Šport

Smučarji proti Šmitku

Ljubljana, 21. 03. 2006 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sedem slovenskih smučarjev reprezentantov je spregovorilo o odnosih v ekipi in težavah z glavnim trenerjem.

Vem približno, za kaj gre. Dejstvo je, da je pobudnik pisma tujec, pismo pa je napisal nekdo drug, vendar nihče od tekmovalcev. Napisali so, da je krivda deljena. S tem se absolutno strinjam, strokovno delo bi lahko bilo boljše, vendar bi potrebovali več denarja in več kadra. Ko smo bili deljeni na dve skupini, je bilo težko delati individualno. Tu je ena od rezerv. Očital sem jim, da so amaterji. Tekmovalcem, ki se jim ne ljubi delati jutranje gimnastike na pripravah, ne moreš zaupati, da to delajo doma. Če ponočuješ, popivaš, nisi profesionalec, ampak amater. Vsega tega je bilo obilo. Če pogledam konkurenco, na primer Ivico Kostelića, koliko on trenira, mi nimamo nobene možnosti, da nam uspe. A vse moje besede so bile bob ob steno. Če bodo hoteli v prihodnosti doseči rezultate, bodo morali delati drugače. Želim jim, da posežejo po visokih uvrstitvah in tudi sam jim bom zaploskal. Janez Šmitek

Mitja Dragšič, Aleš Gorza, Jure Košir, Drago Grubelnik, Andrej Šporn, Bernard Vajdič in Mitja Valenčič so spregovorili predvsem o težavah z glavnim trenerjem Janezom Šmitkom.

Tekmovalci niso varčevali s kritikami na njegov račun. "Vso sezono nas je žalil in o nas govoril predvsem negativno. Po eni strani, da nam zaupa, po drugi strani pa nam je očital, da ob individualnem delu ne opravljamo kondicijskih treningov. Seveda se sami dobro zavedamo, da v primeru zanemarjanja takšnega dela ne bi imeli možnosti za uspeh. Vzrok takšnih trditev je bilo zavarovanje samega sebe. Lahko bi držale le v primeru, če bi v letošnji sezoni nazadoval le kakšen posameznik, ne pa praktično vsi člani reprezentance A. Zato krivde za slabše dosežke ne moremo prevzeti samo tekmovalci, ampak je vzroke za to treba poiskati drugje. Do slabšanja medsebojnih odnosov na relaciji trener - tekmovalci je prišlo med poletnimi pripravami v Argentini, kjer so se začeli pojavljati očitki o naši neprofesionalnosti. Verjetno smo že takrat zamudili priložnost, da bi rešili sezono, kajti že tedaj je bilo - bolj kot ne - jasno, da bomo v takšnem vzdušju težko dosegli dobre rezultate. Tudi drugi trener Jani Hladnik je že tedaj dejal, da s Šmitkom ne more več delati," so zapisali smučarji.

Smučarji so zapisali, da jim je Šmitek, pred vrnitvijo z Japonske dejal, da je zaradi dela z njimi zapravil dve leti svojega življenja. "Šmitek je pozabil, da ga v to nihče ni silil. Kot je decembra povedal pred tekmama v Kranjski Gori, bi že takrat lahko sam odšel. V tem primeru bi bil naš voz zdaj verjetno že na pravi poti. Edina sreča v vsem skupaj je, da smo tekmovalci ostali v dobrih odnosih," je prepričano sedem slovenskih smučarjev.

Kot so še zapisali, so takrat skupaj s Hladnikom razmišljali o pobudi za sestanek z direktorjem reprezentance Klemnom Bergantom, a pri tem niso vztrajali. "Med samo sezono je bilo Šmitku v največje veselje, da nas je po vsaki tekmi očrnil v javnosti, a nam tega vsakemu posebej ni bil sposoben povedati osebno. Kljub temu smo tekmovalci molčali in upali na najboljše, izjema so bile le redke izjave posameznikov, v katerih smo opozorili na slabe medsebojne odnose. Do največjega konflikta je zaradi nejasnih meril prišlo pred olimpijskimi igrami, ob končnem oblikovanju slalomske ekipe," so še zapisali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bogdan.kern@smelt.si
22. 03. 2006 10.44
+2
Vse mi je bilo jasno lansko zimo ko sem smučal na Podkornu in ko je g. Šmitek že ob 9 postavil progo in nejevoljen čakal slovenske šampione ki so na trening eden za drugim zamujali celo uro in pol. Trenirali eno uro in zvezdniško zapustili smučišče ter se odpravili v prvi lokal v Kranjski Gori. Težava ni v g. Šmitku, težava je v "lenuhih", ki jim smučarija ni na prvem mestu in ki s svojimi lobiji lahko vršijo pritisk an trenerja le ta pa je nemočen ob neuspehih varovancev, po drugi strani pa jih ne sm sankcionirati ker bi jih sam poslušal od vrha...