Drugi športi

Nedavno užaljeni Spitz ponosen na Phelpsa

Peking, 16. 08. 2008 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Američan Michael Phelps je osvojil še sedmo zlato odličje. V Pekingu in se je po številu prvih mest na enih olimpijskih igrah že izenačil z rojakom Markom Spitzom.

Tokrat je bil najboljši na 100 metrov delfin, toda do drugega mesta, ki ga je osvojil Srb Milorad Čavić, ga je ločila le stotinka sekunde.

Michael Phelps
Michael Phelps FOTO: Reuters

Phelps je s časom 50,58 sekunde Čaviću odvzel olimpijski rekord, ki ga je slednji odplaval v kvalifikacijah. Čavić se bo lahko tolažil z novim evropskim rekordom. Tretjeuvrščeni Avstralec Andrew Lauterstein je dosegel čas 51,12 sekunde.


Vsi tisti, ki so napovedovali, da bo za Phelpsa na poti do osmih zmag največja ovira prav disciplina 100 metrov, so imeli še kako prav. Konkurenca je tu bila vendarle najbolj izenačena, pa tudi osem dni nenehnega nastopanja je na Američanu pustilo vidne sledove.


Pravzaprav je Phelps tako kot v polfinalu začel zelo počasi in na 50 metrov obrnil šele kot sedmi, nato pa začel pospeševati. Enega za drugim je tekmovalce prehiteval, toda Srb Milorad Čavić, najhitrejši v polfinalu, ko je obenem postavil tudi olimpijski rekord, se ni dal. Še zamah ali dva pred ciljem je kazalo, da bo Phelpsu spodletelo, toda na koncu se mu je zaradi boljšega vhoda v cilj le izšlo in je Čavića v času novega olimpijskega rekorda (50,58) prehitel za pičlo stotinko sekunde. S tem je Phelps v svojem drugem poskusu, v Atenah se je ustavil pri šestih prvih mestih, po osvojenih zlatih kolajnah vendarle ujel Spitza, ni pa ponovil njegovega dosežka, ko je Mark Spitz ob vseh sedmih zmagah postavil tudi svetovne rekorde. Phelps je najboljše dosežke na svetu popravil "samo" šestkrat.


Da mu je šlo močno za nohte, pa je po tekmi priznal tudi Phelps: "Priznam, utrujen sem, ker pa je šlo za mojo zadnjo posamično preizkušnjo, sem dal vse od sebe. Iztisnil sem iz sebe še zadnje atome moči, čeprav sem pri obratu dvomil, da mi bo uspelo." Preostali tekmeci zadnjemu finišu obeh prvouvrščenih plavalcev niso uspeli slediti, še najbližje jima je bil Avstralec Andrew Lauterstein (51,12), ki je v igri centimetrov prav tako za stotinko ugnal svetovnega rekorderja Iana Crockerja.



Legendarni ameriški plavalec Spitz, ki je na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972 osvojil rekordnih sedem zlatih medalj, je današnjo predstavo plavalca Michaela Phelpsa, ki se je na olimpijskih igrah v Pekingu okitil že s sedmo zlato kolajno, označil z besedo "epsko".


"To kaže, da ta fant ni le najboljši plavalec in najboljši olimpijec vseh časov, morda je tudi najboljši športnik vseh časov," je davi dejal Spitz. "On je najboljši tekmovalec, ki je kdajkoli hodil po planetu," je dodal legendarni Spitz, ki tako ni skoparil s pohvalami na račun mlajšega rojaka.



S sedmimi zlatimi odličji se je Phelps še bolj utrdil na prvem mestu, saj ima pred štirimi zasledovalci štiri zlate kolajne več. Telovadka nekdanje Sovjetske zveze Larisa Latinina je sicer po številu skupno osvojenih odličjih še vedno pred Američanom, a bo bržkone tudi njen dosežek ujet in presežen, če se bo Phelps odločil za nastop na še enih olimpijskih igrah.


Ob omenjeni telovadki so po devet prvih mest na olimpijskih igrah osvojili še finski atlet Paavo Nurmi in Phelpsova rojaka Mark Spitz ter Carl Lewis, ki sta odličja nizala v plavanju in atletiki.


Phelps je s sedmim prvim mestom hkrati ujel tudi rekord Marka Spitza po številu osvojenih zlatih kolajnah na enih igrah. Priložnost, da legendarnega Spitza tudi prehiti, pa bo imel 23-letni Američan že v nedeljo, ko bo zadnji dan plavalnega turnirja nastopil še v ameriški štafeti 4 x 100 mešano.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apocalypse
19. 08. 2008 14.53
hehe...1 stotinka pa pravte merilne naprave....djte no za eno stotinko je neodločeno, in prav je da bi bla oba zlata ker sta imela enak čas. Američanu so dali samo zato zlato k je američan pa k je phelps. Pa ne neki sanjat o tem da je največji športnik vseh časov? Kaj temu ni jasno?
Robinson
16. 08. 2008 12.32
@gorbi23 Kaj govoriš, itaq da si je Phelps zaslužu zadnjo medaljo. Poglej še enkrat posnetek, in če ti ni dovolj poglej tistega pod vodo. Boš vidu da je prišeu prej. Čene pa merilne naprave ne lažejo...
sladoledcebula
16. 08. 2008 12.17
matr j grd človek. ko je pa zunaj pa hitro eno gangsta kapico gor da s bo vidlo kok je tough
gorbi23
16. 08. 2008 11.52
ko bo Phelps ( če je kej dec-a ) pogledal posnetek, bo itak videl, da si sedme "zlate" medalje ni zaslužil
gorbi23
16. 08. 2008 11.51
itak, da je Čavić zmagal, sam ameri so ameri, verjetn so največji "donatorji", za dnar je pa treba tud zamižat za kakšne svinjarije
PPN
16. 08. 2008 11.15
Dodatek: Skoraj edinega še živečega s toliko medaljami!! sry
PPN
16. 08. 2008 11.14
Uzaljen je bil ker ga kot skoraj edinega večkart z zlatom okitenega olimpionika niso povabili na OI v Peking. Ni mu za zameriti. Phelps pa je ziher pojedo dosti čokolina ko je bil mali!!! :) Vsaka čast!
marap
16. 08. 2008 10.44
in zakaj je naslov: "nedavno uzaljeni spitz..." ce ze tak naslov, bi v tekstku lahko vsaj omenili, zakaj je bil nedavno uzaljen!sicer pa cestitke phelpsu. ocitneo prihaja z drugega planeta!
ttkxx
16. 08. 2008 10.14
mit007
16. 08. 2008 09.36
GTR,če bi bil phelps prfuknen,nebiosvojil nobene medalje, dickhead
xxmany
16. 08. 2008 09.09
Ma ta je največj car.
brankasrbijanka
16. 08. 2008 08.55
Bravo Milorade!! Prva olimpijska medalja za Srbijo!! :-)
GTR
16. 08. 2008 08.22
Ma ta je prfuknen... bohve s cim ga futrajo :D

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.