Šport

Strel spet doma

Brnik, 11. 05. 2007 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski vzdržljivostni plavalec Martin Strel, ki je pred enim mesecem premagal Amazonko, se je vrnil domov.

Martin Strel bo kmalu spet odšel od doma
Martin Strel bo kmalu spet odšel od doma FOTO: Reuters

Slovenski vzdržljivostni plavalec Martin Strel se je mesec dni po tem, ko je premagal reko Amazonko in se s 5286 preplavanimi kilometri znova zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov, vrnil v domovino. Ob prihodu na brniško letališče je poudaril, da je v Amazonki tvegal svoje življenje, saj je bil podvig zelo težak. Hkrati pa je bil projekt Amazonka 2007 za Strela tudi zelo uspešen, saj je v Ameriki doživel precejšnjo medijsko odmevnost. Zato ga sedaj čez lužo čaka še veliko dela.

"Zadnji mesec smo se ukvarjali samo z mediji, med katerimi so tudi največji svetovni mediji, ki so se odzvali in si vzeli čas za nas," je dejal Strel in pojasnil, da bodo članki o njegovem življenju in delu izhajali vse leto. Poleg tega so v Ameriki snemali še nekatere dele filma, Strel pa se je ukvarjal tudi s pisanjem knjige. "Srečeval sem se z mnogimi znanimi osebnostmi, ki danes sodelujejo z mano," je zadovoljen Strel.

'Amazonka je huda reka'

Pri svojem podvigu je 52-letni Strel imel hude zdravstvene težave. Zaradi izčrpanosti in visokega krvnega pritiska so ga takoj po opravljeni preizkušnji odpeljali v bolnišnico. "Amazonka je res huda reka, na srečo pa sem imel tako ekipo, da je dobro skrbela zame," je dejal Strel in spregovoril o številnih tegobah, ki so mu oteževale 66-dnevno 'bivanje' v Amazonki.

Strel je nad Slovenijo razočaran, saj ni izpolnila njegovih pričakovanj
Strel je nad Slovenijo razočaran, saj ni izpolnila njegovih pričakovanj FOTO: Reuters


Medtem ko je Strelov projekt doživel prejšnji odmev v ameriški javnosti, pa v Sloveniji njegov podvig ni bil deležen veliko pozornosti. "Stvari so prišle tako daleč, da me Slovenija trenutno kaj dosti več ne zanima, ker mi ni ponudila tistega, kar sem od nje pričakoval," pravi Strel in dodaja, da se zanj zelo zanima angleško govoreči svet, torej Združene države Amerike, Anglija in Avstralija. "V teh državah so mi ponudili kar precejšnje sodelovanje in v prihodnjih letih boste videli, kdo je Martin Strel," je poudaril.

Slovenski ultramaratonski plavalec se tudi ne obremenjuje več z ocenami nekaterih Slovencev, da njegovo početje ni šport. "Jaz opravljam svoj posel, ki mi je vrata odprl po vsem svetu, zato me ne zanima, ali je to, kar počnem šport ali ne. To je moj posel," je dejal in še enkrat poudaril, da se za njegovo početje zanimajo ljudje po vsem svetu.

Strel je poleg Amazonke preplaval tudi Donavo, Mississippi in kitajsko Rumeno reko, zato se pojavljajo vprašanja, ali bo njegov naslednji projekt morda Nil ali Ind. Na ta ugibanja je strel odgovoril le, da je bila Amazonka mogoče njegov zadnji podvig: "Čeprav že imam ponudbo za nov projekt, o katerem se bom dogovarjal jeseni v Londonu ali Los Angelesu in ga za zdaj še ne bi rad razkril." Sedaj so namreč na potezi druge stvari, s katerimi se bo Strel ukvarjal.

"Amazonka mi je življenje obrnila popolnoma na glavo in če hočem delati za Ameriko, potem moram delati še več, kot sem prej. Ampak to bo lepo delo, hodil bom po filmskih festivalih, nastopal po univerzah, hodil bom po svetu in imel predstavitve,"
je še dejal Strel, ki se je v domovino vrnil prej, kot je predvideval, vendar se bo kmalu spet odpravil od doma.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
13. 05. 2007 14.31
Tekmovala sta Hribar in Strel
shshsh
13. 05. 2007 14.08
Hja, sama mu nisem niti malo faus za to kar pocne, vendar ga prosim naj stopi lepo na realna tla. Ne morem rect, da ni sportnik, ker dandanes je sportnik ze vsak, ki se bavi vsaj eno uro na dan s sporotom. Ampak, da bi pa govorili o kaki profesionalnosti, pa vas lepo prosim...raje nebi:) Kot prvo, ce clovek plava s tokom, ni to neke vrste nekak velika umetnost. Ne bom rekla, da ni tezko, vendar kako eni to napihujejo..ehh..brezzveze. Kot drugo, ze njegova postava prica o tem kaki sportnik je. Sama se nisem vidla profesionalnega sportnika, ki bi bil tako lepo oblozen kot je on. Razen seveda kaki sahist, pa oni japoncki ko se borijo v ringu. Sploh iz dejstva, da je on kao ultramaratonski plavalec bi mogo biti ena velika misica. Nato tretja stvar, ce se ne motim, ga je nekoc nek znani slovenec, katerega imena se trenutno se spomnim (vem samo, da ni neki extra sportnik)pozval na dvoboj v preplavanju olimpijskega bazena. Kaj mislite kdo je zmagal? Strel seveda ne, ampak tale, ki ga je pozval;) Malce sramotno ali ne? Sicer pa sej vsi vemo, kako funkcionira Amerika, bolj je glupo bolje je;) lp
DebeliFranc
12. 05. 2007 21.50
Citiram: "Jaz opravljam svoj posel, ki mi je vrata odprl po vsem svetu, zato me ne zanima, ali je to, kar počnem šport ali ne. To je moj posel," Vsi opravljamo svoj posel in marsikdo je v tem zelo uspešen pa ne pričakuje, da ga bomo Slovenci zato po rokah nosili. Sam je že večkrat povedal, da to dela zaradi slave in denarja. Jaz mu nisem fouš ampak vtisa pa ne vem kakega name s svojimi podvigi ni napravil. Je pač nadpovprečno trmasti Dolenjc.
vox populis
12. 05. 2007 12.30
Spoštovani g.Martin Strel. Ogromno ste naredili pri promociji naše nevoščljive države! Samo tako naprej, profesionalno in pogumno. Žal so piranhe v Amazonki, vegetarijanke v primerjavi z nekaterimi "zavednimi" Slovenci. Torej, pazite nase!
neo81@email.si
12. 05. 2007 12.14
mah...pr nas je veliko bolj interesantno neskončno pisati o težavah romov, operacijskih mizah, o sovi, raznih aferah politikov in seveda vojni proti terorizmu....očitno se folk bolje počuti ob misli da gre use u 3 p.m.
medomen
12. 05. 2007 00.02
en dan bo priplaval krokodil in pol bo mir.
sloeuro
11. 05. 2007 21.53
Soul, vsedi se v banjo in se namakaj notri 2 meseca, te bom vprasal cez en teden kako se pocutis. Kar se tice Amazonke to ni zajebancija, vsak ki je bil tam to dobro ve.Tudi ce je malo zabusaval pri del poti, je pa zato drugi del Amazonke z nenormalno mocnim nasprotnim tokom iz oceana, ki se vsake toliko spremeni celo v cunami, to je tako imenovana Pororoca, vsak Brazilec ve o cem govorim. Pa ce tudi odstejemo vse to, je zalostno da slovenclni vedno napadamo svoje ljudi ki jim nekaj uspe namesto da bi jih izkoristili za promocijo. Sam sem ponosen na to da je slovenec prvi, ki je preplaval Amazonko, vsi moji Brazilski prijatelji niso mogli verjeti da mu bo uspelo.
soul@hitri.com
11. 05. 2007 21.15
fata spodej , preberita si kaksen forum kjer je govora o strelu in bosta videla da mogoce pa le ni taka zvezda za katero se ima in za katero ga imate mogoce nekateri.pa mu nisem fovs , ampak to da me vlecejo par tisoc kilometrov po reki navzdol , zame ni ne vem kaksen rekord.meni je ta clovek bolj znan kot ultramaratonski nakladac
zavedni@gmail.com
11. 05. 2007 20.41
Strinjam se, da so naši mediji posvetili veliko premalo pozornosti Strelu. Še CNN je več šisala o njem. Sramota!!! Kot vedno ne znamo ceniti domačih zadev.
sloeuro
11. 05. 2007 20.33
Dobrodošel nazaj doma! Na žalost boš tukaj srečal samo fovšijo. Vseeno pa vedi, da te občudujejo mnogi, še posebej tisti, ki poznajo Amazonko.