Šport

Tudi v tretje Paersonova

Aare, 11. 02. 2007 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Anja Paerson je postala prva smučarka v zgodovini, ki ji je na svetovnih prvenstvih uspelo zmagati v vseh petih disciplinah.

Anja Paerson po zmagi v domačem Aareju
Anja Paerson po zmagi v domačem Aareju FOTO: Reuters

Švedska smučarka Anja Paerson je na svetovnem prvenstvu v domačem Aareju osvojila še tretji naslov svetovne prvakinje. Na današnji smukaški preizkušnji je za 40 stotink prehitela Američanko Lindsey Kildow, bronasto kolajno pa je osvojila Avstrijka Nicole Hosp (+0,48). Paersonova je postala prva smučarka v zgodovini, ki ji je na svetovnih prvenstvih uspelo zmagati v vseh petih disciplinah.

Paersonova je na vrhu najhitrejše discipline nasledila odsotno Hrvatico Janico Kostelič in osvojila še zadnjo zlato kolajno, ki ji je na SP še manjkala v bogati zbirki.

Šla sem na vse ali nič. V srednjem delu sem zaradi majhnih napak izgubila nekaj časa, a sem do konca smučala odlično. V cilju se mi sploh ni sanjalo, kaj se je zgodilo, saj sem kljub napakam smučala hitro. Čakajo me še trije nastopi in kdo ve, kaj se še lahko zgodi. Anja Pearson

Srebrno kolajno je osvojila Američanka Lindsey Kildow, ki je v zgornjem delu proge za novo svetovno prvakinjo zaostajala le 14 stotink, nato pa zaradi napake skoraj odstopila in se morala zadovoljiti s srebrom. "Zelo sem vesela. V srednjem delu proge sem naredila veliko, neumno napako, zaradi katere se mi je komaj uspelo obdržati na smučeh. Takrat sem mislila, da je že vse izgubljeno. Priznam, da to ni bila moja najboljša predstava, vendar sem vesela, da mi je uspelo osvojiti drugo kolajno na SP. Tudi drugo mesto ni tako slabo," je po osvojeni drugi kolajni v Aareju dejala 22-letna Kildowova.

Na najnižjo stopničko odra za zmagovalke se je uvrstila vsestranska Avstrijka Nicole Hosp, ki je s startno številko 15 s prvega mesta zrinila prihajajočo švedsko zvezdo Nike Bent, ki je na koncu osvojila šesto mesto, pred njo pa sta smuk končali še Švicarki Nadia Styger in Dominique Gisin. Hospova sicer ni zadovoljila visokih apetitov avstrijskih navijačev, a je bila z bronom več kot zadovoljna: "Res sem vesela. Še vedno ne morem verjeti, da mi je uspelo osvojiti kolajno v disciplini, za nastop na kateri sem morala skozi interne avstrijske kvalifikacije. Nisem pa verjela, da lahko posežem tako visoko v smuku. Ko sem bila v cilju in sem spremljala ostala dekleta, sem upala, da ne bom končala na četrtem mestu. In vse se je uresničilo. V vseh treh disciplinah prvenstva sem nastopila odlično, tako da komaj čakam na drugi teden tekmovanja."

Anja Paerson je na smuku nastopila s startno številko 27 in v cilju nestrpno pričakovala zadnje tri konkurentke, ki bi še lahko ogrozile njeno zmago. Najprej se je na progo podala Američanka Julia Mancuso, ki pa je pokazala povprečno vožnjo in za Švedinjo zaostala več kot sekundo. S številko 29 se je na progo podala Kildowova in prišla na drugo mesto, številko 30 pa je imela Avstrijka Renate Goetschl, smukaška svetovna prvakinja iz leta 1999, ki je letos zmagala na šestih smukih za svetovni pokal. Enaintridesetletna favoritinja, za katero je to zadnje svetovno prvenstvo, saj bo po sezoni končala uspešno kariero, je skozi vso progo višala zaostanek in na koncu s sekundo in 14 stotinkami zaostanka za Paersonovo pristala na sedmem mestu.

Potem ko je Tina Maze svoj nastop na smuku odpovedala, saj se pripravlja na veleslalom, ki bo na sporedu v torek, sta nastopili le dve Slovenki, ki pa sta smučali pod pričakovanji. Urška Rabič je bila 23. (+2,13), Petra Robnik, z 11. mestom v superkombinaciji zaenkrat najboljša slovenska predstavnica na tem prvenstvu, pa je osvojila zadnje, 30. mesto (+3,62).


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

itvj@hotmail.com
12. 02. 2007 15.48
Kaj ko bi se povedali, da njene smuce pripravlja Slovenec Ales Sopotnik, ki ga je na posnetkih po smuku od veselja podrla v sneg in s svojo glavo ob njegovo prijateljsko potolkla.
Vegos
12. 02. 2007 15.25
Zato ker ni Janica prva, ki bi osvojila vse discipline na SP, pa je bilo v to smer slišati veliko komentarjev v preteklih letih ;)
Andrej Dobovišek
12. 02. 2007 15.24
Ja ? Zakaj pa? Nisem vedel, da je to zadnje svetovno prvenstvo...
Vegos
12. 02. 2007 15.07
Hud udarec za vse oboževalce Janice...