Šport

Umrl Marco Pantani

Rimini, 15. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanjega italijanskega kolesarja Marca Pantanija so našli mrtvega v hotelski sobi v Riminiju.

Marco Pantani je leta 1998 zmagal na kolesarski dirki po Italiji in Franciji
Marco Pantani je leta 1998 zmagal na kolesarski dirki po Italiji in Franciji FOTO: Reuters

Marco Pantani je imel v zadnjem času težave z depresijami, lani je nekaj časa preživel tudi v psihiatrični bolnišnici. Po podatkih tožilstva so ob 34-letnem Pantaniju našli pomirjevala, vzrok smrti pa bo znan po obdukciji.

Pantani se je v hotelu Le Rose V Riminiju nastanil pred nekaj dnevi. Nazadnje so ga videli v soboto popoldne, osebje pa je postalo pozorno, ko ni prišel na večerjo. Nazadnje so vdrli v njegovo sobo in ga našli mrtvega ob postelji.

Novica o smrti enega najbolj priljubljenih športnikov v Italiji se je kot blisk razširila po državi. Na televizji so prekinili program in gledalce obvestili o smrti kolesarskega junaka. Tudi nedeljske izdaje italijanskih časnikov so na prvih straneh poročale o žalostnem dogodku.

"Ne morem verjeti, to je tako žalostno," je selektor italijanskih kolesarjev Franco Ballerini povedal, ko je zvedel za smrt "Pirata". Tudi njegov veliki tekmec Mario Cipollini je bil šokiran: "To je tragedija za ves kolesarski svet. Nimam besed." Stefano Garzelli, nekdanji sotekmovalec, prav tako ni mogel verjeti: "Še vedno težko dojemam. Ne vem, kakšno je bilo njegovo zdravstveno stanje. Zaneljsivo pa je bil pod velikim pritiskom, ne samo kolesarskim."

Eden najboljših kolesarjev na svetu

Marco Pantani je bil dolga leta eden najboljših kolesarjev na svetu, specialist za gorske etape. Leta 1998 mu jo kot doslej zadnjemu uspelo v isti sezoni zmagati na obeh najpomembnejših dirkah, domačem Giru in francoskem Touru. Med profesionalce je prišel leta 1992, na največjih dirkah dosegel 36 etapnih zmag, od tega po osem na Giru in Touru. Pirat, kot so ga imenovali zaradi značilnega pokrivala, pobrite glave in uhana, je leta 1997 vzpon na Alpe d'Huez na dirki po Franciji opravil v 37 minutah in 35 sekundah, kar še vedno velja za enega najboljših dosežkov te vrste. Na svetovnem prvenstvu leta 1995 v Kolumbiji je osvojil bronasto medaljo v cestni dirki.

Njegove težave z dopingom

Leta 1999 so ga tik pred koncem zaradi prevelike vsebnosti rdečih krvničk v krvi diskvalificirali na dirki po Italiji, zaradi prekrškov s poživili se je večkrat moral zagovarjati pred športnim razsodiščem. Bil je eden tistih, pri katerih so leta 2001 prav v Riminiju med racijo v hotelskih sobah našli injekcije z medicinskimi sredstvi. Uspehov na dveh kolesih pa je bilo vse manj. Nazadnje je zmagal leta 2000 na eni od etap dirke po Franciji, istega leta je dobil pogojno trimesečno kazen zaradi dogodkov na Giru prejšnjega leta, predlani pa ga je mednarodna zveza UCI kaznovala s pol leta prepovedi zaradi domnevne uporabe dopinga na Giru 2001. Vrnil se je lani, ko je Giro končal na 14. mestu, nato pa ni bil izbran v ekipo za nastop na dirki po Franciji. Pred letošnji sezono se še ni odločil, ali se bo dokončno upokojil ali pa bo še vztrajal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou