdotter (+0,77), Švicarka Michelle Gisin je bila šesta (+0,86), Avstrijka Michaela Kirchgasser sedma, le stotinko sekunde je bila hitrejša od najboljše Slovenke. Deseterico najhitrejših sta zaključili Čehinja Šarka Strachova (+1,20) in Nemka Lena Dürr (+1,36).

Ana Bucik
Ana Bucik FOTO: AP

Na drugi progi je stopničke zapravila Velez Zuzulova, zato se je na stopničke povzpela Švedinja Frida Hansdotter, osvojila je bron. Zlata je bila Shiffrinova, srebrna domačinka Holdenerjeva (+1.75). Američanka je imela kar sekundo in 64 stotink prednosti pred prvo zasledovalko. Shiffrinova je vodila že po prvi vožnji, a je bila nekoliko zadržana, saj je švicarsko izzivalko Holdenerjevo prehitela za zgolj 38 stotink sekunde. V finalu so vsi pričakovali veliki boj za slalomsko krono. Obema prvouvrščenima po prvi vožnji je delo nekoliko olajšala Slovakinja Velez Zuzulova, tretja na prvi progi, je že v zgornjem delu naredila klasično slalomsko napako, zajahala je količek in odstopila. Švicarska junakinja svetovnega prvenstva Holdenerjeva, ki je pred domačimi navijači vzela zlato v kombinaciji, je ob prihodu v cilj prevzela vodstvo za veliko veselje domačih navijačev. Za 11 stotink sekunde je bila hitrejša od Hansdotterjeve, a je na vrhu še čakala Shiffrinova, ki ni klonila pod gromozanskim pritiskom in je z nastopom opravila brezhibno ter le kopičila prednost od količka do količka. Ob prihodu je vsej konkurenci zaprla usta, saj je Švicarko premagala za kar 1,64 sekunde, Švedinjo, ki je bron osvojila s petim časom 1. vožnje, pa za 1,75 sekunde.

Shiffrinova, ki bo 13. marca praznovala svoj 22. rojstni dan, je najbolj celovita slalomistka sodobne dobe. Američanka se je s tremi zaporednimi naslovi svetovne prvakinje v slalomu izenačila z Nemko Christel Cranz, ki je tri slalomske zmage na prvenstvih osvojila pred daljnimi 80 leti (1937, 1938, 1939), v povsem drugačnih časih, drugačnem formatu tekmovanj, ko so bila prvenstva vsako leto. Shiffrinova se je po številu osvojenih treh zaporednih naslovov v eni od disciplin na SP v moderni dobi izenačila s takšnimi velikani, kot so Francozinja Marielle Goitschel v kombinaciji (1962, 1964, 1966), Šved Ingemar Stenmark v moškem slalomu (1978, 1980, 1982), Švicarka Erika Hess v kombinaciji (1982, 1985, 1987), Norvežan Kjetil Andre Aamodt v kombinaciji (1997, 1999, 2001) in Američan Ted Ligety v moškem veleslalomu (2011, 2013, 2015). Olimpijska slalomska prvakinja je bila na SP v slalomu zlata v letih 2013, 2015 in zdaj še 2017, v St. Moritzu pa je pred tem osvojila že srebro v veleslalomu. Slalomski seštevek v svetovnem pokalu je dobila v sezonah 2012/13, 2013/14, 2014/15. V sezoni 2015/16 je bila četrta, saj je bila poškodovana. Tokrat se ji nasmiha še četrti slalomski globus in še velika lovorika, veliki kristalni globus za skupno zmago.

Ameriška zvezdnica je v tej sezoni praktično neustavljiva.
Ameriška zvezdnica je v tej sezoni praktično neustavljiva. FOTO: AP

"Seveda nisem vedela, kako dobri so bili moji časi, ampak sem vedela, da je bila moja vožnja res dobra. A nisem vedela, ali bo dovolj za zmago, dokler nisem videla časov. Osvojiti tri kolajne v slalomu na prvenstvih je super, ampak ta kolajna danes je še nekaj posebnega, ker sem končno smučala res dobro in tako, kot sem si le želela. Ko sem videla s kakšno prednostjo sem zmagala, sem bila povsem osupla, najprej sem pomislila, ali je kaj narobe z uro," je povedala slalomska dominatorka Shiffrinova, ki si je naredila podobna čopa, tako kot hrvaška šampionka Janica Kostelić desetletje ali več pred njo. "V finalu sem naredila nekaj manjših napak, zato sem bila še toliko bolj navdušena, ko sem slišala uradnega napovedovalca, da sem prevzela vodstvo. Seveda je bila Mikaela danes razred zase in sem res zadovoljna, da sem zmagala v boju za srebro. To je moje najboljše svetovno prvenstvo doslej," je bila vesela Holdenerjeva, ki ima to smolo, da smuča v obdobju Shiffrinove, kajti nje še ni premagala. Hansdotterjeva je na tretjem zaporednem SP osvojila kolajno in ima v zbirki dva brona in srebro: "Seveda mi kolajna veliko pomeni. Čutila sem neverjetno velik pritisk, ampak sem zadovoljna, kako se je končalo." Za najboljši slovenski dosežek dneva je poskrbela 23-letna Bucikova, ki je s sedmim mestom vpisala svoj najboljši dosežek na svetovnih prvenstvih, hkrati je izenačila svoj najboljši dosežek v karieri, sedma je bila tudi na slalomu za Zlato lisico v Mariboru.

"Sem zadovoljna. Vem, da bi lahko bilo v posameznih delih še bolje. Zagotovo je to lep rezultat, res je lep dan. Dobro sem smučala že pred prvenstvom, upala sem na prvo šesterico, torej na svoj najboljši rezultat. Tudi sedmo mesto je odlično in od tu lahko gradim naprej. Vesela sem, da se mi je danes uspelo zbrati kljub malo večji tremi kot ponavadi. Uživala sem v sami tekmi, vem pa, kje imam še rezerve do ostalih najboljših punc in na tem bom delala na treningih. Prva vožnja je bila boljša, z izjemo zgornjega dela, v drugi sem imela težave s položajem, ampak sem zadržala relativno visok tempo. Zadovoljna sem, da sem se rešila iz kar nekaj težav v finalu in prišla do cilja," je dejala Bucikova, ki je v 1. vožnji zaostala le 96 stotink sekunde za Shiffrinovo. O novi/stari prvakinji pa je dejala: "Mikaela ima v sebi te vožnje, ki jih ne prikaže na vsaki tekmi, ko pa jih, je razred zase. Mislim, da moramo biti ostale punce vesele, da imamo pred sabo nekoga, ki nam kaže, kje so še te meje veliko višje postavljene, kot bi si lahko predstavljali. Od nje se moramo samo učiti in skušati iskati tudi mi sami svoje meje." 

Maruši Ferk se prva vožnja ni posrečila, v finalu je nastopila po prvi trideseterici, a je odstopila. V letošnji sezoni svetovnega pokala je Shiffrinova najbolj prepričljiva od vseh. V St. Moritz je pripotovala s popotnico vodilne smučarke zime ter vodilne slalomistke. Na sedmih specialnih slalomih je bila šestkrat na stopničkah, petkrat je zmagala, v Zagrebu pa je odstopila na prvi progi. Američanka je slalomu uspešno dodala tudi veleslalom, v katerem je v St. Moritzu osvojila srebrno kolajno, boljša je bila le Francozinja Tessa Worley.

Izidi:

- slalom, ženske:
1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:37,27 sekunde
2. Wendy Holdener (Švi) + 1,64
3. Frida Hansdotter (Šve) 1,75
4. Petra Vlhova (Slk) 1,89
5. Šarka Strachova (Češ) 2,05
6. Michaela Kirchgasser (Avt) 2,22
7. Ana Bucik (Slo) 2,62
8. Emelie Wikstroem (Šve) 2,93
9. Denise Feierabend (Švi) 2,96
10. Bernadette Schild (Avt) 2,97
...

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ARMEL
21. 02. 2017 20.36
Kaj naj še reče človek preprosto je peljala Mikaela Shiffrin kod po maslu z takšno lahkoto za uči ne mogoče a je res a naša na 7 mestu je dobro a rezultatsko pa zadaj 2,62 to je pa res slabo rekel sem kod sedmo mesto je zelo dobro a rezultatsko pa slabo ker se hitro kaj narobe razume sem že doživel.
periot22
18. 02. 2017 21.00
Naj bo dobra v vseh disciplinah ne kar v eni!
dinamitek
18. 02. 2017 20.53
Ančka čestitke, Maruši pa položnico za tak nastop
ddolores
18. 02. 2017 17.03
+1
Stuhec 1X1, Kline, Drev, Bucik 3X7!
Masterofpupetz
18. 02. 2017 16.25
+4
Ta Bucika sploh ni slaba. Njo bi buckal celo noč. Zastonj
AS1983
18. 02. 2017 16.10
+4
Shiffrin je ameriški fenomenoz. slalomski genij, naša Bucik pa tudi lepo napreduje, želim ji da bi v prihodnje naredila korak naprej saj ji ne manjka veliko do stopničk.
ddolores
18. 02. 2017 15.47
+2
Hahaha - ko je Tina v sezoni 2014 osvojila rekordno število zmag, rekordno število točk 2412, odnesla vse globuse, naslednje leto osvojila še dve zlati na OI - ni noben govoril, da je z drugega planeta in, da to meji že na znanstveno fantastiko! Zanimivo!
weber1
18. 02. 2017 16.26
-4
Nihče ne trdi, da Tina ni bila dobra.. V tem primeru je Shifrinova skoraj za dve sekundi premagala vso elito.. Tega še ni naredila nobena, tudi Tina ne....
tigrica2008
18. 02. 2017 16.53
+0
ddolores
18. 02. 2017 16.56
+3
Saj Mikaela, ki je z drugega planeta, bo imela samo 1000 točk manj, kot Tina!
rossi66
18. 02. 2017 18.22
+0
@ddolores... Mazetka ni osvojila rekordnega stevila zmag v 2014.
rossi66
18. 02. 2017 18.23
+0
V sezoni 2013 jih je osvojila 11, ampak Vonnova jih je sezono prej, v 2012, osvojila 12. Torej...
rossi66
18. 02. 2017 18.24
+0
Pa se nekaj... V tisti edini super sezoni je Mazetki Vonnova odnesla smukaski globus prakticno iz bolniske postelje... Toliko o tem.
periot22
18. 02. 2017 20.59
+2
Tina je bila dobra v vseh disciplinah ne samo v eni!!!!!!!!!!!!!!
Uporabnik1046796
18. 02. 2017 15.38
+3
Mikaela je itak z drugega planeta..,nadnaravno!! Ani vse čestitke za 7 mesto.
tom672
18. 02. 2017 15.27
+4
Vsaka čast Ani za sedmo mesto. Kar dela Mikaela je že prav na meji znanstvene fantastike... Pri 21 letih ima že tri naslove svetovne prvakinje, eno olimpijsko zlato, in mislim, da tri globuse za slalom. Letos je praktično slalomski globus že njen in tudi vkg verjtno. Če ne bo poškodb mislim, da bo ona najboljša smučarka vseh časov. Lp!
Karantanija
18. 02. 2017 14.51
+5
Ani čestitke in pogumno naprej!
rossi66
18. 02. 2017 14.44
+4
Mikaela, to ni več vljudno. Pusti konkurentkam včasih vsaj sanjati... Go CO!
Kokaram Ameri? 1
18. 02. 2017 14.16
+2
Kaj pa Jakob Špik, ki je bil prvi v moškem slalomu? Zakaj tega nihče nikjer ne poroča?
flum
18. 02. 2017 15.41
U madonca 1. Na CIT tekmi? Ja res je taprav
Brcavrit
18. 02. 2017 14.03
+15
Mala je res z drugega planeta! 22 bo stara drug mesec, pa že trikrat zapored svetovna prvakinja v slalomu. Ta bo podrla Stenmarkov rekord definitivno!
vrtnar01
18. 02. 2017 14.04
-10
ma dej no,bo prišla druga,pa tretja pa še veliko boljših
Brcavrit
18. 02. 2017 14.08
+9
weber1
18. 02. 2017 14.27
+5
vrtnar---sanjajj... še lep čas ne bo takšne....
dinamitek
18. 02. 2017 11.26
+18
Ferrkova naj si sam plača prevoz dam, da vidmo kok cajta bo še naš dnar nucala za svoj hobi
vaza1
18. 02. 2017 12.05
-6
weber1
18. 02. 2017 14.28
+2
58scorpio
18. 02. 2017 16.34
+3
vaza1: Ali si je sama plačala ta oddih v švici?