Šport

SČG evropski prvak

Kranj, 15. 06. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vaterpolisti Srbije in Črne gore so osvojili naslov evropskega prvaka, potem ko so v finalni tekmi EP v Kranju šele po podaljških premagali Hrvaško z 9:8 (2:3, 1:0, 3:4, 2:1; 1:0, 0:0). Po tekmi je prišlo do izgredov številnih hrvaških navijačev, ki se očitno niso sprijaznili s porazom in so napadli celo svoje reprezentante.

Sodnika: Petronelli (Italija), Kratochvil (Slovaška).

Srbija in Črna gora: Kuljača, Nikić, Udovičić, Savić, Ikodinović 1, Jelenić, Gojković 1, Cirić 1, Sapić 4, Vujasinović 2, Jokić, Zloković, Šefik.

Hrvaška: Vičan, Burić, Šimenc, Vranješ, Štritof 1, Smodlaka 1, Džogaš 1, Franković 1, Barać 2, Hinić 2, Fatović, Kobeščak, Volarević

Napeta tekma je dobila svoj epilog šele po podaljških
Napeta tekma je dobila svoj epilog šele po podaljških FOTO: POP TV

Vaterpolisti Srbije in Črne gore so novi in stari evropski prvaki v vaterpolu. V finalni tekmi so z golom Aleksandra Šapiča v podaljšku ugnali izbrano vrsto Hrvaške, ki je imela rezultatsko prednost praktično skozi celo tekmo. Od izida 7:4 dalje pa se je razigral najboljši strelec letošnjega evropskega prvenstva Aleksander Šapič, ki je v končnici dosegel tri gole, tudi odločilnega v podaljšku in praktično odločil tekmo.

Zmaga Srbije in Črne gore je še toliko večja, zaradi dogodkov ob robu bazena. Na dan finala je v Kranj namreč pripotovala večja množica navijačev s Hrvaške, ki so z razgrajanji in pretepi začeli že v mestu, kjer pa ni bilo po prvih podatkih povzročene večje škode. Kasneje se je vsa ta množica preselila pred bazen, nadaljevala s svojim početjem in neprestano žalila tako srbske navijače, kot tudi igralce. Slednji v kabini ob robu bazena niso bili varni pred predmeti, ki so jih hrvaški navijači zmetali s tribune. Kljub takšnemu vzdušju pa je "četa" Nenada Manojloviča uspela obdržati živce, slediti Hrvatom in ko je bilo najpomembnejše, tudi obrniti izid.

Stalni drobni pretepi ob bazenu, izzivanje policistov in srbskih navijačev, pa se je na koncu tekme spremenilo v izgred, kakršnih so ljubitelji športa vajeni praktično le z nogometa. V splošnem pretepu je bilo kljub posredovanju policije kar precej lažje poškodovanih, enega poškodovanca, ki je padel s tribune, pa so morali odpeljati v ljubljansko bolnišnico, medtem ko je drugi končal v zdravstvenem domu v Kranju. Izgred se je kasneje preselil celo na novinartsko tribuno in častno ložo. Glede na dogodke pa je izgledalo, kot da je bilo ob bazenu premalo policistov, pa tudi ob meji, bi se del navijačev verjetno lahko zaustavilo.

Športni dogodek je zasenčilo nešportno obnašanje hrvaških navijačev
Športni dogodek je zasenčilo nešportno obnašanje hrvaških navijačev FOTO: POP TV

"Težko mi je zaradi obnašanja naših navijačev. To je hud udarec tako za našo reprezentanco, kot za cel hrvaški vaterpolo in državo. V Evropi smo in to se ne sme dogajati. V šoku sem. Težko mi je... Ne vem kaj naj rečem. Tukaj se še vedno obujajo strasti iz let, ki so pravzaprav že dolgo mimo. O sami tekmi. Pri 7:4 smo imeli vse odprto," je po tekmi razmišljal najbolj izkušen hrvaški reprezentant Dubravko Šimenc, ki je komajda govoril o današnjem nastopu. Podobna je bila tudi izjava hrvaškega selektorja Zorana Rojeta, ki je dodal le, da tovrstni navijači na tekmah sploh nimajo kaj početi. Nekoliko več je o tekmi povedal trener Srbije in Črne gore Nenad Manojlovič: "Zaostajali smo s 4:7, a smo bili mirnejši. Dobro smo igrali predvsem obrambo z igralcem manj, ali pa so bili Hrvati slabi z igralcem več. Pritisk je bil velik in čestitam igralcem, dodal pa bi, da so imeli prireditelji slabo varovanje turnirja."

Manojlovič je bil v svojih izjavah še dokaj miren, saj so hrvaški navijači s steklenico poškodovali njegovega varovanca, drugega vratarja Nikolo Kuljačo, ki je z obvezano glavo zapustil turnir kot zmagovalec, skupil jo je zdravnik, ki so ga zadeli z nekim predmetom, o manjših stvareh pa sploh ni govoril...

MADŽAROM BRONASTA MEDALJA

Vaterpolisti Madžarske pa so osvojili končno tretje mesto, potem ko so premagali Rusijo z 12:6 (2:1, 4:3, 3:2, 3:0).

Sodnika: Margeta (Slovenija), Tulga (Turčija).

Rusija: Maksimov, Jatsev, Irišičev 1, Kozlov, Balašov, Erišov 2, Tomaknidze 1, Stratan 1, Zakirov 1, Zinurov, Rekečinski, Dokučajev, Fedorov.

Madžarska: Szecsi, Katonas 1, Madaras 1, Varga 1, Kasas 2, Vari 1, G. Kiss 1, Benedek 1, Fodor, B. Steinmetz 1, Molnar, Biros 3, A. Steinmetz, Kovacs.

Vaterpolisti Madžarske so se na turnirju v Kranju zasluženo veselili tretjega mesta in bronaste medalje. V odločilni tekmi so predvsem v drugem delu popolnoma nadigrali izbrano vrsto Rusije. Vsaj na začetku je bila tekma, ki jo je nekoliko zasenčil prihod hrvaških navijačev v Kranj, ki so ostali brez vstopnic za finale in množično vdirali v bazen, zelo izenačena. Madžari so sicer vodili s 3:1 celo 5:2, a so se Rusi z zadetkoma Tomaknidzeja in Erišova spet približali.

V drugi polovici tekme pa so olimpijski prvaki Madžari povsem zasenčili moštvo Aleksandra Kabanova. V tretji četrtini so najprej povedli za tri gole, v zadnjem delu pa dokončali začeto in si priborili visoko zmago.

Hrvaška se bo morala zadovoljiti z drugim mestom
Hrvaška se bo morala zadovoljiti z drugim mestom FOTO: POP TV

"Madžari so zadeli enostavno vse, kar so streljali, naša realizacija pa je bila le 20-odstotna. Na ta način se ne da zmagati," je povedal ruski strateg Kabanov.

Z bronom so bili zadovoljni tudi Madžari, ki so pred prvenstvom sicer pričakovali več. "Zmago in medaljo posvečamo Tamasu Molnarju, kateremu se je tik pred prvenstvom zgodila družinska tragedija, kljub temu pa se je odločil, da bo branil barve reprezentance. Žal nam je le, da mu ne moremo posvetiti še žlahtnejšega odličja. Vsekakor je ravnal kot pravi športnik," je po tekmi dejal madžarski trener Denei Kemeny.

Končni vrstni red EP:

1. Srbija in Črna gora

2. Hrvaška

3. Madžarska

4. Rusija

5. Španija

6. Nemčija

7. Slovaška

8. Grčija

9. Italija

10. Romunija

11. Nizozemska

12. Slovenija

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou