Šport

Sodni proces proti Pantaniju

Trento, 05. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Italijanski športni idol, kolesar Marco Pantani, se je zaradi dopinga znova znašel na sodišču. V severnoitalijanskem mestecu Tione pri Trentinu se je začel prvi od treh procesov proti 33-letniku v tem letu.

Marco Pantani
Marco Pantani FOTO: Reuters

Državni tožilec Bruno Giardina je ob tem očital Pantaniju, ki se na sodišču ni prikazal, uporabo krvnega dopinga z eritropoietinom na dirki Giro d'Italia leta 1999. Ker je protidopinški zakon v Italiji v veljavo stopil šele leto kasneje, je Pantani obsojen prevare.

Prireditelji italijanske pentlje so Pantanija leta 1999 kot vodilnega v skupnem seštevku diskvalificirali v predzadnji etapi zaradi previsoke vsebnosti hematokritov v krvi. Njegovi odvetniki so takrat trdili, da testiranje ni bilo pravilno izvedeno, poleg tega pa je Roberto Manzo tudi zatrdil, da je šlo pri vsem tem le za manipulacije s športnimi stavami.

Manzo je svojega varovanca na sodišču v Tioneju opravičil, saj se Pirat trenutno pripravlja v Španiji na naslednje dirke. Prejšnji teden je specialist za gorske cilje tudi proslavil svoj povratek v kolesarski cirkus na italijanski dirki Coppi&Bartali, potem ko je moral zaradi dopinga 300 dni počivati. Na športnem področju Pantani znova napreduje, še vedno pa zelo trpi njegov ugled, saj ga čaka pravi maraton sodnih procesov. Po obravnavah v Tioneju, se bo junija in oktobra v Padovi in Firencah znova srečal s sodniki zaradi dopinških prekrškov na Giru 2001.