Drugi športi

VIDEO: Čop: O nadaljevanju kariere bom še razmislil

Peking, 16. 08. 2008 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Oba slovenska čolna sta v veslaških finalih ostala praznih rok. Četverec brez krmarja je zasedel četrto mesto, dvojni dvojec pa je bil le šesti.

Iztok Čop in Luka Špik
Iztok Čop in Luka Špik FOTO: Reuters

V veslaškem olimpijskem regatnem centru Shunyi je veliko razočaranje za slovensko veslanje. Po obetajočih nastopih obeh slovenskih čolnov v polfinalih, so bila pričakovanja slovenske športne javnosti velika, vendar se po končanih nastopih veslači vračajo domov brez olimpijskega odličja.


Iztok Čop in Luka Špik sta v finalu dvojnega dvojca osvojila zadnje, šesto mesto. Po zadržanem štartu sta bila olimpijska podprvaka iz Aten na polovici proge še četrta, v nadaljevanju pa sta povsem popustila in na cilj priveslala z več kot šestimi sekundami zaostanka za Avstralcema Davidom Crawshayom in Scottom Brennanom. V boju za srebro sta Estonca za 5 stotink premagala Britanca.

Pogorela sta tudi letos nepremagljiva Novozelandca Rob Waddell in Nathan Cohen, branilca olimpijskega naslova in svetovna podprvaka Francoza, ki sta zasedla peto mesto, slovenska svetovna prvaka pa šele šesto. "Seveda sem razočaran, saj sem dosegel najslabši izid v karieri. Tolaži me le dejstvo, da sem dal vse od sebe. Presenetil naju je močnejši nasprotni veter, nastavitve na čolnu niso bile povsem prave in že pred polovico proge so nama začele pohajati moči. Končna slika sicer ni povsem realna, saj sta bila Avstralca zasluženo prva, v drugačnih razmerah pa bi se lahko enakovredno borila z ostalimi," je tekmo pokomentiral Čop. Bolj skopo je začel Špik: "Saj ste vse videli. Že ob dobrih nastopih sem redkobeseden, kaj šele, če je tekma slaba. Kako in kaj bo pokazala analiza. Vsekakor lahko potrdim, da sredina proge ni bila slaba, več pa bom lahko pokomentiral po analizi."


Četverec brez krmarja ostal praznih rok


Rok Kolander, Miha in Tomaž Pirih ter Rok Rozman so v finalu četverca brez krmarja osvojili nehvaležno četrto mesto. Prva je bila Velika Britanija, druga Avstralija, tretja Francija. Slovenski čoln je bil na polovici proge celo drugi in v boju za medalje mu je kazalo zelo dobro. V zaključnem finišu pa je našim fantom zmanjkalo moči in za Francozi na tretjem mestu so zaostali za nekaj več kot dve sekundi.

"Na zadnjih 300, 400 metrih nas je začelo pobirati. Verjetno smo napako naredili že prej in potrošili preveč moči, morda tudi zaradi nasprotnega vetra, saj so tekmeci fizično le nekoliko močnejši od nas in imajo v teh razmerah prednost. Vsekakor smo dokazali, da ta čoln ima prihodnost in skupaj se bomo morali odločiti, kako naprej." Rok Kolander ni skrival, da je posadka merila na medaljo: "Četrti sem že bil in ta uvrstitev je res neprijetna, čeprav je še vedno vrhunska. Razočarani smo, saj smo v polfinalu dokazali, da smo dovolj dobro pripravljeni za kolajno."

Tudi slovenski selektor Miloš Janša ni skrival razočaranja. "Po polfinalu smo razmišljali o dveh kolajnah, ne le o dvojnem dvojcu. Ne vem, kaj naj rečem. Čop in Špik sta v drugem delu pospeševala, a se nista mogla meriti z najboljšimi. Ne vem, ali je bila težava v plovnosti ali v pomanjkanju moči. Četverec pa je bil blizu tistega, kar v tem trenutku lahko pokaže. Tudi mene je presenetil močan finiš Francozov, naši pa so bili v primerjavi s prejšnjimi nastopi malce prešibki na tretjih 500 metrih. Taktično čolna nista nastopila slabo, špekulacije, kaj bi bilo, če bi bile razmere drugačne, pa so nehvaležne."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
18. 08. 2008 08.34
Bravo Čop In Špik. Več kot dostojno sta zastopala našo državo. Mirno lahko pozabimo na kolajne in uspehe od preje, tudi v Pekingu sta bila odlična. Tisti, ki najbolj gobcate o "neuspehu", usedite se v čoln, veslajte. Še preje pa se za praktično celo življenje odpovejte uživanju, privatnosti, itd...Zaprite gobc..!
ka7ja@hotmail.com
17. 08. 2008 10.10
meni se je zdelo smešno samo to, da je špik pred štartom zehal, medtem ko so se drugi na tekmo pripravljali z globokim dihanjem itd... :)
mafia89
16. 08. 2008 23.22
ah men bi lbo bv pustit kariero pač je meu slb dan se zgudi itak je pa močna konkurenca :S drgač sta pa dobra nei bosta samozavestna :D
majapl
16. 08. 2008 22.22
Vsem tistim, ki šimfate: "To so OI. Vsak nastop na OI-ju je že privilegij!" Pač so bli drugi boljši. Jebiga, v preteklosti sta dosegala boljše rezultate, zato nas je tole 6. mesto malo razočaralo. Vsaka jima čast. Najboljša sta. Še zmeraj je veslanje šport, ki je na Oi-jih obrodil največkrat, a ne?
t1u2n3
16. 08. 2008 22.04
sej drugač sta dobra da sta prišla v finale, vendar če povem po pravici sem pričakovala medaljo
sensation
16. 08. 2008 21.42
jao!! Mal sta me pa res razočarala ...pa vsak ma svoje uspone in bace tak je pač v športu!!! jebat ga !!!:):)
matej112
16. 08. 2008 20.59
Ne bodite krivični...Koliko evropskih medalj je že padlo, koliko uspehov so nanizali da so prišli na OI. ???? Tako, da nekatere pripombe so res bukove in avtorji le teh ste še bolj bukovi...bolj kot lesen tič na bukovi veji z grčo v glavi. Namesto, da pljuvate tukaj čez naše športnike bom uporabil en stavek, ki ga je pred leti izjavil Špik: "Če zna kdo bolje, se naj pa usede v čoln in odvesla!" Mislim, da je šlo nekako tako.
132435
16. 08. 2008 20.54
usaj u finale pršla ...sam kšni drugi pa nej se res skrijejo...
breivik
16. 08. 2008 20.29
Mislim, ko brem komentarje ka sta zafukala mi je kar slabo.Pa kaj se sploh zavedate kolk sata tota fanta naredla za Slovenijo.Kapo dol pred njima, folk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
brankasrbijanka
16. 08. 2008 20.15
Verjamem Iztok, da se bliža zaključek kariere... Je pa bilo zelo veliko prijetnih presenečenj in zato HVALA!! Pa srečno....
deadea
16. 08. 2008 20.10
razocarali so, pa to zelo. pomoje bi bilo bojse ce nebi sploh sli. skoda nasega denarja
actor
16. 08. 2008 18.34
Fantje super ste ni kaj šport je šport čestititke vsem... četverec brata Pirih svaka čast!
focus2031
16. 08. 2008 18.24
fanta, kapo dol....svoje sta ze zdavnaj pokazala...sta pač ze malo utrujena od vsega skupaj...pa tud najmlajsa nista vec....prihajajo mlajsi, ki se bodo morali pa še zelo potrudit, da vaju po rezultatih vsaj približno dohitijo...
BATISTA1
16. 08. 2008 17.07
Bravo Luka Špik, Iztok Čop pa sta šesta ! Malo manj hvale drugič pa mislim da bosta še kaj naredila ... Zgornje besede letijo predvsem na Špika, kateremu so v zadnjem času v janvosti kar malce preveč zrastle repetničke. No in sedaj je prišel čas, da so mu jih malce prikrajšali ...
tralabum
16. 08. 2008 16.34
dolg sta že na sceni mladi prihajajo
topsyyy
16. 08. 2008 16.14
Kaj hočemo, tak je šport - sestavljen iz vzponov in padcev. Tudi vrhunskim športnikom se ne izide vedno vse po načrtih in sprijaznit se je treba, da je bla danes pač konkurenca boljša.
Zatarra
16. 08. 2008 16.04
Slovenski veslači se pa res nimajo pred nikomer več dokazovati! Tako da verjamem, da je morebitno razočaranje popolnoma neiskreno, česar se bodo prej ali slej zavedli tudi fantje. Čestitam!
retlca
16. 08. 2008 15.58
Čestitke vsem! Šport je šport... enkrat eni, drugič drugi! Super ste!
garda1
16. 08. 2008 15.58
Se strinjam...ženske bodo pobrale vse medalje...moške pa je očitno preveč strah:Dhehe...no upam sicer da še pade kkšna medalja...upam da s strani našga Kozmusa!!!........DAJMO KOZMUS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
carpe.diem@masicom.net
16. 08. 2008 15.55
Ja, naši olimpijci (moški) so nas do sedaj kar razočarali. Hiter izpad judoistov, izpad Mankoča v polfinalu njegove paradne plavalne discipline, hitro slovo Osovnikarja, slabo streljanje Rajmonda Debevca, smola Kauzerja, sedaj še slaba predstava veslačev... Sem moški, pa menim, da se bodo naši moški predstavniki morali pošteno vzeti v roke na teh olimpijskih igrah, če bodo želeli priboriti Sloveniji kakšno medaljo. Časa počasi zmanjkuje, športnih panog, v katerih smo Slovenci ciljali najvišje, pa tudi... :(