Šport

Otvoritev navdušila

Šanghaj, 03. 10. 2007 13.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Andrejc
Komentarji
0

V Šanghaju so odprli Poletne svetovne igre specialne olimpijade. Med 165 delegacijami je bila tudi 35-članska iz Slovenije.

Nekaj manj kot deset tisoč športnikov in trenerjev je včeraj vkorakalo na osrednji stadion v Šanghaju, kjer je pred 80.000 gledalci kitajski predsednik Hu Jintao odprl Poletne svetovne igre specialne olimpiade, ki bodo potekale do 11. oktobra. Med 165 delegacijami je bila tudi 35-članska iz Slovenije, kateri se je pridružil predsednik organizacijskega odbora za pripravo naslednjih zimskih svetovnih iger, ki bodo čez dve leti v Idahu.

Slovenska delegacija v spremstvu predstavnikov organizacijskega odbora naslednjih svetovnih iger, Idaho 2009.
Slovenska delegacija v spremstvu predstavnikov organizacijskega odbora naslednjih svetovnih iger, Idaho 2009. FOTO: Urška Andrejc

Kitajci so z “generalko” pred olimpijskimi igrami navdušili, saj so na tri urni otvoritveni slovesnosti starodavno kitajsko kulturo združili z elementi poguma, sodelovanja, sposobnosti in sreče. Slovesnost, kateri je dal svoj pečat kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger z ženo Mario Shriver, hčerko ustanoviteljice Eunice Kennedy Shriver, je svoj vrhunec dosegla s prihodom olimpijskega ognja, ki je v zadnjih treh mesecih prepotoval osem držav. Pod njim je množico nagovoril Timothy Shriver, predsednik specialno-olimpijskega gibanja, svoj delež pa so prispevali še igralca Colin Farrell in Quincy Jones, zvezda NBA-ja Yao Ming in pevka Vanessa Williams.

Otvoritveno slovesnost je obiskal tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger.
Otvoritveno slovesnost je obiskal tudi kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger. FOTO: Reuters

Ob slovenski delegaciji je na stadion vkorakal Jim Grossman, predsednik organizacijskega odbora Zimskih svetovnih iger specialne olimpiade Idaho 2009. “Želel sem se pridružiti evropski delegaciji, ki dosega zelo dobre rezultate v zimskih športih in izbral sem vas,” je pred vhodom na stadion dejal vodji slovenske delegacije, predsedniku Specialne olimpiade Slovenije Marijanu Lačnu. Nekdanji uspešen alpski smučar, ki se je spomnil nekaterih smučarskih prizorišč v Sloveniji in našega nekdanjega smučarskega asa Bojana Križaja, je slovenskim tekmovalcem zaželel obilo uspeha ter jih že povabil v Idaho.

23 slovenskih tekmovalcev, ki bodo s svojimi nastopi v sedmih športih (atletika, plavanje, namizni tenis, kolesarstvo, balinanje, judo in nogomet) pričeli danes, je pred otvoritvijo obiskal tretji sekretar z Veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu Viki Mlakar. Ekipo so podprli Elan, Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite in Zveza Sožitje.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.