Šport

Slovensko slavje v Šanghaju

Šanghaj, 07. 10. 2007 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po prvem tednu nastopov na poletnih svetovnih igrah specialne olimpiade v Šanghaju je Slovenija osvojila dvanajst medalj.

Največji delež so prispevali plavalci, ki so skoraj že končali tekmovalni program, kakor tudi balinarji, medtem ko so atleti na osrednjem šanghajskem stadionu šele začeli. Nekoliko jih je oviral le tajfun Krosa, ki je v Šanghaj prinesel obilno deževje z vetrom. Mesto pa je preplavil tudi vonj po bencinu, saj so bili tukaj zbrani dirkači formule 1.

Slovenski specailni olimpijci so se zaenkrat okitili z devetimi odličji.
Slovenski specailni olimpijci so se zaenkrat okitili z devetimi odličji. FOTO:


Borbo za medalje na kitajskih tleh je odprl Janez Juvan (CUDV Črna), prvi maratonec v zgodovini nastopov Slovencev na igrah specialne olimpiade. Imel je lepe možnosti, da osvoji celo zlato medaljo, a je vročina - temperatura v Šanghaju je bila že dopoldne prek 30 stopinj - naredila svoje in Juvan se je moral zadovoljiti s tretjim mestom. Za zmagovalcem iz Francije je zaostal za deset minut. Na koncu je bil z nastopom zadovoljen, saj je želel na 14. kilometru že odstopiti, spremljevalci pa so ga spodbudili, da je maraton pretekel do konca. Skupno je na obeh najdaljših preizkušnjah nastopilo le 23 tekmovalcev.

Največji delež k trenutni beri so prispevali plavalci.
Največji delež k trenutni beri so prispevali plavalci. FOTO:


Odlično so se v šanghajskem bazenu znašli plavalci, ki so doslej osvojili sedem medalj. Na 400 metrov prosto, ki je bila najdaljša preizkušnja, v kateri so imeli Slovenci svojega predstavnika, je Boštjan Štrucl osvojil zlato odličje. Štrucl, ki bo dan po vrnitvi v domovino dopolnil 30 let, se s plavanjem ukvarja že več kot 15 let in zlata medalja je krona dolgoletnega treninga. Drugemu mestu v štafeti 4x50 metrov prosto so plavalci dodali še prvo mesto Dejana Likarja na 50 metrov prosto, druga Anje Pirjevec (50 m prosto), Dejana Likarja (25 m prsno) in Klemence Rihtar na 100 m prosto, slednja je na 50 metrov prosto osvojila še bronasto odličje.


Prvo medaljo so dobili tudi v kolesarskem taboru, kjer je Lili Miklič v kronometru na 10 kilometrov zmagala, uspešen pa je bil tudi judoist Željko Najdek, ki je v svoji skupini premagal vse štiri nasprotnike in se zasluženo veselil zlate medalje. Z dvema tretjima mestoma sta prvi teden uspešno končala balinarja Marjana Metež in Stanko Zirenstein.


V drugem tednu iger bodo končne odločitve padle v atletskih disciplinah, namiznem tenisu, kolesarstvu in nogometu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?uksl
09. 10. 2007 00.35
kbawri@email.si
07. 10. 2007 18.50
Bravo Anja!!! Čestitam tudi vsem ostalim!