Športne serije

David Zec za Fuzbal!: Šele v Benfici sem videl, koliko stvari še ne znam

Celje, 16. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jan Lukač, Jakob Batič
Komentarji
4

V prvi epizodi nove sezone serije Fuzbal! smo gostili branilca Celja Davida Zeca, ki je pred petimi leti postal prvi nogometaš, rojen v tem tisočletju, z golom v prvi ligi. 23-letnik se je vmes podal v tujino, sedaj pa s Celjani razmišlja o naslovu prvaka in sanja evropsko jesen. Spregovoril je tudi o lekcijah, ki jih je pridobil v dresu portugalskega velikana.

Na Davida Zeca je širša slovenska javnost postala pozorna pred petimi leti. Le nekaj mesecev po svojem prvoligaškem prvencu v Kidričevem je kranjske orle zamenjal za bistveno slovitejše lizbonske. Okrepil je Benfico, kjer pa priložnosti v prvi ekipi ni dočakal. V sezoni 2020/2021 se je kot posojen nogometaš preizkušal v ukrajinskem Ruhu iz Lvova, nakar se je vrnil v domovino in oblekel dres Celja. 

Odhoda v tujino ne obžaluje, saj pravi, da se je v tem času naučil ogromno. "Šele ko sem prišel v Benfico, sem videl, koliko stvari še ne znam," se spominja obdobja na Portugalskem. Sedaj ima v svoji tretji sezoni v dresu Celjanov visoke cilje. Tako v prvenstvu, kjer grofje odkrito napadajo naslov, kot tudi v kvalifikacijah za Konferenčno ligo. 

V tretjem krogu se Celjani merijo z beloruskim klubom Neman Grodno. Prvo tekmo so v Stožicah dobili z 1:0, povratna jih čaka v četrtek. "Šli bomo na zmago, kakor da je 0:0, a morali bomo biti potrpežljivi in izkoristiti svoje priložnosti," pred potjo na Madžarsko, kjer bo tekma odigrana zaradi sankcij proti beloruskim moštvom, razmišlja Zec. 

David Zec ne skriva, da je glavni cilj Celjanov krona v državnem prvenstvu. Visoke ambicije imajo tudi v Evropi, kjer jih za preboj v zadnji krog čaka povratni obračun z Nemanom.
David Zec ne skriva, da je glavni cilj Celjanov krona v državnem prvenstvu. Visoke ambicije imajo tudi v Evropi, kjer jih za preboj v zadnji krog čaka povratni obračun z Nemanom. FOTO: 24ur.com

Riera jih je prepričal, da lahko igrajo proti vsakomur 

Dodaten optimizem mu vliva novi trener Albert Riera, za katerega ima zgolj izbrane besede: "Vcepil nam je mentaliteto, da lahko igramo proti vsakomur. Prvo tekmo proti Vitorii smo začeli s preveč spoštovanja, na gostovanju pa smo bili prepričani, da jih lahko premagamo. S takšno mentaliteto je vse lažje."

V prvi epizodi četrte sezone serije Fuzbal! smo se dotaknili tudi številnih drugih tem. Od dozorevanja v portugalski prestolnici pri enem največjih klubov stare celine do spremembe igralnega položaja in osebnih ciljih v nadaljevanju kariere. Več pa v zgornjem videu. 

Ali ste vedeli? David Zec se je v zgodovino prve lige vpisal v 25. krogu sezone 2017/2018, ko je v dresu Triglava na gostovanju pri Aluminiju postal prvi v tem tisočletju rojeni nogometaš z golom v elitnem državnem prvenstvu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

športnik66
16. 08. 2023 10.54
+1
Nič kaj preveč zgovoren fant. Fuzbaler pač.
Malo_sutra
16. 08. 2023 13.53
-3
Ja bil je k turist na stadionu Benfice in zdej misli, da je igračina…
ŠTELJO
16. 08. 2023 14.25
-1
Malo_sutra
16. 08. 2023 10.10
+1
Lagano tip ni pozdravil nazaj?! Svašta.