Šport

Veselje in žalost po zmagi Sočija

Ciudad de Guatemala, 05. 07. 2007 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Rusko letovišče Soči bo gostilo zimske olimpijske igre leta 2014. V odločilnem krogu je premagalo korejski Pjeongčang.

Ruska delegacija se je odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja močno razveselila.
Ruska delegacija se je odločitve Mednarodnega olimpijskega komiteja močno razveselila. FOTO: Reuters

Mednarodni olimpijski komite (MOK) je na zasedanju v Gvatemali odločil, da bo zimske olimpijske igre leta 2014 gostilo rusko letovišče ob Črnem morju Soči.

Rusija bo zimske olimpijske igre gostila prvič, najboljši športniki sveta pa so se v Rusiji na največjem tekmovanju že srečali, leta 1980 je poletne igre gostila Moskva.

Mesto ob vznožju kavkaških gora je v odločilnem krogu z 51 glasovi proti 47 premagalo južnokorejski Pjeongčang, ki je v prvem krogu prejel štiri glasove več kot Soči (36:34). Že v prvem krogu pa je izpadel avstrijski Salzburg, ki je prejel 25 točk.

Po mnenju ruskega drsalskega asa Jevgenija Plušenka je imel odličilno vlogo pri izbiri olimpijskega komiteja ruski predsednik Vladimir Putin, ki je pred glasovanjem osebno nagovoril komite. Putin je obljubil, da bodo to varne, prijetne in zanimive igre: "Obljubim, da ne bo prihajalo do prometnih zastojev. Verjamem, da bodo igre vsem ostale v najlepšem spominu."

Drsalni as Plušenko je dejal, da je zmaga posvečena ruskemu predsedniku.
Drsalni as Plušenko je dejal, da je zmaga posvečena ruskemu predsedniku. FOTO: Reuters
Novi predsednik britanske vlade Gordon Brown je mednarodnemu olimpijskemu komiteju sporočil, da bo njegova vlada močno finančno podprla poletne olimpijske igre, ki se bodo odvijale leta 2012 v britanski prestolnici.

Ena izmed velikih prednosti Šočija pa je bilo tudi dejstvo, da Rusija, katere športniki so na zimskih olimpijskih igrah doslej osvojili 293 kolajn, še nikoli ni gostila zimskega srečanja najboljših športnikov.

Žalost v Južni Koreji in Avstriji

Tako južnokorejski kot avstrijski kandidat sta na podoben način ostala brez organizacije iger že pred štirimi leti, ko so izbirali prireditelja OI 2010, ki jih bo gostil kanadski Vancouver. Takrat je bil Pjeongčang v finalu poražen s 53:56.

Poraz je bil še posebej boleč prav za južnokorejsko delegacijo, ki se počuti zabodeno v hrbet, potem ko so izgubili za pičle štiri glasove, in to že drugič zapored. „Ne razumem. Več let smo gradili na izboljšanju svoje kandidature, potem ko smo prejšnjič izgubili. Naredili smo vse, kar je od nas zahteval olimpijski komite,“ pove eden od južnokorejskih delegatov.

Po drugem zaporednem porazu Pjeongčanga solz niso mogli zadržati niti južnokorejski otroci.
Po drugem zaporednem porazu Pjeongčanga solz niso mogli zadržati niti južnokorejski otroci. FOTO: Reuters
Ponosni smo, mislimo, da smo naredili vse, kar je bilo v naši moči. Poskusiti moramo še enkrat. Ne morejo nas trikrat zavrniti. delegacija iz Pjeongčanga

V delegaciji iz azijske države tudi dvomijo, ali se bo rusko mesto do leta 2014 uspelo pripraviti na tako velik dogodek, kot so zimske olimpijske igre. „Nismo prepričani, da lahko v tem času zgradijo vse potrebne komplekse, čeprav sami trdijo, da to zmorejo,“ dvomijo Južnokorejci.

Verjamem, da bodo v Sočiju pripravili dobre igre, a glasovanje in izbor sta katastrofa. avstrijska smučarska legenda Toni Sailer

Tako kot Južnokorejci so nad odločitvijo MOK razočarani tudi Avstrijci. Toni Sailer, avstrijska smučarska legenda, je prepričan, da je to katastrofa: "Zame je to manjša katastrofa. Še vedno denar vrti svet. Južna Koreja, ki je že pred štirimi leti za las zgrešila, je očitno premajhna, premalo pomembna."

Tudi Avstrijci so razočarani nad izborom MOK.
Tudi Avstrijci so razočarani nad izborom MOK. FOTO: Reuters

Poraz je presenetil tudi vodjo avstrijske kandidature Franza Klammerja: "MOK se je odločil vstopiti na nov trg, v Rusijo, ki bo imela z zimskošportnim središčem svetlo prihodnost. A zaenkrat ni tam ničesar. V tem glasovanju tradicija in vrednote niso imele pomena. Pripravili smo najboljšo predstavitev, a izbor je šel v povsem drugo smer."

Na odločitev članov MOK pa se je odzval tudi avstrijski kancler Alfred Gusenbauer, ki je prepričan, da pri odločitvi niso imele besede olimpijske vrednote. "Razočaran sem, da avstrijski trud ni bil poplačan. Salzburg bi gotovo pripravil najboljše igre, naš koncept je bil zagotovo najboljši, saj so v Avstriji zimski športi del kulture in duše," je prepričan avstrijski predsednik.

List v rokah Jacquesa Roggeja, ki je razveselil Ruse ter potrl Južnokorejce in Avstrijce.
List v rokah Jacquesa Roggeja, ki je razveselil Ruse ter potrl Južnokorejce in Avstrijce. FOTO: Reuters

Poraz Salzburga pa v resnici ni presenečenje, saj se je med kampanjo za odstop odločil izvršni direktor lokalnega organizacijskega odbora, pred nekaj meseci pa je Avstrijo pretresel dopinški škandal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prisoten@email.si
06. 07. 2007 14.43
jojo. kake vplive še ima le tukaj politika.