Drugi športi

Žolnirjeva končuje kariero, Polavderjeva bo postala mamica

Podčetrtek, 09. 06. 2015 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska reprezentanca v judu bo (vsaj začasno) močno oslabljena. Najboljša slovenska judoistka Urška Žolnir bo namreč pred tekmo evropskega pokala v Podčetrtku najavila konec kariere, Lucija Polavder pa bo športno pot začasno prekinila, saj pričakuje otroka.

Urška Žolnir zaključuje športno pot.
Urška Žolnir zaključuje športno pot. FOTO: Damjan Žibert

Slovenske judoistke in judoistke prihajajoči konec tedna čaka zelo pester program. Poleg evropskega pokala v Podčetrtku bo večina reprezentantov nastopila na zelo močni tekmi velike nagrade v Budimpešti, po kateri potujejo še na evropske igre v Baku, ki pri judoistih letos nadomeščajo evropsko prvenstvo.

Poleg tega je tekmovalni premor zaradi materinstva najavila bronasta olimpijka iz Pekinga 2008 Lucija Polavder, medtem ko bo olimpijska prvakinja iz Londona 2012 Urška Žolnir na tekmovanju v soboto najavlja konec športne kariere.

Vodstvo Judo zveze Slovenije, ki jo dobrega pol leta vodi novi predsednik Darko Mušič, je imelo na današnji novinarski konferenci v Podčetrtku nemalo dela. Poleg predstavitve ekipe za Baku, so predstavili še podrobnosti v zvezi s tradicionalnim evropskim pokalom v Podčetrtku.

Potem ko se je vsaj del ekipe za Baku že predstavil na uradni predstavitvi v Kopru prejšnji teden, so danes to storili še ostali v judo ekipi. Teh bo v Bakuju kar 17, od tega osem deklet in devet fantov. Mnogi bodo pomembne točke za olimpijske igre lovili tudi v Budimpešti, vrhunec sezone bo konec avgusta v kazahstanski Astani, kjer bodo na svetovnem prvenstvu točke štele največ.

Prihajajoči konec tedna bo precej mlajših članov slovenske ekipe nastopilo na evropskem pokalu v Podčetrtku. Na tekmovanju bo sodelovalo preko 320 borcev in bork iz 58 klubov in 28 držav, med njimi bodo med Slovenci med znanimi Klara Apotekar, David Kukovica, Gašper Jerman, Matjaž Trbovc, Anka Pogačnik, Urška Urek in Vito Dragić.

Lucija Polavder pričakuje otroka.
Lucija Polavder pričakuje otroka. FOTO: Damjan Žibert

"Letos je res pestro, imamo kar precej vrhuncev sezone in le eno ekipo, ki jo kombiniramo z mlajšimi tekmovalci. Vse tekme so pomembne, vemo pa, da je težko formo dvakrat ali večkrat na leto dvigniti. Tekmovalci so dobro pripravljeni, bili smo na pripravah na Rogli, trenirali po klubih, za nami so že svetovni pokali, zdaj so tu evropske igre, potem še svetovno prvenstvo ... Program je natrpan, zato je res težko usklajevati vse te akcije. Trudimo se, lov za olimpijske točke je pomemben, zato bodo nekateri izpustili tekmo v Podčetrtku," je na današnji novinarski konferenci dejal strokovni direktor in vodja evropskega pokala Marjan Fabjan.

Ustaljeni organizacijski ekipi znova pomagata tudi Polavderjeva kot direktorica dvorane, ter Žolnirjeva, ki skrbi za prijave in si je tekmovanje izbrala za dokončno slovo od tekmovalnih tatamijev.

Tekmovanje se bo v soboto, 13. junija, pričelo ob 10. uri za ženske do 48, 52, 57 in 63 kilogramov ter moške do 60, 66 in 73 kilogramov, po slavnostnem odprtju ob 16.00 se bodo kolajne delile v finalnih borbah od 16.30 naprej. Nedeljski program se bo prav tako začel ob 10. uri, finali ob 16. uri, borbe pa čakajo ženske do 70, 78 in nad 78 kg ter moške do 81, 90, 100 in nad 100 kg.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

catman
09. 06. 2015 17.55
+9
Urška, kako leto pa bi še komot lahko dekline po tleh metala.
murate
09. 06. 2015 20.24
+2
Jaz bi imel pa raje ,da bi mene,pa jast tud njo