Drugi športi

Žolnirjeva o trenerski vlogi: Ne smem biti preveč tolerantna!

Budimpešta, 25. 04. 2013 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zlata olimpijka iz Londona Urška Žolnir bo na evropskem prvenstvu v Budimpešti prvič nastopila v novi vlogi. Kot pomočnica trenerja Marjana Fabjana. Čuti se namreč dolžno pomagati tekmovalkam, ki so bile lani zaradi olimpijske sezone nekoliko "zapostavljene".

Na evropsko prvenstvo ste prvič pripotovali v drugačni vlogi kot zadnje desetletje. V Budimpešti boste namreč pomočnica Marjana Fabjana in ne tista, za katero bodo Slovenci stiskali pesti na tatamiju.
"Mnogi izpostavljajo, da sem trenerka, ampak poudarjam, da sem le pomočnica. Želja je, da dekletom pomagam narediti korak naprej, saj so bila nekatera malo 'zapostavljena'. Vse sile so bile namreč lansko sezono povsem usmerjene v pripravo nas olimpijskih potnikov. Čutim se dolžno, da to povrnem. Dekleta, ki nastopajo v kategorijah do 63 in 70, dobro poznam in verjamem, da jim lahko veliko dam, in mislim, da sem jim.

Za vami je ogromno nastopov na evropskih prvenstvih, včasih se je zdelo, da so vam že kar nekoliko odveč. Pričakujete, da vas bo v Budimpešti močno vleklo na tatami, ko boste prestopili prag dvorane?
"Takrat, ko gledam borbe, zelo oživim. Me prime, da bi kar stopila na blazine. Nedvomno bo občutek skoraj takšen kot na zadnjih tovrstnih tekmovanjih.

Žolnirjeva (desno) še ni rekla zadnje, sedaj pa se prek vloge pomočnice trenerja Marjana Fabjana privaja na trenerski poklic.
Žolnirjeva (desno) še ni rekla zadnje, sedaj pa se prek vloge pomočnice trenerja Marjana Fabjana privaja na trenerski poklic. FOTO: STA

Je dekletom sedaj kaj lažje, ko imajo vas? Odnos trenerka – tekmovalka je vendarle nekoliko drugače od tistega trener – tekmovalka. Dekleta se namreč praviloma med sabo bolje razumete.
"Mogoče je res. Ko sem sama tekmovala – nisem še rekla zadnje besede – in vem tudi, kaj one občutijo, vem, kako se počutijo, ampak ne smem biti preveč tolerantna. Pri nekaterih stvareh že pogledam 'čez prste', ampak tam, ko vidim, da se res ne sme, da je kakšen 'blef' vmes, tistega pa ne spregledam.

Koliko večje možnosti za kakšen vrhunski dosežek na evropskem prvenstvu imajo dekleta z vašo pomočjo? Vemo, da so se pravila korenito spremenila, in to bo zanesljivo za vse velika težava. Tudi za sodnike.
"Pravila so velik problem. To je prvo veliko tekmovanje, ko bo to prišlo do izraza. Tudi sodniki se še lovijo. Zelo težko kar koli napovedujem. V odstotkih ne vem, koliko jim lahko nudim, ampak verjamem, da kar dovolj."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

joze drugi
25. 04. 2013 13.28
+6
Na RTV Slo imate dober film o Fabjanu. Naslov: Mehek kot skala.
surfordie
25. 04. 2013 09.25
-57
Tinki binki Maze... a kaj beres tole? Zaradi tebe je zapostavljenih veliko vec mladink in otrok, ki smucajo... ne verjames? Poglej si iz cesa (katerega fonda) izplacajo nagrade tebi na SZS... Urska je zate kraljica!!!
surfordie
25. 04. 2013 13.00
-57
hehe... telički pa minuse talate... pa pojma nimate, ne... V zgornjih Stavkih ni niti 1 neresnice. Samo vi tega ne želite videti!!!! So sredstav od države namenjena IZKLJUČNO športu otrok in mladine, iz katerih se PREVERJENO izplačujejo nagrade Tici, samo zato, da bo MIR! Beeee beeee
lilakravica
25. 04. 2013 13.19
+27
Zanima me kdo sploh sestavlja te članke. Pod sliko piše Želnirjeva (desno) kot da ne vemo kdo je g. Fabjan. Pa to je pa res groza od groze. lp vsem